Startsida / Inlägg

Kommer chansen, ta den!

av Johan Gunnarsson, Aftonbladet

För ett par år sedan testade jag waguy-kött (ni vet det där goda köttet från Japan) i Mattias Dahlgrens tappning. Sjukt gott! Köttet kom från djuren på en gård nere i Småland (vad annars!??) och följde alla konstens regler. Om jag minns rätt var kreaturen desamma som används till Kobekött, men eftersom de (kreaturen alltså) av naturliga skäl inte fötts och växt upp i Kobe (hallå! Kobe ligger i Japan, inte i Småland) så fick köttet inte kallas Kobekött.

Men, nu finns för första gången chansen att äta äkta Kobekött på krogen i Sverige. Se här:

Restaurang AG först i Norden att servera Kobekött

Japanska Kobeköttet är sedan över hundra år tillbaka världens mest exklusiva och mytomspunna kött. Exporten till Europa inleddes dock först 2014 och nu har ett fåtal svenska företag blivit certifierade medlemmar vilket innebär att de får importera, hantera och servera äkta Kobekött. Prisbelönta AG på Kungsholmen i Stockholm är första och enda restaurang i Norden att servera köttet. 

Kobekött har tidigare enbart serverats i Japan men under 2014 kom det första Kobeköttet till Europa. Sedan 1983 är Kobe Beef Marketing & Distribution Promotion Association ansvariga för att definiera standarden för Kobekött samt att sköta kvalitetskontrollerna. Restaurang AG, den svenska importören Globe Foods och grossisten Fällmans Kött är tre av de första företagen i Norden att bli certifierade medlemmar i föreningen för Kobekött.

Fakta om Kobekött:

  • Kobekött kommer endast ifrån stutar och kvigor av rasen Tajima-gyu som är avlade, uppfödda och slaktade i Kobe provinsen.
  • Samtliga djur har en ren blodslinje bakåt utan uppblandning av några andra raser.
  • Bönderna som avlat kalvarna skickar vidare djuren när de blir nio månader gamla till bondgårdar som är experter på utfodring samt på att skapa en stressfri och hälsosam miljö.
  • För att köttet ska få benämnas Kobebiff behöver marmoreringen vara minst 6 på en skala till 12.
  • Köttkvaliteten måste även uppnå 4 av 5 poäng på en skala som berömmer allt från marmorering till textur, fasthet och färg på både köttet och fettet.
  • Allt Kobekött är märkt med ett ID-nummer kopplad till en databas på nätet. Där kan leverantörer, kockar och konsumenter få all information från uppfödare och köttbonde till kön och ålder på djuret samt en stamtavla som går tillbaka tre generationer med namn på samtliga förfäder.
  • Fram till 2012 har Kobekött endast sålts i Japan då den första exporten gick till Macau. Under 2014 påbörjades exporten av Kobekött till Europa.
  • Årligen uppfyller bara 3 000 djur kriterierna för Kobekött varav endast 24 djur per månad når den europeiska marknaden.
  • Wagyu betyder nötkött på japanska och omfattar fyra olika raser som alla har en hög naturlig marmorering. Kobeköttet är den mest exklusiva formen av Wagyu genom hårda krav på region, tradition, autenticitet och kvalitet.
  • Till skillnad från Kobekött är det tillåtet att producera kött under benämningen Wagyu i hela Japan samt flera andra länder så som Chile, Australien, USA och Sverige.
  • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB