Startsida / Inlägg

Real Madrids talangproblem

av Adam Pinthorp

Att Real Madrid inte producerar bra spelare är en stor lögn. Att man däremot inte använder sina talanger på bästa sätt är ett faktum.

Vad har Roberto Soldado (Valencia), Juan Mata (Chelsea), Borja Valero (Fiorentina), Álvaro Negredo (Sevilla), Javi García (Manchester City) och Diego López (Sevilla) alla gemensamt, förutom att de är väldigt duktiga fotbollsspelare? Jo, alla har representerat Real Madrid på ungdomsnivå – men aldrig lyckats på allvar i klubbens A-lag. I stället har man gjort succé på andra håll i Europa.

Att Real Madrid inte producerar bra spelare är en stor lögn. Att man däremot inte använder sina talanger på bästa sätt är ett faktum. Sedan 2002 har tolv spelare från Real Madrids ungdomsakademi debuterat för det spanska landslaget. Gemensamt för samtliga? Ingen är kvar i huvudstadsklubben.

Det här har varit en het debatt under väldigt många år i Spanien, och allra främst Real Madrid. Många andra klubbar, inte minst största antagonisten Barcelona, använder sig av väldigt många egna produkter och är inte blyga för att ge unga talanger chansen i A-laget.

José Mourinho har under sin tid som tränare i Madrid blivit väldigt hårt kritiserad för att inte släppa fram de egna produkterna. I söndags bytte då portugisen in Álvaro Morata, 20, som betalade tillbaka med att styra in segermålet för sitt Real Madrid mot Levante. Morata är bara en av väldigt många talangfulla spelare från Real Madrids ungdomsakademi. Att där finns stor talang och potential råder inga tvivel om, det vittnar om inte annat det faktum att B-laget (Real Madrid Castilla) faktiskt spelar i den spanska andradivisionen numer. Nu gäller det bara för att Real Madrid att använda sina talanger på rätt sätt.

Ett annat väldigt konstigt faktum är det att ungdomslagen i Real Madrid faktiskt inte spelar på samma sätt som A-laget. Casilla spelar ett betydligt rakare 4-4-2, vilket genast gör det betydligt svårare för Mourinho att slussa upp spelare.

Jag har plockat ut fem talanger som alla kommer från Real Madrids ungdomsakademi, och vars namn är värda att lägga på minnet. Samtliga har kvalitéerna och potentialen som krävs för att lyckas på den allra högsta nivån. Den stora frågan är om Real Madrid utnyttjar det.

Jesé Rodríguez, 19 år, offensiv mittfältare/anfallare
Den kanske allra största talangen och ofta namnet på allas läppar när man pratar om Madrid-talanger. Jesé Rodríguez har, trots sin ringa ålder, redan varit högst tongivande i Real Madrid Castilla under flera säsonger. Han leder för tillfället skytteligan i Segundan med sju fullträffar – detta trots att han trivs som allra bäst som offensiv mittfältare. Han debuterade i A-laget i fjol, men har den här säsongen inte fått någon speltid under Mourinhos order. Vann även skytteligan i U19-EM i somras – ett mästerskap som Spanien också segrade i.

Nacho Fernández, 22 år, försvarare
Mångsidig försvarare som i första hand är mittback, men även kan hålla till på kanten. Debuterade i A-laget säsongen 2010/11 men har sedan dess fått sparsamt med speltid av Mourinho. Först den här säsongen har han tränat mer frekvent med stjärnorna i A-truppen och hittills har det blivit två framträdanden – varav en match från start. Med tanke på hans mångsidighet har Nacho väldigt mycket vunnet. Han kan mycket väl slå sig in permanent i A-laget framöver – om man vågar tro på honom.

Álvaro Morata, 20 år, anfallare
Snacka om att presentera sig på allvar för den stora scenen när man hoppar in och fixar tre poäng. Men Morata har varit med förr. Inhoppet mot Levante var hans tredje i ligan den här säsongen, men han startade också i Copa del Rey mot Alcoyano för några veckor sedan. Han har under alla år öst in mål i klubbens ungdomsakademi, och nu verkar han på allvar få mer regelbundna chanser i A-laget. Har även representerat Spanien på ungdomslandslagsnivå.

José Rodríguez, 17 år, central mittfältare
Väldigt talangfull mittfältare som mestadels fått inrikta sig på inhopp i Real Madrid Castilla under den här säsongen. Därför var det någon överraskande när José Mourinho plockade ut 17-åringen till cupmatchen mot Alcoyano. José äntrade planen i den andra halvleken, och tackade för förtroendet med att både göra mål och spela väldigt moget. Bör få allt mer speltid i Segundan – och det är inte alls omöjligt att vi får se mer av honom i A-laget redan den här säsongen.

Álex Fernández, 20 år, central mittfältare
Duktig tvåvägsspelare som varit tongivande i Real Madrid Castilla under flera år. Hade stor del i att man tog steget upp till Segundan inför den här säsongen. Gjorde A-lagsdebut i en ligamatch mot Racing sedan i mars 2011. Startade Copa del Rey-mötet med Alcoyano på bortaplan den här säsongen, hans första start i A-lagströjan. Konkurrerar på en plats där det är tufft att slå sig in, men har framtiden för sig. Är yngre bror till Nacho Fernández.

Även Real Madrids andrakeeper sedan ett par år tillbaka, Antonio Adán, är ett namn värt att komma ihåg lite extra. Den numera 25-årige målvakten har också gått igenom klubbens ungdomslag och slutligen nått A-laget. Om han är rätt person för att senare också efterträda Iker Casillas är en fråga omöjlig att svara på, men hans hittills elva framträdanden i A-lagströjan har gett gott hopp hos fansen.

Utöver Adán, är det bara just Casillas, samt Álvaro Arbeloa och José Callejón som är egna produkter i Real Madrids nuvarande A-lagstrupp.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB