Startsida / Inlägg

Dokument: Nästa stjärna från La Masía

av Adam Pinthorp

Barcelona har en förmåga att ständigt ge egna produkter chansen i A-laget.
Näste spelare som etablerat sig på allvar i A-truppen och enligt många redan nu är redo att utmana om en startplats är Martín Montoya. En spelare som tillhörde en av de mest framgångsrikaste årskullarna genom La Masías historia – men samtidigt dragits med tuffa motgångar.

 
Martín Montoya föddes 1991 i den katalanska lilla staden Gavá. Det var också i den lokala klubben CF Gavá han inledde sin fotbollskarriär, men det blev ingen lång sejour där. Redan som 7-åring skrevs Martín nämligen in i Barcelonas ungdomsakademi, La Masía. Sedan var den frejdige högerbacken en viktig del i ett av de mest framgångsrika ungdomslagen någonsin i La Masías historia. Med spelare som Thiago Alcántara, Marc Bartra, Isaac Cuenca, Christian Tello och Oriol Romeu (nu i Chelsea) ingick Montoya i generation 91, en årskull som krossade allt och alla under ungdomsåren.

Men allt gick inte alltid som på en dans för Montoya. Tiden i La Masía var också väldigt tuff under vissa perioder, speciellt mellan åren 9-12.

– När jag var yngre fick jag offra mycket, jag hade inte tid att umgås med mina vänner. Nu när man nått resultat är det nog många som velat vara i min sits, och det har varit värt mödan, säger han.

Åren gick, och samtidigt som Martín tog sig igenom samtliga ungdomslag blev han också uppkallad till ungdomslandslagen. Han har representerat allt ifrån U17- till U23-landslaget.

Säsongen 2009/10 var Montoya en av de ledande figurerna i Barça B, som då tog klivet upp till Segundan (andradivisionen). Den efterföljande säsongen fortsatte han och vara en av nyckelspelarna när B-laget sensationellt slutade trea i den spanska andradivisionen.

I februari 2011 fick sedan Montoya göra efterlängtad A-lagsdebut, detta i en ligamatch borta mot Mallorca.

– När jag såg att jag blev var uttagen blev jag glad, men samtidigt nervös. Att få åka med de spelarna som är så pass kända går inte jämföra med den tillvaron jag var van vid i B-laget, berättar han.

Glasliraren Adriano var både trött och fick en skadekänning i slutet av matchen. Guardiola kallade direkt upp Montoya från bänken och sade till honom att värma upp, för om tre minuter var det dags.

– Pep sa till mig att spela som jag gjorde i B-laget och framför allt att vara lugn. Det var nervöst, men helt oförglömligt, det var fantastiskt! Att få spela med de bästa spelarna i världen som också varit mina idoler går inte att sätta ett pris på, säger Montoya.

– Efter matchen signerade alla i laget min matchtröja. Leo skrev grattis till debuten, och lade till datumet, fortsätter han.

Vid en intervju med Punto Pelota berättar Montoya och hans far, som också heter Martín i förnamn, om de jobbiga åren när hans mamma gick bort efter en lång och utdragen sjukdom. Hon dog ett par år innan Montoya debuterade för A-laget.

– Allt jag gör i dag gör jag för henne eftersom jag älskar henne så mycket och jag vet att hon inte kommer tillbaka. Hennes önskan var att jag skulle förbli kvar i A-laget. Nu vet jag att hon vakar över mig och ger mig styrka för att fortsätta, berättar Montoya med tårfyllda ögon och skärande röst.

– Hans mor har betytt mycket för att han har nått så här långt. Hon slet alltid för att hjälpa honom under tiden i La Masía genom att skjutsa in till storstaden så han kunde träna, säger pappa Martín.

Sedan A-lagsdebuten har det mesta gått som på räls för Martín Montoya. Den efterföljande sommaren spelade han samtliga matcher när Spanien vann U21-EM i Danmark. Hösten 2011 blev han sensationellt uttagen till A-landslaget. Han fick däremot aldrig chansen att debutera, men blev en erfarenhet rikare. Det ska tilläggas att Montoya under den tiden fortfarande tillhörde Barcelonas B-lag.

– Jag blev chockad över uttagningen, jag hade aldrig kunnat tro det, säger huvudpersonen själv.

Säsongen 2011/12 fortsatte att gå Montoyas väg. Han fick träna alltmer med A-truppen och gjorde totalt tio matcher när säsongen sedermera summerades i våras. Tack vare skadebekymmer och avstängningar fick han bland annat chansen i Copa del Rey-finalen mot Athletic, en match som Barça vann med hela 3-0, i det som också blev Guardiolas sista som tränare för klubben.

– Montoya gjorde en strålande match, han har många fina år i klubben framför sig, säger Pep om ynglingens insats i finalen.

Under den gångna sommaren flyttades Martín Montoya permanent upp till klubbens A-lag. En dröm som han kämpat länge för – men det var nu det hårda jobbet skulle inledas. Och högerbacken kastades per omgående in i hetluften, då han sedan Adriano tidigt blivit utvisad fick göra säsongsdebut mot Real Madrid – på Santiago Bernabéu – i den spanska Supercupen. Montoya löste uppgiften på bästa sätt, och var en av få ljusglimtar för Barça den matchen, som Real Madrid sedermera vann med 2-1.

Men det slutade inte där. Hans andra match för säsongen var också mot Real Madrid – i en match som han inledde på bänken. Dani Alves klev tidigt ut skadad i ligamötet lagen emellan, och Montoya fick direkt bytas in. Även där gjorde den unge högerbacken ett stort avtryck, och var dessutom väldigt nära att bli matchhjälpte då han träffade ribban i slutminuten vid ställningen 2-2.

– Martín fick rycka in med snabba ryck och hade Cristiano Ronaldo mot sig på sin kant, men hans match bevisar att vi har otroligt bra spelare som kan komma in och anpassa sig och spela bra, berömmer tränaren Tito Vilanova.

Efter de två El Clásico-matcherna har det varit lite lugnare för Montoya, då han fått starta de flesta övriga matcher han spelat. Och det har redan blivit ett gäng – totalt sju framträdanden i ligaspelet och ytterligare två i Copa del Rey. Dessutom ett framträdande i både Champions League och den spanska Supercupen.

– Jag är överraskad över min speltid så här långt på säsongen då jag konkurrerar med världens bästa högerback, menar Montoya.

Med sin offensiva lust, sin passningsskicklighet och precisa inlägg, i kombination med säkert försvarsspel har han snabbt etablerat sig och vissa anser att Dani Alves borde hålla ett vakande öga bakom axeln så han inte blir omsprungen av ynglingen i hierarkin. Oavsett vilket har Barcelona säkrat upp med en oerhört talangfull försvarare som man kommer ha användning av i många, många år framöver.

– Montoya håller redan en riktigt hög nivå, det är otur att han konkurrerar med Dani Alves, men han är framtidens högerback. Både i Barcelona och Spanien, säger Tito Vilanova.

När Montoya bytte av Alves i matchen borta mot Levante förra helgen blev han den elfte Barcelona-spelaren fostrad i La Masía på planen. En historisk stund för hela klubben. Ynglingen var för övrigt den av de elva som spelade i flest ungdomslag under tiden i La Masía – hela tio stycken. Han skrevs in i akademin 1999 – ett år efter att en viss Xavi Hernández hade hunnit debuterade för A-laget. Mot Levante spelade båda tillsammans i en historisk match för FC Barcelona.

Fotnot: Stort tack till Hugo Benítez för hjälp med översättning.

Källor: Punto Pelota, Catalunya Radio, El Mundo Deportivo, Diario Sport och FCBarcelona.cat

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB