Startsida / Inlägg

Det är Mats Grens bygge nu

av Robbie Lauler

IFK Göteborg sparkar Mikael Stahre efter en andraplats och första reaktionen är förstås: WTF?!

(Eller ja, det beror på vem du frågar. När jag messade farsan som tjatat om ”Skecka hem stockholmaren” sedan dag ett lät det annorlunda: ”E det sant? Öppna champagnen”, tyckte farsan).

För oss lite mer neutrala och reflekterande betraktare är det klart att det känns cyniskt och hårt att en tränare som precis grejat en andraplats får sparken. När hans lag är näst bäst i serien.

Däremot går det att förstå hur sportchefen Mats Gren tänker för det här är hans beslut, hans bygge nu. Och föreningen har precis ändrat målsättning: Från ”Topp tre” till ”Vi ska vinna guld nästa år” (även om jag tror att det som sker idag är en del av ett mer långsiktigt tänk).

Det var under gamle sportchefen Håkan Mild som kontraktet med Stahre förlängdes, nu bygger Gren nytt på Kamratgården. Det är Mats Gren som ska ansvara för den röda tråden, för de sportsliga framgångarna, för inriktningen på den fotboll IFK Göteborg ska spela. Varför i så fall vänta ett år med att börja genomföra det?

När jag träffade Gren (och klubbdirektören Martin Kurzwelly) för längre intervjuer häromveckan var de tydliga på att akademiarbetet måste betala sig bättre och jag tror att de söker ett helhetstänk här. En förändrad spelarutbildning, fler egna produkter som når hela vägen fram och en till viss del modifierad spelmodell med större fokus på den individuella utvecklingen.

Exakt vad det innebär får väl Gren & Co. återkomma till men jag skulle kunna tänka mig en tränarlösning med Janne Jönsson som huvudtränare med Niclas Alexandersson och Torbjörn Nilsson som individuella utvecklingstränare vid sidan. Kanske inte just de namnen men ett upplägg i den stilen. Det är uppenbart att Blåvitt också söker namn som är knutna till föreningen ur ett historiskt perspektiv, dock inte nödvändigtvis som huvudtränare.

Skecka hem hallänningen? Nja, jag tror Janne Jönsson skulle slippa Stahres geografiska uppförsbacke. Det samma gäller Jörgen Lennartsson och Tor-Arne Fredheim, exempelvis.

Enligt Martin Kurzwelly, IFK Göteborgs klubbdirektör, söks dock endast en huvudtränare, Magnus Edlund blir kvar som assisterande. Ny chefstränare ska vara utsedd inom 10-14 dagar, enligt Kurzwelly.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB