Startsida / Inlägg

Sirius tog bussen till semin

av Robbie Lauler

Det är bara att lyfta på kepsen för årets sensation i svensk fotboll så här långt. Sirius, som var i kvartsfinal i svenska cupen redan i fjol som division I-lag, är nu i semifinal som superettan-lag efter 1-0 borta mot IFK Göteborg i kvarten. Vi talar om ett gäng som inte förlorat en tävlingsmatch på över ett år.

”Det var den så kallade busskön”, sa vd:n Ola Andersson om hörnvarianten som gav matchens enda mål.

…tänk då var Sirius hade varit om jag, Bank & Niva fått ta över föreningen vilket var på tapeten efter att vi röjt Jens T Andersson ur vägen 2009?

Are you Sirius?

Absolut.

Blåvitt har nu släppt in tre raka mål efter inlägg/hörna med passivt försvarsspel som följd, och kanske är det mittback Gustav Svensson ska användas som? Hemvändaren presenterades klar för fyra år under pausvilan och berättade i intervjun med SVT att han har spelat mittback med framgång senaste halvåret i Ukraina. Sett till dagens insats hade IFK behövt honom både som mittback och mittfältare.

…och anfallare.

Jämfört med förra veckans match mot Gif Sundsvall – där Blåvitts kanter fungerade – var dagens speluppbyggnad idéfattig. Personligen kan jag inte riktigt förstå varför Emil Salomonsson startade som högerback när Adam Johansson finns som ett mer spelskickligt alternativ. Då blir det primitivt, som Sirius tränare Kim Bergstrand påpekade.

Med Philip Haglund på mittfältet faller IFK snabbt tillbaka i fjolårets brottarfotboll. Det bör se annorlunda ut när May Mahlangu är i matchslag.

Nyförvärvet Malick Mané gjorde ett piggt inhopp men är defintivt inte någon ny Tobias Hysén. Mikael Stahre måste få fart på spelet runt anfallarna för att Hysén ska kunna ersättas.

Göteborg har tydliga problem men Sirius är utan tvekan ett rejält fotbollslag. Kanske fanns där en mental aspekt också, att den här matchen betydde mer för Sirius än Blåvitt, vi får se.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Elfsborg och Häcken var en jämn match men det var som att luften gick ur bortalaget när Moestafa El Kabir stukade foten och bars ut på bår med stora smärtor. Det var två skickliga lag som försökte spela fotboll utan att vara skickliga nog att lyckas med sista passningarna. Till slut fick matchens flitigaste löpare Marcus Rohdén utdelning när han löpte in i straffområdet och styrde Niklas Hults exakta inlägg i mål.

Anders Svensson testades i en mer offensiv roll på mittfältet och var briljant i stort sett varje gång han rörde bollen. Tyvärr för Elfsborgs skull kom han inte med i spelet lika ofta som när han styr från en mer tillbakadragen mittfältsposition.

Elfsborg kan nog bli lite bättre än jag har tippat i årets allsvenska, framför allt om de får fart på Viktor Prodell, det är nämligen ett lag som har sina problem i straffområdena. I dag hann Prodell inte visa särskilt mycket under det korta inhoppet.

Häcken var en klar besvikelse men min tro på Hisingslaget är orubblig. De kommer tillbaka. Dock inte i årets svenska cupen.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB