Startsida / Inlägg

Mendilibar förste man att ryka?

av Adam Pinthorp

En imponerande sjundeplats i fjol.
Nu: en seger, två oavgjorda och sju (!) förluster. Jag pratar givetvis om Osasuna.

Pamplona-klubben har inlett den pågående säsongen på sämsta tänkbara vis, och ligger med fem poäng klart sist i tabellen. Tappen av poängkungen Raúl García (som var på lån ifrån Atlético Madrid) samt den hårdföre mittbacken Sergio har blivit påtagligt tunga. Emiliano Armenteros har blandat och gett, men står inte för i närheten av lika många poäng som Raúl García. Samtidigt har ingen av spjutspetsarna levererat mål kontinuerligt, vilket inte gör saken lättare.

Alejandro Arribas slog igenom i Rayo förra säsongen, och värvades som Sergios ersättare i backlinjen. Hans dåliga insatser har dock avlöst varandra och just nu känns det som att den unge Arribas var en ”one hit wonder” i Rayo.

På pappret anser jag att Osasuna har ett lag som inte bör harva i det absoluta bottenträsket. Att spelare underpresterat är snarare fakta än ett påstående, men frågan är hur stor del José Luis Mendilibar på tränarbänken har i de uteblivna resultaten? Samma tränare som förde klubben till en strålande sjundeplats i fjol, och som då blev ordentligt hyllad. Har han inte fått med sig spelarna den här säsongen? Har han använt fel taktik? Eller är laget helt enkelt inte bättre än att de förtjänar att ligga sist i tabellen?

Frågorna är många – svaren färre. Något som i alla fall står säkert är att Mendilibar sitter löst, och det rejält. Han kanske i detta nu får meddelandet att han kan gå till närmaste arbetsförmedling. För känslan är att han inte kommer infinna sig vid sidlinjen kommande helg när Osasuna beger sig till Katalonien för att ta sig an Espanyol. Och om han skulle göra det, är det med en enorm press som kräver resultat per omgående.

Än har ingen La Liga-tränare fått foten, eller lämnat av andra skäl. Blir José Luis Mendilibar förste man att ryka? Oddsen lär vara väldigt låga på det.

En annan tränare som varit ute på djupt vatten under inledningen av säsongen är Marcelo Bielsa. Den galne tränaren, som förvandlade Athletic Club till något strålande vackert förra säsongen, har misslyckats brutalt under hösten.

Under söndagen kom dock säsongens första bortaseger, något som gav både Bielsa och hela Athletic lite andrum inför fortsättningen. Aritz Aduriz blev stor matchhjälte med sina två mål i 2-1-segern mot Granada, något som också för upp basken på en fjärdeplats i skytteligan. Med sina åtta fullträffar är det bara trion Messi, Ronaldo och Falcao som är bättre.

Det återstår att se om den här bortasegern kan bli en vändpunkt för Athletic. För de kommande matcherna är det verkligen upp till bevis. Sevilla (hemma), Real Madrid (borta), Deportivo (hemma) och Barcelona (borta) står nämligen för motståndet de fyra nästkommande omgångarna.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB