Startsida / Inlägg

Mannen som inte kan tala med hundar

av Ulrika Stahre

Rubriken på Johan Cronemans krönika i Dagens Nyheter i dag lyder: ”Cesar Millan är ett geni inom sitt område – och jag kan inte sluta titta”. Jag hoppades så innerligt att det område Croneman syftar på är programlederiet. Mannen som kunde tala med hundar är på många sätt ypperlig tv, tydlig dramaturgi, en karismatisk person i huvudrollen.

Men det är inte tv-personligheten Croneman syftar på, han vill påstå något om hundtränaren Millan. ”Det är inget flum alls, det är mest sunt förnuft, och jag har svårt att tro att något över huvud taget är riggat. Man kan inte ljuga om sådant här.” Att en tv-kritiker inte blir mer generad över sin egen naivitet är anmärkningsvärt.          

De flesta av oss tycker det är plågsamt att betrakta någon som ger sig på den som är svagare. Att se hundarna flämtande krypa längs med väggarna efter Cesars hantering borde signalera att något är fel, även till de som inte är vana vid att ”läsa hund”. Men Croneman, och många med honom, verkar istället gå igång på att få den betraktelsen sanktionerad. Så mycket att den som sanktionerar det får bli utnämnd till ”geni” utan att behöva uppvisa en enda vetenskaplig tanke.            

Croneman menar att andra framstår som ”glada amatörer” bredvid Cesar. Men Croneman glömmer att han faktiskt inte kan något om vad det är att vara expert eller amatör inom hundträning. Det han kan bedöma är vem som gör bäst tv, och det är också där hans analys borde sluta.

Alice Eggers

 

PS. Om Johan Croneman tänker skaffa hund, eller inte kan slita sig från tv:n, kommer här lite information:
Våldsamma klipp från Cesars program, gör det inte lite ont någonstans i någon empatisk del?
Cesar Millan berättar själv om halsbandet som enligt svenska veterinärer riskerar att skapa hjärnskador hos hunden. Det ger också en intressant inblick i hans vokabulär när han pratar om vikten av att hunden är lugn samtidigt som den hyperventilerar och stress-slickar.

Jag tror att man måste ignorera en viktig del av hjärnan för att inte förstå att det här är fel.

En mycket tydlig och bra intervju om Cesar med bland annat Anders Hallgren, en av Sveriges mest välmeriterade hundpsykologer, och Kerstin Malm, doktor i etologi. ”– Jag har faktiskt svårt att se något som är bra med programmen därför att de i grund och botten förmedlar ett synsätt där det inte spelar någon roll hur hunden mår bara den beter sig som man vill att den ska göra.”

Några förklaringar till varför det kan se så lyckat ut på tv.

Reaktion på Cesars besök i Malmö.

Förklarande text om hundträningens olika ”skolor”. Med massor av citat från forskare och experter och en parallell till övriga samhällets behov av en backlash mot det ”toleranta”, ”snälla” och ”politiskt korrekta” (i det här fallet då eftertänksam rättvis hundträning). På engelska.

Eva Bodfält, en av Sveriges mest välrenommerade hundexperter skriver om Cesars senaste besök i Sverige.


  • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB