Startsida / Inlägg

Glad att lämna, glad att varit här

av Robbie Lauler

Säger hej då Qatar efter att ha tillbringat nästan två veckor i det lilla emiratet.

Ett av världens rikaste länder där det redan byggs så det knakar inför VM 2022.

Sista dagen besökte vi VM-högkvarteret och fick se den film Qatar Football Association visade för Fifa-delegaterna när 2022-arrangemanget presenterades.

Inte förvånad att mästerskapet hamnade här, med eller utan mutor.

Vi placerades i en mindre biograf, med skärmar på alla väggar, 3D och filmat som som SimulaTour på Liseberg där det känns som man åker med berg-och-dalbanan. Bara fåtöljen jag satt i måste kostat ett par tusen.

Presentationen var den överlägset bästa jag sett alla kategorier, gjord av ett tyskt företag med krångligt namn. Hela filmen avslutades med ett filmat citat från Qatars VM-ambassadör  Zinedine Zidane – som sedan knallade in i salongen lagom till att ljuset tändes upp.

…ja inte i dag alltså utan när presentationen visades för Fifa-delegaterna.

Vi talar om en satsning som saknar motstycke i fotbollshistorien där en ny tunnelbana/pendeltågslinje ska byggas genom hela jävla landet, från norr till söder. Städerna kommer att vara övervakade via kameror vilket säkert är bra ur säkerhetssynpunkt men väcker etiska frågetecken. De engelska supportrarna riskerar att få resa hem utan både armar och ben. Qatar har i dag 25 000 hotellrum – 2022 ska här finnas 95 000. Bara kostnaderna för de nya, luftkonditionerade arenorna beräknas till 35 miljarder kronor. Arenorna ska sedan monteras ned och skeppas till länder där de behövs bättre. Totalt väntas Qatar satsa 1 400 miljarder kronor på VM – vilket motsvarar 16 London-OS-satsningar.

Qatar är ett land där intresset för den inhemska ligan är svagt (åtminstone för att besöka matcherna, fler som ser dem på TV), som aldrig kvalificerat sig för VM och där endast 300 000 av de 1,6 miljoner invånarna är qatarier. Övriga är gästarbetare från Bangladesh, Pakistan, Filipinerna och andra länder. Tveksamt hur passionerat de sluter upp bakom hemmanationen som sägs köpa in spelare från runt om i världen via idrottsakademin Aspire belägen här i Doha. Spelare som sedan kan naturaliseras.

VM-satsningen är ett led i att förbättra landets infrastruktur i något som emiren Hamad bin Khalifa Al Thanis styre döpt till The Qatar National Vision 2030. Qatar söker i princip alla större idrottsarrangemang som de kan söka, för något år sedan stupade de på OS 2016. VM 2022 kan på sätt och vis sägas finansiera infrastruktursatsningarna.

Lika fantastiskt mästerskapet lär bli organisatoriskt och logistiskt, lika själlöst lär det kännas.

Lika glad jag är att lämna Qatar, lika intressant har det varit att vara här.

Hemma har det varit en händelserik dag, noterar jag. Kalmars Mattias Johansson till AZ Alkmaar för 15 av CSKA:s Wernbloom-miljoner. Bra pengar för en försvarsspelare. Skulle Johansson gå in i startelvan och göra en stark vår är han definitivt med i EM-diskussionen med tanke på att varken Adam Johansson eller Emil Salomonsson visade att de vill utmana Mikael Lustig i Qatar.

…många undrar om Joel Ekstrand men jag vet inte hur ni tänker då? Han spelar knappt i Udinese även om han gjorde en bra insats mot Arsenal i höstas. Vad har han gjort, fem Serie A-matcher?

Real Göteborg har haft det jobbigt. Först klev Daniel Sobralense ut i Sportbladet och menade att att han skulle haft hela sign on-bonusen direkt, trots att det är standard att den delas upp på kontraktstidens år. Oavsett handlar det om att Sobralense (via tolken) inte har läst kontraktet tillräckligt noga. Det som står där gäller. Att Sobralense kommer skapa mer problem än vad han tillför på var ingen vågad gissning ens innan denna cirkus drog igång.

… sedan avslöjade G-P att Nordin Gerzic-värvningen kan spricka. ÖSK-mittfältaren kräver åtminstone de 120 papp i månaden han lyfter i Örebro och det verkar inte Håkan Mild gå med på. Tråkigt för IFK-fansen men Blåvitt faller inte med en missad Gerzic.

José Mourinho lämnar Real Madrid till sommaren, enligt spanska medier. För att ta över Manchester United? var min spontana tanke.

Gais måste låna tre miljoner för att behålla Wanderson. Börjar det vända för Mats Persson Informerar igen?

Dagens bästa story måste ändå vara att Tottenhams Harry Redknapp, som står åtalad för skattefiffel, öppnade ett konto i sin hunds namn. Den varianten har inte ens Mats Persson Informerar testat.

…vad vi vet. 

Någon som har koll på vad hans hund heter?

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB