Inga uteslutningar efter Primegate

Socialdemokraterna i Stockholm skickar frågan om uteslutning av Niklas Nordström och de andra socialdemokraterna i Primegate till partistyrelsen. Det bestämde arbetarekommunen på ett möte i går.

Det är nog inte ett vidare klokt beslut.

Prime-skandalen, där några ledande socialdemokrater för PR-byråns räkning tagit emot miljoner från Svenskt näringsliv för att förändra partiets politik, är ett lågvattenmärke. Den ifrågasätter inte bara de inbladades omdöme. Den gränsar faktiskt till korruption.

Det är klart att Niklas Nordström och de andra förbrukat det mesta av det förtroende de eventuellt arbetat samman under sina år i politiken. I fortsättningen kommer de alltid att mötas av frågor om vem som betalar för dagen.

Men de kommer inte att uteslutas. Sådan är inte socialdemokratins tradition.

En socialdemokrat kan tycka nästan vad som helst, och hon eller han kan dessutom göra nästan vad som helst. Det är en förklaring till att partiet kunnat bli så stort som det är.

Det är egentligen bara en sak som är absolut förbjudet, och det är att ställa upp på ett annat partis lista i ett allmänt val. Då åker du nämligen ut, utan pardon.

Uteslutnigsprocessen blir däremot bara ett skådespel, och ett inslag i de allt djupare socialdemokratiska fraktionsstriderna. Den kommer att skymma den mycket viktigare debatten om hur politiken i allmänhet, och socialdemokratin i synnerhet, ska värja sig mot pr-konsulternas inflytande.

Att omvandla ekonomiska resurser till politiskt inflytande. Det är ju vad lobbying ytterst handlar om. Motsatsen till demokratins idé, på det hela taget.

Dessutom kan kraven på uteslutning få en oväntad effekt. Om socialdemokraterna i Prime får vara kvar i partiet, och de får de antagligen, kan det tolkas som ett slags godkännande av deras agerande. Stockholms arbetarekommun kan med andra ord öppna dörren för den som vill kunna ta betalt för att utnyttja sitt inflytande i partiet.

Det kan ändå inte ha varit meningen.

Ingvar Persson

Andra som skriver: Röda Berget är kritiska till Niklas Nordström och även Lena Mellin. Mats Engström är kritisk till Nilkas Nordström. Robert Noord tycker Stockholm är en lekstuga och uppmanar i stället de inblandade att tänka på framtiden.

Senaste inläggen