Startsida / Inlägg

Söndagskolumn #13. Carl bildt åter i stratosfären.

av Jan Helin

SÖNDAG 13 maj 2012.

Carl Bildt befann sig veckan i en fängelsehåla i Etiopien. Ungefär samtidigt steg Ian Lundin in på Grand Hotel i Stockholm för att inleda Lundin Petroleums bolagsstämma.

Det var två händelser som kanske inte såg ut som en tanke, men som hänger ihop. Journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye fängslades i Etiopien när de försökte granska om Lundin Petroleum här höll på att göra om de folkrättsbrott de anklagas för att vara medskyldiga till i Sudan.

Aftonbladet stödde deras strävan genom att göra en granskning av Lundin Petroleum. Efter den krävde flera viktiga svenska ägare en öppen, oberoende granskning av bolaget.

Skulle de nu få igenom sitt krav i Stockholm?

Skulle Carl Bildt lyckas befria fångarna i Addis Abeba?

Storyn om Lundin tätnade, som vi säger på redaktionen. Äntligen skulle man också kunna säga. Kring Carl Bildts engagemang som styrelseledamot i Lundin Petroleum rådde länge en svårförklarlig tystnad i svensk press.

Flera rapporter från människorättsorganisationer har övertygande visat på allvarliga folkrättsbrott i Sudan. Med dem som grund inledde åklagaren Magnus Elving en förundersökning om folkrättsbrott mot Lundin Petroleum sommaren 2010. Stop där.

Alltså: två månader före riksdagsvalet inleds en förundersökning om brott mot mänskligheten mot ett bolag där Sveriges utrikesminister suttit i styrelsen. Ändå knappt ett pip i svenska medier.

Detta trots att skandalhungern brukar tillta hos oss journalister i valtider. På gott och ont. Den snart 40-åriga IB-affären dök till exempel regelbundet upp i svenska valrörelser ännu på 90-talet. I förra valrörelsen kände plötsligt Expressen ett behov av att återupprepa Mona Sahlins Tobleroneaffär utan en enda ny uppgift. Så där brukar det kunna se ut.

Av skäl jag inte minns, och än mindre kan begripa om de fanns, diskuterade vi aldrig förundersökningen i Aftonbladets nyhetsledning. Uppenbarligen gjorde man det inte på andra redaktioner heller.

Det är ett mysterium som skapat förklaringar som att svenska journalister beundrar Carl Bildt så mycket att de tappar målföret, eller att han äger en egenartad teflonegenskap som gör att allt rinner av honom. Välj förklaring utifrån din politik. Men faktum kvarstår: relevanta frågor till Carl Bildt uteblev.

På Grand Hotel snäste Lundin Petroleums ordförande Ian Lundin demonstrativt oförskämt av frågor:

–      Vi är alla trötta på att höra dina lögner. Sätt dig ner.

Bolaget sade nej till en utredning och ledningen lyckades se ut som om de verkligen har något att dölja.

Samtidigt i Etiopien. Utrikesministern twittrar:

”Wheels up from Addis Abeba for Tallinn.”

Så var Carl Bildt åter i stratosfären.

 • Tjänstgörande redaktör: Micke Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB