Startsida / Inlägg

Den första dagen av många…

av Robbie Lauler

Om EM-truppen vore en skolklass samlad för terminstart hade omdömet efter dag ett lytt så här:
Fler mönsterelever än värstingar. 
Väldigt många problembarn.

Isakssons EM är i fara på grund av en öm axel, Lustig har knappt spelat fotboll i år, Elmander går en kamp mot klockan, Seb Larsson är nyopererad, Martin Olsson ska opereras efter EM, Anders Svensson har problem med ett lår, Jonas Olsson har aldrig spelat en tävlingslandskamp, på vänstermittfältet finns inget givet alternativ, Källströms ben har sprungit över 60 matcher och Zlatan är mitt i transfercirkusen.

De flesta problem kommer att vara både lösta och glömda om 17 dagar – men just nu ältas det skador och annat elände till förbannelse i det vita presstält som förbundet slagit upp intill Gutavallens gräsplan.

En fråga kommer dock att leva fram till premiären mot Ukraina och jag ställde den till Erik Hamrén i går:

Du får rätta mig om jag har fel men under din tid som förbundskapten har du haft tre olika balanser i startelvorna. Du började offensivt med 4-2-3-1. Mot Holland på Råsunda tajtade du till det åt ett 4-4-2. Sedan provade du nytt mot Kroatien med Zlatan i en annan roll och Ola Toivonen till vänster i stället för en ytter. Är du i dag övertygad om vilken balans du ska ha mot Ukraina eller är det avhängigt genrepsmatcherna?
– Jag önskar att vi ska spela med en mix av Hollandsmatchen och Kroatienmatchen. Vår ambition är att vi ska ha ett bra passningsspel när vi erövrar bollen, sa Hamrén.

Med drygt två veckor kvar till avspark tolkar jag det som att Sverige tänker backa in i EM men med offensiva spelartyper, som exempelvis Ola Toivonen till vänster. Vi får se, jag hinner säkert ändra mig.

I Partille, där jag är uppvuxen, öppnade på 1990-talet en godisbutik som hette Gottland. Bredvid låg Öl-land, där kunde man köpa ingredienser och tunnor för att brygga egen bira.

Gotland mötte som vanligt upp med industrisemestervärme, att komma hit känns alltid som att komma till ett annat land. I en annan tid, i ett annat liv, var jag här på cykelsemester med en ex-flickvän och som Journalistens utsände fotograf påpekade:
– Alla har väl bråkat på en tandemcykel på Gotland?
Dagens sanning.
Träningslagen:
GRÖNA Granen, Olof, Kim – Bajrami, Seb, Wernbloom, Toivonen.
BLÅA Anton, Olsson, Safari – Holmén, Elm, Zlatan – Rosenberg.
 
I övrigt såg första dagen ut så här:
L L L L L
Hamréns naivitet under tv-sänd presskonferens: ”Jag säger det till er men ni behöver inte skriva om det”. Gällde hans felsägning att Zlatan, inte Olof Mellberg, är Sveriges bästa fotbollsspelare senaste åren.

L L L L
”Det är en sån grej ni funderar mycket på och vi lägger inte ens märke till det. Det är därför vi står på den här sidan repet”. Kim Källström gav svar på tal i mixade zonen apropå om Hamréns felsägning hade stört spelarna.

L L L
Kanelbullarna i pressrummet. Lite för torra, dock.

L L
Disco på konkurrenten hyllade – på fullt allvar – Expressens ”prisbelönta” buss. Chefredaktören Thomas Mattsson har sina reportrar i ett järngrepp.

L
Förbundets felstavning på Markus Rosenberg i presstältet…

Atq8TSoCIAAvLjF.jpg

Kommentarer

 • Tjänstgörande redaktör: Sebastian Hagberg
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB