Startsida / Inlägg

Vi gick ut och fortsatte att leva

av Jennifer Wegerup

Käraste bella Kristina,

det här skulle blivit ett inlägg om en hektisk, stressig, intensiv men också givande jobbperiod. Men vad ska man skriva som inte verkar meningslöst, dagar som dessa, efter det som hänt i Paris? Jag säger inte ”det är ofattbart”, för det var tyvärr väntat och jag är rädd för att vi bara sett början.

Samtidigt som orden vissnar i vanmakt är klichén om att vi inte får låta oss tystas och skrämmas är sann. Så jag skriver. I sorg och vrede och vardagsplikt.

Den här tiden är som sagt alltid årets mest fullbokade för mig, de första veckorna i november. Först Guldbollen-middagen med juryn från Aftonbladet och Svenska Fotbollförbundet där vi väljer vinnaren. Inte så svårt val de senaste åren, men dock.

Så reste jag till Paris för att intervjua Zlatan. Ett fint möte med spelaren som jag träffade första gången för 12,5 år sen och som jag sett gå från hetsig, hungrig yngling till världsstjärna. Inte alltid lätt att handskas med, alltid en utmaning, på gott och ont. I dessa intervjuer mest på gott. Jag struntar i att prata spelsystem och senaste matchen, som alla andra ändå frågar om. Det blev istället ett samtal om livet, ödet, framtiden, Italien, USA, barnen, filmroller och mycket annat. Zlatan uppskattar väldigt mycket att prata om annat än fotboll och är avslappnad när vi pratar.

Intervjun här, om en historisk prestation, allt det som varit och allt det som ska bli:

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/internationell/frankrike/zlatan/article21732919.ab

Jag skrev den också för Gazzetta dello Sport och det är otroligt hur stor Zlatan ännu är här, drygt tre år efter att han tvingades lämna Milan och Milano.

http://www.gazzetta.it/Calcio/Serie-A/Milan/09-11-2015/ibrahimovic-il-milan-top-volevo-restarci-potevo-tornarci-130859062246.shtml

Telefonen ringde  i dagar sen: Telelombardia, Italia 1, Radio Tele24, Roma Radio…Alla ville prata om grande Ibras hyllning till Italien. De är för roliga, herrarna i fotbollsprogrammen. Jag och min caro amore till man stod på trottoaren i Rom-kvällen och skulle äta en sen middag på La Zanzara, Myggan, rekommenderas om du inte varit där. Telelombardia ringde och jag var med i sändningen och sade mitt men mest tävlade de rara experterna om att veta bäst och prata mest. Som brukas.

I onsdags var jag ute på kära gamla Trigoria som dock blir allt mer modernt, vet inte om du varit där på ett tag? AS Roma satsar stort mot framtiden, man vill behålla det familjära men tvätta bort det provinsiella, bli modernare, mer internationella. Satsning på egen tv är del i lanseringen av klubben på ett större plan. Jag var i Roma TV, i solen, och strosade sen runt, hälsade på Garcia, kikade in på Tottis kontor och klappade varginnan med Romulus och Remus.

Dagarna har gått fort med väldigt mycket arbete och jag har njutit av att gå runt i de vanliga kvarteren, sitta på tv-kontoret och jobba och äta pastalunch med hela gänget, kollegor och vänner och sen åka hem sent slutarbetad, i den rodnande Rom-skymningen på bönpallen på vespan.

I torsdags blev det tidig uppstigning och tåget till Carpi via Bologna och Modena genom ett mjukt höstligt Italien med rodnande vinstockar och gulnande kastanjeträd. Jag fick samma känsla när jag kom till serie A-nykomlingen Carpi som i Chievo hösten 2001. En annan slags fotboll; öppna famnar istället för avvisande högfärd. Fotbollen som den var och borde vara.

Det var som den sortens intervjuer du alltid fick göra förr också: man fick komma in överallt, slippa filma framför en trist sponsorskylt, ingen presschef som övervakade oss. Iställt fick vi filma hela träningen och Riccardo Gagliolo, svenskitalienaren som vill spela i blågult, bjöd på lunch på Ristorante Carducci. När vi satt där, med smäktande lokala godbitar, inte minst husets tortelloni, under solen, med lite vin, och pratade fotboll, då påmindes jag ända in i hjärtat om varför jag älskar Italien.

Här ser du inslaget, Gagliolo får också visa hur det är med kunskaperna i svenska:

http://tv.aftonbladet.se/abtv/articles/98509

Sen kom fredagen och vi satt där på kvällen med tallrikar med tortellini in brodo och en film på tv när sändningen avbröts för breaking news från Paris. Smärtan, chocken, vetskapen om att vi är i krig.

På lördagsförmiddagen jobbade jag med nyhetsartikel om terrorhotet mot Rom:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21765248.ab

Men allt måste gå vidare och det gjorde det ju, som du vet, redan i går, när jag arbetat klart. Så underbart det var att ses och ha så mycket tid med dig, i vårt Rom. Luncha vid marknaden på Piazza delle Coppelle. Ta en cappuccino nära Campo de’ Fiori, dricka aperitivi utomhus i skymningen på Bar Peru och sen avsluta med middag i Prati. Och prata fotboll, politik, krig, fred, barn, livet, kärlek, smärta och passion med en så klok och levande kvinna.

Buona serata, bella, du får ett fång vykort. Baci

IMG_9582

Fint att vara tillbaka i Paris. En vecka före terrordåden. Fria, stolta, vackra Paris.

IMG_9609

Det finns bara en boss i Paris, enligt bossen själv…

IMG_9622

Med guldgossen.

IMG_9796

Tillbaka på tv-kontoret i Rom. Här spelade vi in tre säsonger TVZ.

IMG_9833

Gagliolo – vår näste landslagsback?

IMG_9824

Ljuvligheter på Carducci i Carpi.

IMG_9774

Sötnos.

IMG_9835

Bella Italia. Mycket resande för mig dessa veckor. Skönheten mitt i tröttheten.

IMG_9777

Hänger lite på Roma TV, på Trigoria.

IMG_9768

På hemväg från jobbet.

IMG_9862

Du vackraste. Kyrkan alltså. Dess stolta upplysta profil mot himlen. Evig.

IMG_9882

Che bella giornata, med dig, carissima.

IMG_9890

Pray for Paris. Vi gick till Franska ambassaden på Piazza Farnese, såg blomsterhaven och de små men starka ljuslågorna i det stora mörkret.

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB