Startsida / Inlägg

Mino Raiola gillar att snacka

av Jennifer Wegerup

Carissima du,

jag älskar att läsa om hur du beskriver Roma-krisen, med så mycket själ och hjärta och inside-info. Och vilken underbar ”Sista måltiden”-bild på Totti och hans kanske inte så lydiga lärjungar…

Ser nu på morgonen att tränare Garcia säger ”Jag är beredd att gå”. Jag tycker det vore synd, problemen för Roma är andra och större, som du skriver. Men säkert är att de måste upp på fötter snabbt nu, om inte CL-tåget för nästa säsong ska gå.

Champions League ja…Såg Dortmund-Juventus i går kväll och skrev sen om matchen, som ju var ett enda långt segertåg för Juve. 3-0 och vilken triumf även för Max Allegri som besegrade demontränare Klopp. Juve-vd Beppe Marotta hyllade också Allegri efteråt: ”Han var ifrågasatt men har visat alla vad han kan…”.

I morgon lottas kvartsfinalerna, jag kommer att vara i Aftonbladets tv-studio där vi ska sända direkt och jag erkänner att jag håller mina tummar lite extra för en bra lottning för PSG. Vad nu det innebär.

Mino Raiola är ute och snackar igen, denna gång med l’Equipe. Zlatans agent är ju en skön juvel. Just denna gång är han dock rätt lågmäld, för att vara han. Raiola konstaterar att ”Zlatan är inte politiskt korrekt”. Inga breaking news, direkt. Och sen säger han att den svenske stjärnan kan komma att röra på sig redan i sommar men att PSG inte vill sälja honom. Det är dock inte så sant längre. PSG börjar titta sig omkring, det har man gjort ett tag nu. Zlatan är inte vad han var för klubben när han kom för tre år sen. De måste tänka framåt, Zlatan fyller 34 i år, är dyr i drift och svår att hålla i schack.

Samtidigt är det värt att påminna om att Ibra i alla fall under sina två första säsonger var allt för PSG. Han bar klubben på sina axlar och ledde dem till två raka ligasegrar och han förde in stjärnstatus på en helt ny nivå. Men nu vt jag att både han och PSG börjar se framåt, det är naturligt.

Så långt med fotbollen. I övrigt är det onda rubriker att vakna upp till, trots flödande sol även denna, dag, utanför mina vintersmutsiga fönster. Flera ihjälskjutna på restaurang i Göteborg och i Tunisien ett nytt terrordåd. Ser att det är minst två italienska offer, som var där på utflykt från ett kryssningsfartyg, eller hur? Och att pianisten som var på Costa Concordia var med här också. Olycksdrabbad men ändå lyckosam, då han klarat sig båda gångerna.

Jag läser också om den nya korruptionsskandalen och transportminister Lupi. Visst måste Renzi göra sig av med honom? När jag läser om alla kontrakt och upphandlingar och kostnader som skenat i höjden och Rolexklockor som presenter och söner som fått jobb…Ja, allt det där ruttna, unkna som förstör Italien, då blir jag så ledsen. Jag upplever ofta att mina italienska vänner jobbar mer och hårdare än vi svenskar (om än inte alltid lika effektivt och organiserat). De jobbar ofta sex dagar i veckan, ibland sju, och har inte alls samma rättigheter kring sammanhängande semester och liknande. Ja, det där vet du bättre än jag.

Men om det samtidigt finns så mycket korruption, både i det stora och det lilla, om en barägare bara slår in vart femte kvitto och taxiförarna vart tionde, då försvinner så oändligt mycket av de pengar som ska gå till alla, till det gemensamma. Skattemoralen undergrävs, landet sjunker till knäna i en dy av svarta pengar och mentaliteten ”jag tänker på mig och min familj, för så gör alla andra”.

Apropå korruption så kan jag inte se hur Grekland ska klara sig i längden. Den nya regeringen spelar högt men det kommer en dag när man rent konkret inte kan betala ut löner och pensioner. Då är frågan vad som händer.

För att prata om vackra ting i tillvaron så har vi just nu de mest magnifika norrsken över hela landet, som du kanske sett och läst om? Tack vare kraftiga solstormar går det att se norrsken långt ner i mellan-Europa. Himlen blossar i blått, grönt och frostvitt och i morgon kommer solförmörkelsen.

I dag vet vi att den inte förebådar världens undergång. Men samtidigt påminner den oss om att en dag ska jorden gå under, solen slockna och allt det här försvinna. Allt är förgängligt, så låt oss mitt i allt elände försöka uppskatta också det goda och vackra i livet.

I går gjorde jag just det och tog mig en liten glass på en av mina italienska favoritbarer här i Stockholm, i Hötorgshallen. Var äter du helst din gelato, i Rom? Har du varit på il Settimo Gelo? (bra ordlek)?Där är man verkligen i den sjunde glasshimlen. Det ligger nära tv-kontoret, i bortre delen av Prati, och glassen är gudomlig. En upplevelse som förstärks när man promenerar tillbaka mot kontoret och hela vägen har Sankt Peterskyrkans skimrande kupol framför sig, som utsikt i fjärran.

Hälsa bella Roma, tanti baci

PS. Älskade bilden på dig och Luxuria! Vilka vackra donnor. Och med tanke på hur de traditionella politikerna sköter sig så är det inte så konstigt att folk som Luxuria, Cicciolina och andra udda personligheter (ska vi inkludera även Beppe Grillo i den kategorin?) kommer fram i den italienska politiken med jämna mellanrum…

photo1-1

Gelato, cannoli, italiensk läsk…Här hittar man det mesta. Men ingen Colomba, den italienska påskkakan. Brukar alltid köpa med mig från Italien men kommer inte dit igen före påsk detta år. Får hoppas på att någon låter en colomba flyga vår väg, hur ska det annars kännas som påsk på påskdagen, då vi kör den italienska varianten på påsk, med lamm, colomba och bubbel? Hur ska det gå? Ciao bella…

 

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB