Ett hederligt gammalt tjafs

av Robbie Lauler

Var det rätt att starta med Celso Borges som anfallare?
Ja, det hävdade tränaren Andreas Alm efteråt.
Vi får väl se om Borges startar där igen, tänker jag.

Vid seger mot Helsingborg hade AIK haft SM-guldet i egna händer. Visserligen två poäng efter Malmö FF men med hemmamötet på Friends kvar.

Nu blev AIK bortkontrade redan i första halvlek. HIF gjorde tre mål på åtta minuter varav blixtsnabbe David Accam lekte in två.

När Andreas Alm kom till presskonferensen inledde han med en egen analys av vad som hade hänt.

Han pekade på perioden cirka en halvtimme in i matchen där Helsingborg hade en dubbelchans följt av en trippelchans som duktige målvakten Patrik Carlgren räddade med hjälp av stolpen.
– Jag är besviken på att vi inte reagerar mer över de chanserna och greppar matchen, sa Alm.

Faktum är att följande hände:

Direkt efter HIF:s dubbel- och trippelchans skadade sig målvakt Carlgren lätt och det blev ett spelavbrott. Alm fick chansen att samla laget i någon minut för att dela ut nya instruktioner.

Där underkände han sin egen startelva, och drog ner Celso Borges ett par steg i planen i någon form av 4-5-1-uppställning.

Resultatet?

Sju minuter senare gjorde HIF 1-0, efter tolv minuter 2-0 och efter en kvart 3-0. Alla målen hade upprinnelsen i omställningar där AIK hamnade i situationer där de var oorganiserade.

I pausen gjorde Andreas Alm ett par förändringar till: Borges och Ibrahim Moro fick ta hand om centralt mittfält, in kom Kennedy Igboananike bredvid Henok Goitom.

Spelet stabiliseras men närmre än 3-1 kom Gnaget inte. Inhoppare Igboananikes reducering kan ses som en bekräftelse på en kväll där tränaren dribblade bort sig själv.

På presskonferensen frågade jag därför Andreas Alm hur han såg på startelvan som han sedan underkände?
– Hur menar du då? replikerade Alm.
 Ja, att du ändrade den?
– Underkänner man den då, om man ändrar den?
Ja, du behöver inte märka ord men…
 …vänta här nu, om du ställer frågan så, så märker jag ord.
Ja släpp det då: Hur ser du på startelvan du tog ut?
– Jag ser den som ett bra försök att vara tajtare än 3-0 i alla fall.
Ingen anledning till självkritik från dina sida?
– Utifrån startelvan? Inte utifrån syftet. Det var en justering för att vara tätare defensivt.
– Det är inte riktigt så enkelt, det är sällan man ångrar när man har bestämt sig och förberett sig, man är ju väldigt noggrann. Med facit i hand kan allt se väldigt dåligt ut eller väldigt genialt men…jag ångrar ingenting
, sa Alm.

Min Iphone låg på podiebordet för att spela in samtalet. Efter presskonferensen låtsades Andreas Alm vara på väg att stoppa ner den i innerfickan, hindrade sig själv med kommentaren ”Exakt samma skal som jag har”.

Han fortsatte sedan med att söka en diskussion om man underkänner egna startelvan om man gör ändringar i den?
Ja, det tycker jag att man kan säga när det såg ut som på Olympia i går.
Framför allt tycker jag att det på en presskonferens efter en allsvensk match måste handla om att medierna ställer frågor till tränarna, inte tvärtom. Vi är ju där för att sprida tränarnas uttalanden vidare till fansen.

Kvällen avslutades med att Alm gick förbi mig i mixade zonen och undrade om jag inte pratar med honom längre.
Så kan det gå till efter en allsvensk match där Celso Borges har startat som anfallare och AIK har förlorat med 3-1.
Vi får se hur många minuter Borges spelar anfallare i nästa match? Blir det fler eller färre än 30?

Sverige är inte bättre än 1-1 borta mot Österrike

av Robbie Lauler

Sverige har i dag ett ganska tunt spelarmaterial på landslagssidan med ett lysande undantag i Zlatan Ibrahimovic längst fram och ett inte lika lysande men åtminstone nästan alltid väldigt pålitligt längst bak i Andreas Isaksson. Att försöka köra över Österrike borta i en EM-kvalpremiär hade kanske gått. Eller så hade det slutat 8-5 i röva. Mer troligt.

Nu fanns där en klar och tydlig tanke med hur Sverige ville hantera matchen. Försvarsspelet var lågt, positionerna skulle hållas, Zlatan blev isolerad men mot Österrike borta i en EM-kvalpremiär var det inget stort problem. Varken för laget vad jag kunde se eller för honom själv vad jag kunde höra i tv-intervjun efteråt eftersom matchplanen satte säkerheten främst. Jag tycker det var klokt.

Det var inte särskilt underhållande att se på. Och visst hade Österrike fler chanser. Men matchplanen låg där den låg, Sverige trodde på den och till slut satt den rätt bra. Från minut 55 var det en strålande defensiv insats i kombination med att Österrike började tröttna och bli frustrerade. Fram till dess hade Sverige räddats av bra mittbacksspel från Andreas Granqvist och när han inte hängde med: Av just Isaksson.

Centrala mittfältaren Albin Ekdal växte under matchen och kommer förhoppningsvis växa vidare under kvalet, Erkan Zengin blev ett utropstecken (även defensivt) och där får man ge Erik Hamrén cred för fingertoppskänslan. Eller så kan man såga Hamrén för att han egentligen hade tänkta starta med Nabil Bahoui

Skämt åsido, jag gillade det jag såg på Ernst Happel-stadion. Jag gillade vad jag hörde från Anders Svensson också, även om jag misstänker att han får en del kritik (det ska ju expertkommentatorer ha). Men jag tycker han kom med kloka inspel, han behöver släppa försiktigheten men med tiden blir det nog bra.

Sveriges landslag är inte bättre än 1-1 borta mot Österrike just nu men spelade efter resurserna. Den omstarten kan jag inte kritisera.

Nu ska det bara slussas lite fler talanger i formationen och bygga vidare mot EM 2016 så Sverige inte bara kvalificerar sig utan har något där att göra också. Dit är det fortfarande en bra bit kvar.

Om min historia, mitt ansvar och min plikt

av Robbie Lauler

Jag ska inte säga att Sverige-Estland var en speciell fotbollsmatch för mig, däremot finns här en personlig historia att berätta.

Min gammelfarmor och farmor och farmors syster flydde till Sverige från Estland under andra världskriget. Gammelfarmor fick egentligen inte plats på båten som skulle ta dem till Sigtuna men hon ville förstås inte skicka iväg två tioåriga flickor ensamma utan hoppade i vattnet och sam efter båten. En bit ut drog besättningsmännen upp henne, trots att det egentligen inte fanns plats. De hade inte hjärta att låta henne drunkna.

Gammelfarfar fick däremot stanna kvar på bondgården på Ösel för att hålla röda armén stången med högaffel och revär. En tid senare det blev plats på en båt och gammelfarfar kunde fly till Sverige för att förenas med familjen.

Jag har alltså rötter i Estland. Laul betyder sång på estniska. Laula är sjunga och Estlands melodifestival heter Eesti Laul. I år vann Tanja Mihhailova med låten Amazing. Estland har aldrig varit något stort musikland. Inte vidare fotbollsland heller som alla kunde se i går.

Det här var 1944, totalt kom 50 000 ester till Sverige bara det året. Året efter ännu fler med ryssen hack-i-häl. Om det hänt nu, och Jimmie Åkesson haft makten, gissar jag att han satt upp en skylt i Sigtuna: ”Var god vänd, lycka till i Gulag”. Familjen Laul hade aldrig kunnat slå ner bopålarna i Jonsered utanför Göteborg, vi hade inte kostat samhället de pengar vissa anser att människoliv ska ställas emot.

Gammelfarmor och gammelfarfar snodde till sig var sitt jobb på fabriken från de infödda svenskarna, farsan skulle så småningom stjäla ett lärarjobb från någon annan stackars svenne och långt senare stal jag själv ett skrivbord på Sportbladet.

I veckan deltog jag i Aftonbladets stora partiledardebatt. Jag satt i en soffa med Blondinbella och annat löst men trevligt folk. Vi stod för de lite mindre genomtänkta reflektionerna som en andningspaus till Lena Mellin och Karin Pettersson & Co. i expertpanelen.

Efter att soffan samstämmigt dömt ut Jimmie Åkessons utspel i debatten fick vi på fingrarna av en i panelen. Hon var politisk retorikexpert (typ) och menade att Sverigedemokraterna stärks om de kritiseras för mycket och för unisont. Jag tror hon menade att SD ökar ju hårdare etablissemanget ansätter deras partiledare och politik.

Påståendet hörs då och då, jag bemötte det aldrig i tv-sändningen men har funderat på det sedan dess.

Ska jag inte säga vad jag tycker om främlingsfientlighet, rasism och nazism för att det kan ta Åkesson över tio procent? Tystnad i stället för grundläggande värderingar?

Jag ställer inte upp på det.

Låt i så fall SD få de där tio procenten, låt partiet och dess väljare svetsas samman ännu mer för den här frågan handlar inte bara om Sverige 2014, om denna valrörelse, detta val.

1944 kom min släkt till Sverige. 70 år senare är det ingen som ser mig som en kostnad och ett problem. Om ytterligare 70 år hoppas jag att dagens flyktingströmmar betraktas på samma sätt. Det är mitt ansvar, min skyldighet och min plikt för det land som en gång tog emot mina släktingar.

Då går det inte att vika en tum i frågor som rör människoliv och människovärde när populistiska politiker spelar ut de korten.

Inte en tum.

Svenssons utspel: I riktning Hamrén

av Robbie Lauler

Före detta landslagsspelaren, Elfsborg-ikonen och nyblivne tv-experten Anders Svensson levererade i helgen ett uttalande som snabbt fick vingar.

Anders sa apropå den dagen Zlatan Ibrahimovic slutar:

– Många tror att det kommer bli tufft, jag tror precis tvärtom. Jag tror att Sverige kommer bli bättre igen.

Helt klart är att det bor en journalist i Anders. Han är medveten om att uttalandet kommer kritiseras, att han själv riskerar att förlöjligas. Men att det också profilerar honom i hans nya yrkesutövning. Uttalandet är fem plus ur det perspektivet, för någon som vill profilera sig som expert.

För där finns något i grunden som inte går att vifta bort som ett tomt utspel från en expert som vill provocera.

För det första visar Anders direkt att han inte är rädd för att stöta sig med gamla lagkamrater, inte ens med Den Store. Det ger honom tyngd samtidigt som han framstår som en lagspelare: Han sparkar uppåt.

För det andra tror jag att utspelet inte är riktat mot Zlatan egentligen. Anders pekar på ett ledarskapsproblem. Zlatan har inte bara fått en unik särställning i landslaget under Erik Hamrén, det har mer eller mindre blivit Zlatans landslag. Han gör som han vill, spelar där han vill.

Jag tror att Anders begåvade utspel är en känga i riktning Erik Hamrén, och jag tror att han gör det för att han vet att han har många landslagsspelare med sig.

Det Anders efterlyser är inte att Sverige är bättre utan Zlatan, utan ett ledarskap som kan hantera en situation som den Sverige befinner sig: Där en spelare är så mycket större och mer framgångsrik än de andra.

Anders vill helt enkelt svensk landslagsfotbolls bästa.

Även därför är det ett genialt utspel som kommer att leva kvar i spelares och fansens medvetande, som förhoppningsvis tvingar Erik Hamrén att förändra sitt ledarsskap till det bättre. Om han nu är förmögen till det.

Vilka eldas det för?

av Robbie Lauler

Jag lämnade Champions League-staden Malmö efter ett besök som får räknas till ett av de trevligare. Då tänker jag inte bara på Rosenbergs tvåfotare på mållinjen eller Erikssons volleylobb från 35 meter.

Nä, på vägen hem från Swedbank tipsades vi om kebabhaket Sara och den extra stora shawarman med blandad sås.

Snudd på Halsti-klass, snudd på.

På tåget läste jag om Red Bull Salzburg-coachen Adolf Hütter som skyllde förlusten på att hans spelare ”inte reagerat tillräckligt bra på Malmös fysiska och smutsiga spel”.

Man undrar vad en så kallad expert som Lars Lagerbäck tänker om det, fotbollstyckaren som satt i Viasat-studion efter första mötet och dömde ut inte bara Malmö FF utan hela den svenska klubblagsfotbollen för att inte kunna ta närkamper eller försvara sig.

Efter 3-0 till MFF kanske Lagerbäck har lärt sig något nytt: Att det är skillnad på att spela hemma och borta när det kommer till energin. För en fotbollsteoretiker kan sådana samband vara svåra att greppa.

Apropå gamla förbundskaptener drog jag en lans i tidningen för att Åge Hareide vore ett starkare namn än Erik Hamrén. Tidigare har jag lanserat Norges förbundskapten P-M Högmo som en tänkbar efterträdare men han tog norska landslaget i stället.

Varför lyfta alla dess norrmän? undrade någon.

Tja, med undantag från 15-årige supertalangen Martin Ödegaard, ”Den norske Messi”, har landet i princip enbart producerat träben senaste 30 åren. Det ställer höga krav på tränarna som fått slita extremt hårt för att kunna försöka bedriva konkurrenskraftig fotboll. Något som gett resultat i form av skickligare coacher för stunden.

Vad tänker förresten Erik Hamrén nu som hade fyra spelare från danska ligan men bara två från allsvenskan i senaste truppen? Och bara en från Skandinaviens enda Champions League-lag (ja två om man räknar med att Rosenberg tackade nej men ändå)?

På Twitter fortsatte diskussionen om det är ”bra för svensk fotboll” att Malmö FF når Champions League. De är där nu. Dags att växla fokus till övriga lags framtidsstrategier. Jag tror nämligen att det smids en hel del planer. Att gårdagskvällen skulle innebära att allsvenskan på sikt förvandlas till en enlagsliga à la Skottland…ja då lovar jag att gå kläd i kilt i ett halvår.

I kväll är det Elfsborgs tur. De kan nå Europa League. AIK har chansen att köra om i allsvenska toppen då MFF ska föra ett tvåfrontskrig. Sedan kvalar Gnaget till CL 2015…skulle det scenariot vara negativt för svensk fotboll?

Att de uppskattningsvis 180 miljonerna nu hamnar i en svensk fotbollsförening i stället för i ett österrikiskt marknadsföringsprojekt för energidryck kan väl ingen som lyfter blicken invända mot. Vart tog alla som stod på barrikaderna för ”Mot den moderna fotbollen” vägen? Står ”Bra för svensk fotboll”-journalisterna och MFF plötsligt ensamma i den kampen?

En annan sak att fundera på:

Jag tänker inte påstå att bengalbränning är det samma som hat, våld och huliganism. Inte ens i närheten. Jag menar, Rikspolisstyrelsen har ju själva utrett att införa pyroteknikzoner, och svensk fotboll har ställt sig positiva till att testa detta under hösten.

Men där är vi inte ännu och jag har en fråga till de som eldade i Malmö i går (andra som eldar på annat håll får gärna hjälpa mig att förstå).

Vilka eldas det egentligen för?

Malmös demokratiskt valda styrelse (en person, en röst) vill inte ha böterna.

Tränaren Åge Hareide vill inte ens ha personerna på arenan, efter matchen dundrade han om att de som eldar bör portas, att de får sitta ute på gatan.

Spelarna med lagkapten Markus Rosenberg är också kritisk:

– Många gånger var vi inne i ett flow när de inte skapade något och var frustrerade. Då vill du inte att din egen publik ska stoppa upp det flowet. Det är jäkligt frustrerande när du verkligen vill att minuterna ska ticka på, då vill du inte att något ska avbrytas, sa ”Mackan”.

Övriga publiken var rasande på sina håll. En bit bort från mig stod upprörda supportrar och skrek elaka ord i riktning klacken när det brann som mest. Och det var inga slipsar. En stor del av arenan skanderade ”Ut med packet”.

Om klubbledningen inte vill ha något eldande, om tränaren inte vill ha något eldande, om spelarna inte vill ha något eldande och om övriga publiken inte vill ha något eldande – vilka eldades det då för?

Kan någon förklara det för mig ska jag dra igen kebabluckan sedan.

Ett skott, ett mål, för svensk fotboll

av Robbie Lauler

Det har dykt upp en ny sorts journalister. Vi kan kalla dem firma Sjöholm & Lövberg. Vi kan också kalla dem Maffiabevakarna.

Låt mig kort berätta hur de jobbar.

Malmö FF gör ett bra resultat borta mot FC Vodka Red Bull Salzburg. Ett antal supportrar, med AIK-Twittermaffian i spetsen, går i taket när journalister slänger sig med uttryck som ”Champions League-avancemang är bra för svensk fotboll”.

Sjöholm & Lövberg följer förstås debatten, och nån dag senare står att läsa följande rubrik på en blogg: ”Braaa fööör sveeensk foootboooll”.

Jag behöver knappast förtydliga att den är raljant.

Där den gamla tidens populister med Mats Olsson i spetsen stack upp fingret i luften och försökte känna vilket håll vindarna blåste åt behöver Maffiabevakarna aldrig gissa.

Det räcker att läsa innantill på Twitter.

Missförstå mig rätt.

Det är inget fel på att ha åsikter, i synnerhet inte när man raljerar över att en samstämmig journalistkår brölar i kör att MFF:s eventuella Champions League-avancemang är ”bra för svensk fotboll”.

Jag köper den facklan för att tända debatten alla dagar i veckan.

Problemet är att Maffiabevakarna sällan eller aldrig tänder den.

De identifierar åsikten bland de supportrar som är först med sådana åsikter, sedan hoppar de på tåget, samlar in lajksen och smörjer sig i den kretsens cred. Och mår bra av det hoppas jag.

Men tror de ens själva på det de skriver?

Nämnda blogginlägg avslutas så här:

”Och i slutändan kanske det blir bra för svensk fotboll om MFF lyckas. På riktigt. Inte för att pengarna ska trilla nedåt i systemet eller för att rankingpoäng utan för att det ställer krav som måste uppfyllas.

De andra klubbarna tvingas hitta andra vägar framåt för att komma ikapp. De måste bli bättre på allt om Malmö FF blir det och i slutändan är det faktiskt bara så svensk klubblagsfotboll kan gå framåt. Om det är vad vi vill. Kanske är vi nöjda där vi är och så räcker det så. Jag kan leva med den tanken, men jag tror ändå att alla som jobbar med det här, ledare, tränare, spelare vill mer. Då måste någon klubb antagligen vara loket som drar. Just nu är det MFF. Om det fortfarande är så år 2020 återstår att se, men om en enda framgång i ett enda kval tillåter de himmelsblå att rycka ifrån fullständigt har övriga inte gjort sitt jobb. Och det vore, om inte annat, riktigt illa för svensk fotboll”.

En av Maffiabevakarna landar alltså i slutsatsen att det är ganska bra om MFF går till Champions League.

Det tror jag också.

Motsatsen – att det skulle vara dåligt för svensk fotboll – är ju som att säga att det vore bättre att de här uppskattningsvis 180 miljoner kronorna hamnar hos Red Bull och i österrikisk fotboll. Om det säger jag: Nä fy fan.

Visst, vi kan jobba för en allsvenska där alla delar lika på allt. Förbjud Champions League-deltagande, inför lönetak, låt alla spelarintäkter komma alla till del och dela de centrala avtalens totalsumma på 16. Jag kan sympatisera med tanken, det vore intressant att låta respektive förenings skicklighet avgöra.

Men vill samma supportrar och journalister som nu raljerar gå den vägen?

Nä, det tror jag knappast. Jag har i alla fall inte läst några tweets eller krönikor som talar för en planekonomisk elitfotboll enligt Karl Marx samhällsmodell.

Min vison ser ut så här:

Jag drömmer om en framtid där svensk fotboll har två lag som varje år kvalificerar sig för Champions Leagues gruppspel. Det är olika lag. Det kan vara Malmö FF, det kan vara AIK, det kan vara Elfsborg och det kan vara IFK Göteborg eller Helsingborg. Samtidigt har vi ett par tre lag som kvalificerar sig för Europa Leagues gruppspel och till och med når kvartsfinaler. Det kan vara någon ovanstående, eller det kan vara Häcken, Kalmar eller Djurgården. Kanske Hammarby på sikt.

Vi har förutsättningarna om vi arbetar konsekvent och tålmodigt. Svensk fotboll har bara varit proffessionaliserad i 15-20 år.

Det skulle öka fotbollens ställning i Sverige, allsvenskan skulle attrahera dagens tv-spelsförstörda generation på ett annat sätt. Vi skulle behålla våra talanger längre, supportrarna hade haft samma täta och jämna serie att älska och hata, och varje höst internationella stormatcher som vattendroppen i whiskyn.

Om min vision ska bli sann måste det börja någonstans. Jag hoppas att det börjar med Malmö FF på onsdag.

Ett skott, ett mål, för svensk fotboll.

Mer krävs inte, svårare är det inte.

Lasse Lava trollar med kakor

av Robbie Lauler

Efter Malmö FF:s fina resultat i Österrike – min matchanalys här – satt Islands förbundskapten i en svensk tv-studio och dömde ut både Malmö FF och svensk klubblagsfotboll som helhet.

Det handlade om Lasse Lavas gamla vanliga käpphäst: Försvarsspelet.

Malmös var för dåligt men nu med ett mer oväntat tillägg: Malmö förlorade för många närkamper.

Jag vet inte riktigt hur det isländska närkampsspelet står sig på internationell nivå men det är säkert jättebra.

Men Lava glömmer en sak: Malmö FF är en svensk fotbollsförening som deltar i en tävling som heter allsvenskan.

De fotbollsföreningar som är kvalificerade för allsvenskan delar samma vision: Att vinna den. Några av de större och mer resursstarka klubbarna har det rentav som ett verksamhetsmål: Att vinna allsvenskan.

För att vinna allsvenskan behöver du vara bättre än samtliga 15 konkurrenter, följaktligen försöker du hitta den tränare och den spelartrupp som har bäst möjligheter att förverkliga visionen eller målet.

Malmö FF har, mig veterligen, varit skickligast på detta senaste tiden. De vann serien i fjol, de leder med sju poäng efter två spelade tredjedelar i år.

Som en bonus när man vinner allsvenskan får man chansen att kvala till Champions League där man ställs mot ännu bättre lag, exempelvis FC Red Bull Salzburg vars spelartrupp är värderad till fem gånger så mycket pengar och vars omsättning är åtta gånger så hög.

Rimligen avslöjas då vissa brister hos Sveriges för stunden bästa klubblag, konstigt vore annars.

Skulle Malmö FF då ha valt en annan strategi? Skulle de satt ihop en trupp som betår av mer fysiska spelare, bytt ut den norske tränaren mot en mer tacklingsinriktad chef, kanske någon islänning, och sagt: ”Okej, det här ger oss inte de bästa förutsättningarna att vinna allsvenskan men om vi ändå råkar göra det, kommer vi i alla fall att klara närkampsspelet bättre i ett eventuellt Champions League-playoff”?

Visst, det går alltid att önska att man har kvar kakan efter man käkat upp den men om jag inte minns fel så var det i samband med att Lasse Lava blev svensk fotbolls viktigaste opinionsbildare som svenska klubblag slutade att kvalificera sig för Champions League. Och inget lag har nått dit sedan dess.

Men att sitta i en studio och tycka och spekulera och hiva ur sig hypotetiska resonemang som du inte behöver ta ansvar för är förstås ingen större konst.

Genomklappningen på Hjorthagen

av Robbie Lauler

Det var snudd på publikrekord i journalistlandskampssammanhang på Hjorthagen i onsdags.

Åtminstone i en kvart.

Sedan tröttnade de 15 Djurgårdsjuniorer som stannade kvar efter träningen för att se det traditionsenliga sommarmötet mellan Sverige och Finland i Stockholm.

De svenska förutsättningarna var inte optimala. Förbundskapten Jöns Larsson ramlade in en halvtimme försenad i ett par blankslitna gympadojor då han inte hittade sina fotbollsskor. Lagets andlige vägvisare Niklas Holmgren kom direkt till uppvärmningen, spelade två minuter innan han tvingades kliva av med svåra krämpor. President Berndt Rosqvist dök inte upp överhuvudtaget vilket fick fart på spekulationerna att det bara är båtresan till bortamötet som lockar numera.

Finland, däremot, hade tagit flyget på morgonen och ett dopningstest skulle garanterat placerat de på fel sida gränsen: Där fanns inte en promilles bakfylla.

Fusket lönade sig, finländarna stod för de få löpningar matchen erbjöd i sommarsolen.

Efter fem raka svenska segrar blev det till slut en klar 3-1-förlust, tröstmålet gjorde förbundskapten Larsson själv men han kunde inte gärna undgå att få bollen i mål från nära håll efter debutanten Ramin Nouris exakta vänsterinlägg.

Det svenska laget såg ut att ha skött sommarträningen exempellöst uselt, ansvaret faller förstås på förbundskapten Larsson, och efter det fiaskoartade haveriet återstår två obehagliga men viktiga utredningar innan returmötet i Helsingfors i november:

* Kan Johan Larsson sitta kvar?

* Vem tar kaptensbindeln från Simon Bank?

BETYGEN

Henrik Strömblad, Viasat +
TV-räddningen på ett finskt närskott i andra halvlek räcker inte för godkänt då Strömblad bjöd på två mål: Han släppte en lobb från 35 meter (1-2) och missbedömde en utrusning kapitalt (1-3).

Simon Bank, Aftonbladet (C) +
Förtjänar möjligen ett plus till men i journalistlandslaget ställs extremt höga krav på lagkaptenen. De levde Bank inte upp till den här gången. Heller.

Niklas Holmgren, Viasat ++
Spelade egentligen 58 minuter för lite för att kunna betygsättas men var en positiv kraft på bänken. Ett extra plus för att han satt kvar tiden ut.

Christoffer Braw, Viasat +
Man får hoppas att Braw har bättre ordning på de tv-produktioner han producerar än han hade på sitt positionsspel i den här matchen.

Per Bohman, Aftonbladet ++
Ovan roll för journalistlandslagets ”Thierry Henry” som han ändå löste bra. Bohman har spelat för lite vänsterback, det är vad han har gjort.

Kalle Karlsson, Aftonbladet +
Hade en frispark som så när letade sig in i mål. Bolltrygg och klok, men bjudningen till Finlands andra mål kan omöjligen förbises när det kommer till betygsättning.

Christoffer Glader, Aftonbladet +
Mannen som aldrig gör en dålig match vet nu hur det känns.

Johan Larsson, Expressen ++
Lyckades bli fälld av bollen två gånger, sedan kapades han av en finne nära mål men domaren missade den uppenbara straffen trots bra placering. Tröstmålet räddar med nöd och näppe det godkända betyget.

Robert Laul, Aftonbladet +
Fet och oduglig.

Ramin Nouri, SVT +++
En intressant debut. Utnyttjades tyvärr för sällan av sina lagkamrater då han med fart och teknik direkt fick ett övertag på Finlands högerback. Låg bakom de flesta av Sveriges få målchanser.

Thomas Wilbacher, Expressen +
Sveriges svar på Fred. Nuff said.

ERSÄTTARE

Fredrik Jönsson, Aftonbladet ++
Fick ersätta Holmgren tidigt och stabiliserade defensiven någorlunda samt bjöd på alternativ i det offensiva spelet.

Sigge Dabrowski, Expressen +
Arbetsinsatsen var det inget fel på. Det var resten som var problemet.

TRÄNARE

Johan Larsson, Expressen +
Den försenade ankomsten, det tveksamma skovalet, den slappa laguttagningen och den direkt undermåliga sommarplaneringen. Larssons uppförsbacke blir allt brantare.

Brasilien-VM 2014 i bilder

av Robbie Lauler

Avresedagen – 4 juni 2014 – hemma på balkongen…

Skärmavbild 2014-07-15 kl. 15.04.28

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…första fotot från Rio, självklart på kristusstatyn, ett av världens ”sju nya underverk”, uppförd 1931, fundamentet består av svenskt cement från Skånska cement (i dag Skanska)…

Skärmavbild 2014-07-16 kl. 08.45.07

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…ett besök på vår vän Mickes kvarterskrog som serverade caipirinha ända ut på trottoaren…

Skärmavbild 2014-07-15 kl. 15.09.55

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…utanför Maracana sprang papp-Zlatan och jag på good old Batman

Skärmavbild 2014-07-15 kl. 15.53.43

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 …he’s the hero Brasil deserves, but not the one they needed during world cup maybe…

Skärmavbild 2014-07-15 kl. 15.55.42

 

 

 

 

 

…en annan go brasse såg vi här…

Skärmavbild 2014-07-15 kl. 15.57.03

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…vårt boende i Teresópolis under nästan en månad, granne med legendaren Mario Zagallo som tyvärr låg på sjukhus första VM-dagarna…

Skärmavbild 2014-07-15 kl. 15.58.35

 

 

 

 

 

 

 

…lelle Hebbe, våran husreptil som åt upp alla kryp förutom den gigantiska fladdermus som flög in i vardagsrummet en kväll. Bra jobbat ändå, Hebbe lelle…

Skärmavbild 2014-07-15 kl. 16.00.08

 

 

 

 

 

 

 

…i det gigantiska brasilianska presscentret kunde du få kläderna tvättade och håret klippt om du stod ut med att allt var nedlusat av reklam…

Skärmavbild 2014-07-15 kl. 16.02.51

 

 

 

 

 

…själv bad jag att bli klippt som Neymar men det blev inte många hårstrån rätt…

Skärmavbild 2014-07-15 kl. 16.04.00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…här uppe bodde Brasilien, träningsanläggningen heter Granya Comary som betyder ”Comarys hönsgård”…

Skärmavbild 2014-07-15 kl. 16.06.05

 

 

 

 

 

…och det var sannerligen ett evigt kackel där de 2000 ackrediterade journalisterna oftast inte hade något annat val än att intervjua varandra för att fylla alla tv-sändningar, radioinslag och tidningssidor. Här är det expertkommentatorn och VM-guldvinnaren från 1970, Dada Maravilha, som intervjuas av en kollega…

Skärmavbild 2014-07-15 kl. 16.08.43

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…Teresópolis ligger tio mil norr om Rio de Janeiro, uppe i bergen och när molnen sveper in befinner du dig varken i dimma eller regn – du befinner dig i själva molnet. Då räcker det inte med paraply, då tog brassarna fram parasollen…

Skärmavbild 2014-07-15 kl. 16.09.29

 

 

 

 

 

 

 

…vi tog med papp-Zlatan till träningen en dag vilket gav en bra förstasida och ett uppskattat tv-inslag…

Skärmavbild 2014-07-15 kl. 16.11.50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…sedan fick jag en artikel skickad till mig hemifrån där det visade sig att jag prickat rätt med klädvalet…

Skärmavbild 2014-07-15 kl. 16.18.57

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…en natt på flygplats, på väg till invigningen i São Paulo, har ingen dött av. Däremot vaknade jag upp med ett par svettiga fötter i ansiktet, det var mindre trevligt…

Skärmavbild 2014-07-15 kl. 16.20.07

 

 

 

 

 

 

 

…dagen innan premiären var arenan långt ifrån helt färdigbyggd…

Skärmavbild 2014-07-15 kl. 16.21.24

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…till och med under invigningen, när det blev tyst någon sekund, hördes hur det borrades, två timmar före avspark…

Skärmavbild 2014-07-15 kl. 16.23.05

 

 

 

 

…men match blev det och Janis Robert Laul 19760201 var där…

Skärmavbild 2014-07-15 kl. 16.24.41

 

 

 

 

 

 

 

…Brasiliens klack…

…och jodå, Brasiliens stora stjärna avgjorde…

Skärmavbild 2014-07-15 kl. 16.27.16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…och Dada Maravilha tog på sig pannbandet när han dagen efter skulle analysera saken tillsammans med en kollega som klippt och skuren ur From dusk til dawn

Skärmavbild 2014-07-15 kl. 16.28.36

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…nästa anhalt: Fortaleza…

Skärmavbild 2014-07-15 kl. 16.30.32

 

 

 

 

 

…Brasilien-Mexiko…

Skärmavbild 2014-07-15 kl. 16.32.22

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…på Estadio Castleão…

…matchen slutade 0-0, mexarnas keeper Ochoa imponerade och efteranalysen såg ut så här…

Skärmavbild 2014-07-15 kl. 16.35.25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…dagen efter gjorde Klose sitt 15:e VM-mål och papp-Zlatan var inte sen att ta på sig tröjan…

Skärmavbild 2014-07-15 kl. 16.36.52

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…på Estadio Mané Garrincha i märkliga huvudstaden Brasilia tog sig Brasilien vidare till åttondelsfinal efter seger över Kamerun där svenska domaren Jonas Eriksson dömde…

…en seger Dada Maravilha firade med att låta sig intervjuas i brassemössa…

Skärmavbild 2014-07-16 kl. 07.19.32

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…vi mellanlandade på Copacabana…

Skärmavbild 2014-07-16 kl. 07.26.10

 

 

 

 

 

 

 

…och trots att jag direkt kände att ”Jag har kommit hem…”

Skärmavbild 2014-07-16 kl. 07.28.09

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…var det snart dags att dra vidare mot Belo Horizonte för åttondelsfinalen mot Chile på Mineirão där vi hamnade mitt i publiken snarare än på pressläktaren…

…2-1 blev det inte men spännande så in i helvete, den mest dramatiska match jag upplevt, den mest dramatiska match som går att uppleva skulle jag säga…

Skärmavbild 2014-07-16 kl. 07.35.01

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…i pausen nitade Brasiliens presschef Rodrigo Paiva chilenske anfallaren Mauricio Pinilla, presschefen fick rött kort, stängdes av och hade världspressen efter sig resten av turneringen…

Skärmavbild 2014-07-16 kl. 07.42.56

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…större hjälte var målvakten Júlio César som räddade två straffar och förärades med en staty intill Hulk-statyn utanför träningsanläggningen…

Skärmavbild 2014-07-16 kl. 07.46.25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…molnen sveper som sagt in snabbt över Teresópolis och dagarna innan kvartsfinalen mot Colombia var inget undantag, till en och annan fotografs förtret…

Skärmavbild 2014-07-16 kl. 07.48.15

 

 

 

 

 

 

 

 

…molnen försvinner lika fort, det gjorde dock inte frågorna till presschef Paiva som fortfarande hade ett och annat att förklara (han fick kicken efter VM)…

Skärmavbild 2014-07-16 kl. 07.50.28

 

 

 

 

 

 

 

 

…kvartsfinalen spelades i Fortaleza, dit fanns inga flygbiljetter kvar. Det gjorde inte så mycket, vi såg matchen på och rapporterade från Copacabana i stället, här är vi en kokosnöt från avspark…

Skärmavbild 2014-07-16 kl. 07.51.58

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…lugnet före storm…f’låt festen på Copacabana…

Skärmavbild 2014-07-16 kl. 07.54.32

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…sedan fylldes det på tills vi var omkring 100 000 personer där…

…Brasilien vann visserligen men dagen efter hade tidningarnas förstasidor ett annat fokus…

Skärmavbild 2014-07-16 kl. 08.00.34

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…efter det brutala överfallet på Neymar trodde Brasilien inte längre på VM-guld även om tidningarna vädjade om att ”Nu spelar ni för honom”…i stället hamnade Brasiliens landslagsläkare, doktor Runco, i fokus ett par dagar…

Skärmavbild 2014-07-16 kl. 08.03.46

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…så här glad blev för övrigt Wennman den Store när han läste Journalistens artikel om de ”svåra” arbetsförhållandena för journalister i Almedalen, några dagar efter att han själv legat på sjukhus i Rio för hjärtkrångel…

Skärmavbild 2014-07-16 kl. 08.04.51

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…fackorganet Journalisten missade tyvärr ett scoop när jag – i väntan på bussen till Belo Horizonte och Brasiliens semifinal mot Tyskland – inte plockade upp vilket extremt dåligt stöd jag har för min ländrygg här…

Skärmavbild 2014-07-16 kl. 08.06.25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…väl framme försökte jag få med Bank & Niva på en webb tv-samba men det gick så där…

Skärmavbild 2014-07-16 kl. 08.08.08

 

 

 

 

 

 

 

…Neymar-masker fanns däremot till allihopa…

Skärmavbild 2014-07-16 kl. 08.09.28

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…sedan kunde massakern på Mineirão börja…

Skärmavbild 2014-07-16 kl. 08.11.15

 

 

 

 

 

 

…och det som började så grönt och gult var över…

Skärmavbild 2014-07-16 kl. 08.12.28

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…papp-Zlatan fick checka ut…

Skärmavbild 2014-07-16 kl. 08.16.09

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…efter totalt 40 dagars hårt jobb satt jag på min balkong igen, lite skäggigare, lite slitnare…

Skärmavbild 2014-07-16 kl. 08.15.18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…men ni vet vad den här bilden betyder, den betyder att det är dags att checka in på spa på Marstrands havshotell och att det är högst jävla osäkert om den här bloggen lever vidare!

Skärmavbild 2014-07-16 kl. 08.18.04

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 GLAD SOMMAR!

Sida 1 av 382
 • Tjänstgörande redaktör: Mia Carron
 • Chefredaktör, ansvarig utgivare och VD: Jan Helin
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Sajtchef: Lena Widman
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB