Startsida / Inlägg

Nästa anhalt: Lissabon

av Robbie Lauler

Dags för ny resa med IFK Göteborg, den här gången till Lissabon för tredje Europa League-kvalrundan, nu mot Belenenses, den lilla klubben som Anders Andersson representerade 2004/05, samma år som EM spelades i Portugal för övrigt.

Då var vi en redig Sportbladet-styrka på plats, vi var unga, snygga och starka, hade de bästa dagarna i våra liv. Vi avslöjade Söderbergs/Lagerbäcks startelvor, tjafsade med en ung och ilsk Zlatan Ibrahimovic och röjde på klubb Kokosnöten om nätterna.

Nu är jag ensam utsänd från Bladet, även G-P och GT har reportrar på plats, samt Bildbyrån och två lirare från BB-podden (BaraBlåvitt-podden som publiceras på gp.se).

Ungefär samma gäng som i Polens senast alltså, med den skillnad att Nisse Wiberg har både fru och barn med den här gången.

Belenenses slutade sexa i tabellen i våras, nästan 40 poäng efter Benfica, de gjorde 34 mål och släppte in 35, dvs ett mål i snitt per match i den portugisiska 18-lagsligan.

Inför IFK Göteborgs möte med Slask Wroclaw tippade jag här på bloggen att Blåvitt borde gå vidare, en svensk serieledare bör besegra den polska ligafyran. Jag tycker även att en portugisisk ligasexa ska skickas hem men nu har förutsättningarna förändrats: Blåvitt har tappat både formen och Lasse Vibe, och något nyförvärv har jag inte sett röken av här på Landvetter.

…det är förstås möjligt att de stoppat undan någon i bagageutrymmet, låt mig i så fall återkomma till det när vi landar i Lissabon (30 grader och sol enligt senaste rapporten). Sportchefen Mats Gren flyger inte med vårt morgonplan, han hade tydligen tvättid, enligt presschefen Ulf Jörnvik

…Gren ansluter senare under dagen/i morgon, när han signat Vibes ersättare?

Även Belenenses har tappat sin giftigaste målspruta, 24-årige brassen Deyverson som går till spanska Levante (anfallaren är dock inte struken ur Belenenses trupp på uefa.com ännu så han kanske spelar kvalmatcherna?).

Lutar åt en målsnål historia som ni hör, ska vi säga 0-0 borta och 1-0 hemma?

Efter ett sent hotellbyte är vi inbokade på Sana Lisboa, där finns både pianobar och ångbastu, återkommer eventuellt med rapporter även därifrån.

Belenenses är för övrigt klubben som José Mourinho spelade en säsong för 1982/83, om ni vill ha en liten kuriosa att briljera med.

Nuvarande coachen Ricardo Sá Pinto, 42, tog över i juli, och har knappast hunnit sätta sin prägel på laget men Sá Pinto är en erfaren men halvgalen fotbollsman (jag ska återkomma till det i nästa inlägg), han gjorde närmare 50 landskamper för Portugal, bland annat EM 1996 och 2000, och har varit utlandsproffs i både Spanien och Belgien. Hans tränarkarriär är dock i sin linda, Sá Pinto kommer närmast från grekiska Atromitos som ju AIK möter i deras EL-kval i morgon.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB