Startsida / Inlägg

Notan för Friends: Fyra miljarder kronor

av Robbie Lauler

I samband med att det stod klart att Friends Arena inte fick arrangera matcher under EM 2020 ställde jag frågan hur det skulle påverka förhandlingarna med Lagardère, det franska bolaget som man låg i förhandlingar med om att lämna över driften till.

Den frågan hade vi förmodligen aldrig fått svar på om det inte vore för de handlingar som blev offentliga i Solna stadshus i går, och som jag och kollegan Per Bohman kunde rapportera om precis som också Idrottens Affärer gjort, och senare också Fotbollskanalen (i övrigt har det varit lika tyst från de stora medierna som från förbundets egen hemsida).

I handlingarna framkommer bland annat följande som Svenska Fotbollförbundet alltså inte informerade om när avtalet med Lagardère presenterades i måndags:

(LUSS är Lagardère Unlimited Stadium Solution och ABS är Arenabolaget i Solna, alltså ägarna av Friends med SvFF, Solna Stad, Peab, Fabegé, Jernhusen och Folksam):

* ”I överenskommelsen åtar sig ABS att göra vissa ombyggnader/hyresgästanpassningar på Friends Arena för att skapa förutsättningar för bättre intjäningsförmåga för LUSS (…) Till följd av behovet att genomföra vissa ombyggnader/hyresgästanpassningar på Friends Arena och att slutreglera arenabygget har ABS hemställt hos ägarna om ett kapitaltillskott på 400 miljoner kronor”.

* ”Investeringarna i vissa ombyggnader av Friends Arena är en nödvändig förutsättning för att kunna genomföra LUSS-affären.

* LUSS betalar en garantihyra till ABS, som successivt trappas upp. Därutöver få ABS en procentsats på LUSS:s vinst från Friends Arena (…) År 2015 blir ett uppstartsår då ABS tar en viss begränsad del av den ekonomiska risken i driftverksamheten”.

* ”Hyresavtalet löper på 10 år med möjlighet till 5 års förlängning. Vid bristande lönsamhet i Friends Arena ska LUSS under vissa förutsättningar äga rätt att säga upp hyresavtalet i förtid.

Här står alltså att utöver de 2,8 miljarder bygget ökade till (från budgeterade 1,9 miljarder) kostar arenan ytterligare 400 miljoner kronor. Lägg därtill 600 miljoner i förluster fram till i år som väntas bli ytterligare 200-250 miljoner för 2014, och notan för Friends är idag uppe i häpnadsväckande 4 miljarder kronor.

Samtidigt ska SvFF nu minska sitt ägande till 17 procent, på sikt krävs förmodligen ytterligare minskande av ägandet, och de 350 miljoner som investerades via Råsunda-försäljningen är long gone.

Det sägs att nu – NU! – ska svensk fotboll snart börja tjäna pengar på Friends Arena men det har alltså kostat en hel del att ta sig dit. Fortfarande räknar ordföranden Karl-Erik Nilsson (om han inte har ändrat sig) med att SvFF:s ägande kommer att kosta 20 miljoner om året från 2015. Lägg därtill att förlusten för 2014 ska täckas vilket i runda slängar handlar om 50 miljoner kronor bara för SvFF.

Många siffror där och skulle någon av dem blivit fel är det bara för SvFF att trycka på knappen på hemsidan för att ge medlemmar och fans den information de förtjänar.

Sedan undrar jag fortfarande hur Lagardère ska få arenan lönsam, en snabb koll på Friends egen hemsida visar att endast nio evenemang (exklusive AIK:s hemmamatcher) är planerade för 2015. Ett tionde är visserligen klart, det är Moderaternas extra partistämma 10 januari men jag undrar om Anna Kinberg Batra drar 50 000.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB