Startsida / Inlägg

Aftonbladet får färre journalister

av Jan Helin

Aftonbladet ha aldrig i historien haft så många läsare som nu.

Ni är 2,4 miljoner som läser oss varje dag. Det gör oss till Sveriges i särklass mest lästa tidning. Ändå måste vi ställa om och göra Aftonbladet med färre anställda. Men lugn – papperstidningen kommer att finnas kvar. Vi satsar nu på att utveckla den och göra den ännu bättre.

Dagspressen står inför tuffa utmaningar i en omvärld som ändras allt snabbare. Denna höst har flera stora mediehus i Sverige aviserat nerdragningar. Aftonbladet är som marknadsledare i den svenska tidningsbranschen inget undantag. I går meddelade vi ett besparingsprogram som kommer att göra att vi blir 45 – 65 medarbetare färre på redaktionen.

Det känns tungt och tråkigt för oss som älskar att göra kvällstidning att få färre kollegor. Men för dig som läser oss törs vi lova en utvecklad och ännu mer engagerande tidning.

Orsaken till att vi måste ställa om beror på att så många läsare föredrar att läsa Aftonbladet i digital form. Vi har i dag cirka två miljoner dagliga läsare av Aftonbladet digitalt och cirka en miljon dagliga läsare av papperstidningen. Det är en räckvidd som är nästan en miljon större än vår närmsta konkurrenter Expressen, GT och Kvällsposten tillsammans.

Vi på Aftonbladet bejakar den digitala utvecklingen och har goda skäl till det. Aftonbladet är en av de tidningar i världen som bäst lyckats ta våra läsare, våra historier, skribenter och tilltal med ut i den digitala världen.

Vi är mycket glada över att vi idag har drygt 124 000 digitala prenumeranter i Plus. Men det är ingen hemlighet att vi ännu inte utvecklat modeller för att få betalt för vårt innehåll digitalt. Därför måste vi ställa om.

Detta får olika förståsigpåare att spekulera i papperstidningens död. Det ryktet törs jag lova är betydligt överdrivet. Vår kära papperstidning kommer att vara med oss under lång tid framåt och nu satsar vi på att utveckla den. Jag har startat ett genomgripande utvecklingsprojekt med målet att ha en ännu bättre tidning som når er läsare i början på nästa år.

Vi kommer att utveckla den för att göra ett fastare handslag med dig som redan läser oss på papper. I nära samtal med läsarna kommer vårt utvecklingsteam att ta fram en kvällstidning med en ännu härligare mix av högt och lågt och nyheter som engagerar och berör. Med bilagor som inspirerar och erbjuder en skön stund. Och självklart:

Du kommer fortsatt att hitta Sveriges mest kunniga sportbevakning i vårt rosa Sporblad och den roligaste Nöjesjournalistiken i Nöjesbladet.

Konstigare än så har världen inte blivit.

 

  • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Jenny Åsell, Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB