Startsida / Inlägg

Frågor & svar om Friends

av Robbie Lauler

Har precis varit på presskonferens där det bekräftades att franska Lagardère Unlimited Stadium Solutions (LUSS) tar över driften av France…f’låt Friends Arena.

Sådana tillställningar är normalt ganska torra, och det roligaste hände nog efteråt när Sjölund på Expressen, Grimman på DN och jag stod med LUSS-vd:n Ulrik Ruhnau, och Grimman frågade hur han såg på möjligheterna att fylla Friends den dagen Zlatan slutar?

Mr Ulrik höll då en lååång om utläggning om att Zlatan nog fortsätter ett tag till, att landslaget inte handlar om en spelare och att nya stjärnor minsann är på väg fram.

Vem tänker du på då? undrade jag men det besvarade arenaentreprenören endast med ett leende.

Jag tänkte försöka reda ut lite vad uppståndelsen annars handlar om:

VARFÖR LÄMNAR ÄGARNA IFRÅN SIG DRIFTEN?

Den frågan är enkel att svara på. Driftsbolaget har backat över 600 miljoner kronor totalt, Svenska Fotbollförbundet är storägare och klarar ett, möjligen två år till med förluster i samma storleksordning som i fjol (203 miljoner varav SvFF står för en tredjedel). Förlusten för 2014 väntas bli ännu större (250 miljoner?) då det är ett sämre konsert- och landskampsår. Det är pengar SvFF måste ut med oavsett dagens affär (uppskattningsvis 80 miljoner till alltså). Dessutom är det valår och förlusterna ser inte heller bra ut för Solna Stad (även om Solna på lång sikt väntas att bli en vinnare genom hela Arenastaden-bygget).

VARFÖR KOMMUNICERAS DET NU?

Bra fråga. Avtalet är inte klart, att det kommuniceras redan på ”avsiktsförklaringsstadiet” beror på att SvFF varit pressade från sitt håll (de granskningar som gjorts av Sportbladet och Ekot, elitklubbarna  och vissa distrikts uttryckta oro samt helgens kommande årsmöte) plus att oppositionen i Solna använt de ekonomiska förlusterna som en del av valrörelsen mot det M-ledda kommunstyret.

VARFÖR LÄMNAR ÄGARNA ÖVER TILL JUST LAGARDÈRE?

Det har näppeligen funnits några andra seriösa intressenter. I så fall hade frågan levt och inget hade kommunicerats förrän avtalet var helt klart (vilket är standard). Dessutom finns en tidigare koppling mellan bröderna Paulssons Peab (den STORA vinnaren i hela Friends-affären) och Lagardère genom Swedish Open i Båstad.

VARFÖR VILL LAGARDÈRE DRIVA FRIENDS?

De har erbjudits ett förmånligt avtal. Första tre åren (2015-17) är garantihyran så låg att det blir ägarna med SvFF i spetsen som får stå för direktkostnaderna, uppskattningsvis mellan 50-100 miljoner per år. Om Lagardère inte får snurr på verksamheten under dessa tre år, eller kort därpå, gissar jag att de försätter driftsbolaget i konkurs och ägarna får börja om på ny kula igen.

VAD ÄR LAGARDÈRE UNLIMITED STADIUM SOLUTIONS (LUSS)?

Ett bolag specialiserat på evenemang och arenor. I Sverige äger de sedan tidigare PR Event (som ligger bakom utvecklandet av Swedish Open). LUSS  ingår i  Lagardère Group, ett av världens största medieföretag som under 2013 omsatte 7,2 miljarder euro, motsvarande cirka 64 miljarder kronor (LUSS utgjorde knappt sex procent av koncernens totala omsättning). I den omfattande förlagsverksamheten ryms bland annat förlaget Hachette som ger ut Elle och Café samt ett stort antal radio- och tv-kanaler. LUSS är engagerade på olika nivåer i ett 20-tal större arenor runt om i världen. Huvudägaren Arnaud Lagardère ska vara tajt med Michel Platini och beskrivs som en playboy (bildgoogla honom gärna). I bakgrunden finns investmentbolaget Qatar Holding, och Qatar är som bekant på tapeten då det så sent som i går avslöjades nya turer kring de mutor som gav landet VM 2022. I den röran blir Friends Arena nu en spelare då möjligheterna att arrangera EM-matcher 2020 ökar genom kopplingen till Uefa-basen Platini.

ÄR FÖRÄNDRINGEN BRA ELLER DÅLIG?

Att Friends-ägarna söker en internationell aktör med bättre kontaktnät och större erfarenhet av att driva arenor är i grund och botten klokt. Frågetecknen gäller hur pressade SvFF och Solna är, om LUSS varit Peabs plan redan från början och hur avtalet i slutänden blir utformat. Det ska vara klart sista juni och börjar gälla från första januari 2015.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Då den tidigare informationen kring Friends sällan har varit med sanningen överensstämmande är det svårt att lita på ordföranden Karl-Erik Nilsson och övriga som uttalar sig. Jag ställde i alla fall ett par relevanta frågor till Karl-Erik under pressträffen, ni får själva tolka hans svar:

* Har förlusterna blivit större än ni räknade med?
– De har varit stora och vi har hanterat allting till 31/12 2013. Det är nog så, om vi ska vara ärliga, att förlusterna blivit lite större än vi hade räknat med. Fortfarande har vi en god kapacitet att hantera dem. Med den lösning vi presenterar i dag, är vi övertygade att vi når break even betydligt tidigare än om vi hade fortsatt med den gamla strukturen. På det sättet är det en oerhört viktig milstolpe att vi får in en internationellt erkänd och kunnig aktör som också kan fotboll med stort kontaktnät.

* Ni har tidigare svarat att de första åren bara är en uppstartsträcka för att sedan, när Mall of Scandinavia med mera är på plats, så kommer allt bli bra. Varför ger ni då bort driften?
– Jag tror att det också handlar om att få in kompetens. De här (LUSS) har markands- och fotbollskontakter som kan innebära ekonomiska möjligheter för oss. Det handlar inte bara om att ge upp driften, det handlar också om att skapa förutsättningar för en ännu bättre framtid.

* Kommer SvFF äga noll procent i driftsbolaget?
– Ingen av ägarna kommer att vara kvar i driftsbolaget. Ägarna kommer enbart att utnyttja sin kraft i fastighetsbolaget. Det är mer naturligt, ingen i ägarkollektivet har sin kärnverksamhet i att driva den här typen av verksamheter. Därför är det oerhört bra att vi får in någon som har just det här som sin huvudkompetens.

* På presskonferensen ville du inte svara på vad det innebär för ägarna av fastighetsbolaget om det blir fortsatta förluster för driftsbolaget?
– Därför att vi börjar i dag med att slutföra slutfasen av överenskommelsen. När överenskommelsen är tecknad och vi har förhandlat färdigt kan vi berätta om det

* Då finns det inga garantier för att det här blir en bra affär för fotbollsförbundet, när du inte ens vet hur avtalet kommer att se ut?
, men jag är ganska övertygad om att det kommer bli en väldigt bra affär för fotbollförbundet. Över en 75-årig cykel, som vi hade med Råsunda, kommer det också att bli en bra affär. Fördelen med den här affären är att vi får in kompetens och kommer att vända förlustsiffrorna mycket snabbare än om vi drivit i den gamla strukturen.

* Den information ni har lämnat tidigare kring Friends har blivit väldigt ifrågasatt om den har varit korrekt och gett hela bilden. Hur ska man kunna lita på er den här gången?
– Jag tror att de allra flesta litar på det. Det är bra att man ifrågasätter och diskuterar men min uppfattning är att de allra flesta litar på det vi säger. Alla kanske inte är gör det men vi i ägarkollektivet, och vi som jobbar med det varje dag i fotbollförbundet, är trygga i det.

* Vad händer med förlustgarantin som ägarna har tecknat med driftsbolaget?
– Den har funnits under hela processen, och det är en relation med banken (Swedbank). De är väl informerade om de här frågorna.
* Men blir den kvar?
Det får vi se. Arbetet och diskussionerna pågår med såväl banken som den nya aktören. Det är för tidigt att svara på.

Senare under dagen talade jag med driftsbolagets vd Thomas Perslund som skingrande några av frågetecknen för den närmaste framtiden. Perslund bekräftade att LUSS är garanterade en så låg hyra de tre första åren att mångmiljonförlusterna kommer att drabba SvFF och övriga ägare åtminstone tre år till, egentligen fyra år eftersom sista (?) smockan kommer våren 2018.

Vad gäller underlaget – gräs eller konstgräs – uttalar sig de inblandade om den saken här.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB