Startsida / Inlägg

Rör inte vår tabell

av Robbie Lauler

Det går inte att alltid luta sig mot parollen ”Rör inte vår tabell” men så långt det är möjligt tycker jag att man ska göra det.

Det ska åtminstone krävas en hel del för att rita om den även då det ”bara” spelats fem omgångar.

Jag tänker förstås på Åtvidabergsspelarna Mohammed Abubakari och Emanuel Dogbe vars arbets- och uppehållstillstånd har löpt ut men där den förstnämnde spelat samtliga fem matcher medan Dogbe sett ett par från bänken.

Åtvidaberg ansöker nu om nya tillstånd, en process som vid idrottsärenden generellt tar upp till en vecka eller två, enligt Migrationsverket.

Låt säga att spelarna får sina arbets- och uppehållstillstånd förnyade om två veckor. Är det då rimligt att Åtvidaberg ska bestraffas med 0-3 i de redan spelade matcherna där Abubakari har deltagit? Jag tycker inte det.

Det borde väl ses som ett ”administrativt misstag” vilket regelverket, som jag läser det, ger utrymme för.

Men ska spelarna vara tillgängliga i nästkommande match/matcher, under tiden ärendet behandlas, nu när uppgifterna är kända? Ja, det tycker jag. Med den skillnaden att Åtvidaberg då tar en medveten risk att bli retroaktivt bestraffade ifall Migrationsverket av någon anledning inte beviljar de tillstånd som krävs.

Fyller reglerna då någon funktion? Ja, det tycker jag också. För om Migrationsverket inte beviljar ansökningarna om förnyade tillstånd bör det finnas en möjlighet för fotbollen att kunna bestraffa bakåt i tiden.

Det är klart att det ska vara ordning och reda på alla papper, och att saker ska göras i rätt tid men vill vi ha ett system som är så nitiskt i just denna fråga, att det ritar om en sjättedels tabell för att en ansökan lämnades in på tok för sent? Nästa gång är det någon annans förening som drabbas av en sådan kanslitabbe.

Jag har ingen aning om det här resonemanget är vare sig logiskt eller i linje med exakt hur alla paragrafer är skrivna i SvFF:s regelbok, jag har inte jobbat med ”fallet” men det är min snabba och något grunda betraktelse just nu.

Tycker jag då att föreningen Åtvidaberg, och spelarna, därmed ska gå helt fria? Vad sänder det för signaler till att ha ordning och reda på tillstånd och annat? Nej, jag tycker att samhället ska bestraffa spelarna och Åtvidaberg på samma sätt som Aftonbladet och jag själv hade bestraffats om det var jag som hade skrivit artiklar utan arbets- och uppehållstillstånd:

Viktigt om sanktioner mot arbetsgivare

Från och med 1 augusti 2013 införs ett EU-direktiv som innebär att en arbetsgivare eller uppdragsgivare som medvetet eller på grund av oaktsamhet anställer någon som inte har rätt att vara eller arbeta i Sverige kan få betala en straffavgift, fråntas rätten till alla offentliga stöd, bidrag och förmåner under fem år, bli återbetalningsskyldig till tidigare utbetalda bidrag och/eller dömas till böter eller fängelse.

Men rör inte tabellen.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB