Startsida / Inlägg

Söndagskolumn #11.

av Jan Helin

SÖNDAG 29 april 2012.

Den som mördar, eller låter mörda sin dotter, har ingen heder. Maria, 19, hittades knivmördad i sin lägenhet i Landskrona. Hon hade själv slagit larm om hot från familjen sedan hon brutit upp från ett tvångsäktenskap. Hennes bror och mamma är nu häktade, misstänkta för mordet och anstiftan.

Människor som lever efter normen att heder sitter i döttrars sexualitet vill inte tillerkänna dem en egen identitet. Därför är det viktigt att Maria inte blir ett anonymt offer i statistiken. Därför publicerade vi i veckan hennes namn och bild. Det betyder naturligtvis att vi indirekt identifierar de misstänkta, om än för en mindre krets. Sådana avvägningar är svåra som utgivare.

I detta fall bedömer jag att det är viktigare att ge Maria sitt ansikte i rapporteringen än att ta hänsyn till publicitetsskadan mitt beslut orsakar de misstänkta.

Min grund för det är densamma som när vi ger identitet åt de kvinnor som fallit offer för en man de en gång älskat. Inom kort publicerar vi en uppdaterad granskning som visar att 195 kvinnor i Sverige nu mördats av en man de haft en relation med sedan år 2000. Sådana mord brukade förr kallas ”familjetragedier”. En term som förringar vad som skett. Ett mord är ett mord. Det är motiven och sammanhangen som varierar.

Mordet på Maria är av allt att döma en annan typ av mord; vad vi brukar kalla ett hedersmord.

De skiljer ut sig främst genom att det ligger ett kollektiv, delar av familj eller släkt, bakom beslutet att döda. Sexuell frigörelse i kvinnors fall, eller sexuell identitet i mäns fall, ligger nästan alltid i motivbilden till hedersmord. Polisens expert på hedersrelaterat våld Kikkis Åhre Älgamo, uppskattar att det sker mellan ett och tre sådana mord om året i Sverige.

Mörka krafter vill använda mordet på Maria för att visa att muslimer mördar sina döttrar. Det är en myt, byggd på okunskap och politisk vilja att urholka människovärdet för hela folkgrupper. Religion driver inte hedersmord.

Hederskultur har mångtusenåriga rötter i vissa underutvecklade områden i Mellanöstern, Nordafrika och södra Asien. Det är områden som präglas av svaga statsbildningar, vag lagstiftning, svaga domstolar, illa fungerande polis och nästan inga individuella rättigheter för kvinnor och barn. Varken judendom, islam eller kristendom stödjer hedersmord.

Det gynnar inga goda krafter att tysta ner hedersrelaterade mord eller bakgrunden till dem. De måste granskas och beskrivas exakt för vad de är:

Ett våld drivet av en oacceptabel syn på människovärde och kön. Det får inte finnas något kulturellt, ideologiskt eller annat hänsynstagande på den punkten.

  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Mattias Kling
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB