Rädda Egalia!

Att leva ung utanför heteronormen är inte alldeles lätt. Man kan behöva en fristad. HBT-ungdomsgården Egalia i Stockholm är en sådan fristad. Nu hotas den av nedläggning.

”Varje år har Egalia över 2500 besök av unga som alla har en berättelse om varför dom  inte kan vara öppna bland vänner, i skolan, på fotbollsträningen eller hemma med sin familj. Egalia, fritidshänget för hbt-ungdomar, är en unik, åldersreglerad och drogfri satsning. Vi arbetar med evidensbaserade metoder och erbjuder ett konkret och personligt stöd från erfaren personal. I kombination med byggandet av ett socialt nätverk leder det till en ökad självkänsla, förbättrad psykosocial hälsa och ett liv i öppenhet”, skriver Egalia.

Egalia har drivits i drygt två år med projektstöd, men i höst tar pengarna slut. RFSL Stockholm har dessutom fått sänkt verksamhetsbidrag som inte ens räcker till hyran de betalar tillbaka till Stockholms stad. Den borgerliga majoriteten i Stockholm har hittills inte visat någon vilja att rädda Egalia.

Visa ditt stöd för Egalia! Skriv under uppropet. Bland de första undertecknarna finns Rikard Wolff, Gudrun Schyman och Suzanne Osten.

Miljöpartiets Maria Wetterstrand och Yvonne Ruwaida skriver i QX: ”Eftersom ohälsotalen är högre och självmordsförsöken fler bland hbt-ungdomar än ungdomar i övrigt gav regeringen i december Ungdomsstyrelsen i uppdrag att undersöka vad som skulle kunna stärka unga hbt-personers hälsa. Vårt heta tips är att en slutsats kommer att vara att unga hbt-personer behöver kunna få vistas i frizoner utanför heteronormen på fritiden. Därför borde Stockholms stad rädda Egalia.”

Åsa

Senaste inläggen