Startsida / Inlägg

Nej, Mancini är inte bög men…

av Jennifer Wegerup

Carissima Kristina,

tack för dina brev och förlåt att det nu varit jag som haft så svårt att ”fatta pennan” och svara dig. Jag älskade ditt inslag om Lisa Ek och fotbollsdamerna, inte minst för kombinationen av närvaro i det lilla och samtalet kring det stora.

Jag hakar på den diskussionen, om grabbighet och gubbvälde inom fotbollen, genom att fortsätta debatten runt Roberto Mancini och Maurizio Sarri.

Du har ju redan skrivit så starkt om det absurda i att Napoli-tränaren inte skulle straffas hårdare för sina ofräscha påhopp på Mancini; ”bög” och liknande på ”hög” nivå, i svallvågorna av Inter-Napoli i italienska cupen.

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/kronikorer/kristinakappelin/article22123302.ab

I går kom så straffet och mycket riktigt, två matchers avstängning blott, och detta  i italienska cupen där Napoli redan är utslaget. Så det blir först nästa säsong. Det är ju inte klokt, rent ut sagt. Jag är ingen vän av moralpanik och pk-debatter. Men det här är så unket och galet.

Visst, Roberto Mancini är inte gay. Även om han nu skiljer sig från Federica Morelli, sin hustru sen 25 år och mor till hans tre barn. Men där ryktas ju en ny kvinna finnas med i bilden. Dyrt blir det i alla fall för il Mancio, motsvarande 360 000 kronor i månaden i underhåll är inte fy skam, även om la Morelli begärt 1,5 miljon kronor.

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/internationell/italien/article22127077.ab

Men, åter till den röda tråden. Mancini är inte gay men som han säger, ”Påhoppet drabbar inte mig men alla som lider för sin sexuella läggning”. Den löjligt milda domen mot Sarri, bekräftar att det italienska fotbollsförbundet inte på allvar vill ta itu med homofoba och rasistiska och sexistiska påhopp och värderingar. Jag har träffat Roberto Mancini en hel del genom åren, både under Lazio-tiden och då han tränade Zlatan i Inter. Han är briljant på många vis men visst kan han vara dryg, som du vet. Och även furbo, listig, med, säkert. Så nog kan jag delvis förstå dem som menar att Mancini utnyttjade läget för att skada Napoli. Särskilt som vårt älskade Italien är konspirationsteoriernas förlovade land.

Men här säger jag ändå ”Forza Mancini”, till hundra procent.

Jag älskar som du vet både staden Neapel och tjusas av klubben Napoli och gläds åt att de ligger i serietoppen. Men sydländsk charm ger inte carte blanche på att svina.

Tränare Sarri sa ju det han sa, ”bög”, och hans ursäkt var ”det var det första jag kom på att säga”, när han mottog den gyllene tapiren i pris, i klassiska Striscia la Notizia.

http://video.gazzetta.it/a-sarri-tapiro-d-oro-la-prossima-volta-diro-biondo/2e310ce2-c096-11e5-b9e1-eab2aee9a845

Grattis, verkligen. ”Frocio”. Det bästa Sarri kunde komma på.

Nå, annars då? Snart ses vi. Men tills dess, vad säger du om Garcia out och Spalletti in? Jag skrev ju om Romas planer för att erövra världen, oavsett tränare, för en tid sen:

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/internationell/italien/article21886794.ab

De har en del att jobba med… Men, som vi vet, Rom byggdes inte på en dag.

Många baci till dig från ett soligt men gnistrande kallt Stockholm.

A presto bella,

Jennifer

photo1-1Med mannen som delat Italien i het diskussion de senaste dagarna. Vi är på Formello, tillbaka på den gamla goda Lazio-tiden. Jag hade 39 graders feber minns jag.

 

 

 

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB