Söndagskolumn #51. Om vad som kan bli en lång het sommar.
avSÖNDAG 24 mars 2013.
Är Tobias Billström rasist?
Jag känner igen en obekväm känsla inför frågan. Den kan infinna sig sent en kväll med släkt och sprit på en brygga eller i vänners lag på en middag.
Ett plötsligt uttalande som inte kan förnekas. Det kan vara förfluget eller komma upp ur spritångor. Men det som sades var faktiskt rätt upp och ner rasistiskt.
Ofta är sådana ord ackompanjerade av förmenande fraser om att så här tycker vi ju alla egentligen.
Det gör vi faktiskt inte alls alla, inte ens de flesta. Ibland orkar jag ta strid utifrån den där känslan, ibland inte. Viljan att tycka om personerna av andra skäl är starkare än att ställa till bråk.
Fredrik Reinfeldts hantering av migrationsminister Tobias Billström förefaller ha styrts av en vilja att förtränga den där obekväma känslan.
Tobias Billström definierade blondhet och blåögdhet som det goda och det främmande som det onda. Det är ostridigt rasistiskt.
Han menade kanske att visa på att det finns en skuggvärld där människor utan papper utnyttjas hänsynslöst. Så är det. Men det var inte det han sa.
Det är en väsentlig skillnad på att säga något som minister i en planerad intervju med Dagens Nyheter och att säga något i ett slutet rum.
De obekväma känslorna inför det som sägs, oavsett sammanhang, kan påminna om varandra. De flesta väljare har till skillnad mot Fredrik Reindeldt ingen personlig vilja att tycka om Tobias Billström. Men väldigt många, oavsett politisk hemvist, delar en vilja att inte acceptera rasism i en svensk regering.
Reinfeldt har hittills hållit en spikrak linje i frågan om alla människors lika värde i ett mångkulturellt samhälle. Hans engagemang har både synts och märkts.
Det har varit viktigt för att inte frågor om rasism och alla människors lika värde ska definieras utifrån en höger- vänsterskala. Det har också varit viktigt som tydlig gränsdragning mot de intoleranta politiska strömmar som syns i hela Europa och här hemma lyfter Sverigedemokraterna.
Nu ställs svåra och relevanta frågor kring hanteringen av Billström.
Är detta ett taktiserande av moderaterna för att känna av den främlingsfientliga opinionen?
Håller gränserna på att flyttas för vad ledande politiker kan säga om människors lika värde, mångkultur och human flyktingpolitik?
Den närmsta tiden lär utvisa det. Den andra frågan Billströmaffären ställer lär inte besvaras så lätt:
Är det möjligt att säga något rasistiskt, men inte vara rasist?
Ni vet ”jag är inte rasist va, men…”
De flesta människor har nog ett mörker att bearbeta någonstans där. Den som ges uppdraget att företräda Sverige som minister gör klokt i att göra det jobbet noga.
Mot denna dysterhet finns tecken på en längtan till engagemang från den tysta majoritet som bara syns i olika undersökningar. Jag syftar till exempel på Uppsala Universitet som mäter svenska folkets inställning till mångkultur. Där visas att toleransens ökar och att andelen svenskar med extremt negativ attityd till mångfald har minskat. Svenskar har generellt en stabilt tolerant attityd till mångfald.
Det syns tydliga spår nu av ett nymornat engagemang som kanske kan visa oss ur denna långa vinter som inleddes med avslöjandet av järnrörspolitiker i Sveriges riksdag och ännu håller sitt kalla grepp med debatten om Reva-projektet, som är på väg att göra ett rasistiskt synsätt till arbetsredskap för staten.
För några veckor sedan samlades tusentals människor i Kungsträdgården för att demonstrera mot Reva. Det intressanta var att människor från hela den politiska vänster- högerskalan uttryckte sig, blott Sverigedemokrater undantaget.
I förra veckan skrev författaren Jonas Hassen Khemiri en fantastisk text i Dagens Nyheter. Fantastiska texter har han skrivit förut, det speciella denna gång var genomslaget och hur det spreds. Texten var ett öppet brev till justitieminister Beatrice Ask och delades i sociala medier över 200 000 gånger.
Det påminner om genomslaget för Aftonbladets manifestation för mångfalden i kampanjen ”Vi gillar olika” efter valet. Över en halv miljon människor uttryckte sitt stöd för kampanjen på facebook.
Det finns något här som kan bli en lång het sommar.