Startsida / Inlägg

Så var partiledardebatten – egentligen

av Daniel Swedin

Under partiledardebatten i morse följde ledarredaktionens Katrine Kielos, Daniel Swedin, Karin Pettersson och Björn Fridén det hela direkt. I en livechatt med läsarna kommenterade och analyserade vi spektaklet.

Nu har vi, genom en djärv övning sammanfogat samtliga våra kommentarer till en ledartext som på grund av sin längd inte får plats i pappret. Men, exklusivt för våra bloggläsare erbjuder vi nu denna text som vi vill mena bryter helt ny mark vad det gäller opinionsbildande journalistik. 

Vi ger er…

Så var partiledardebatten – egentligen

Undrar varför det blev Fridolin och inte Romson som tar debatten för mp? Romson större behov av att bli känd för väljarna. Men Fridolin vill ju så gärna, har längtat sedan han var tolv… Röd slips. Orange, menar jag.

Hur många sekunder tog det innan Reinfeldt citerade Economist-artikeln? Ca 30. Citerar dagens huvudledare: ”I dag kommer Fredrik Reinfeldt att spela statsman, luta sig mot sina förtroendesiffror, prata om Sverige som en ö av lugn och ekonomisk framgång i ett stormigt europeiskt hav”.

Både S och M kommer fokusera på skolan de närmaste åren.
Fas 3 = att ”inte osynliggöra utmaningarna på arbetsmarknaden”? Bryta ner utanförskap= synliggöra samhällsproblem enligt statsministern, alltså socialbidragen ökar är ett härligt ”synliggörande”

Reinfeldt tar upp finanspolitiska ramverket, rädd för att få stryk om budgeten i riksdagen i höst. Riksdagen kan stifta en lag som stoppar femte jobbskatteavdraget. skulle leda till regeringskris. frågan är om s kommer göra det?

Reinfeldt creddar Göran Perssons finanspolitiska ramverk. Det är ”kärnan i hur man tar ansvar för Sverige”. Så därför citerar han nu Pär Nuder…. och Mona Sahlin, orolig statsminister…. Thomas Östros nickar…
Kanske börjar statsministern förstå att han leder en minoritetsregering, dessutom en minoritetsregering i koalition.

NU börjar det!

Juholt har relativt smal slips #win. Juholt antyder att Reinfeldt inte längre lyssnar på väljarna. Juholt undrar vem som kom på idén med FAS 3 #brafråga. Juholt kör stenhårt på socialförsäkringarna. Väntat.
Reinfeldt är mycket tydlig med att han inte leder ett femtioprocentsparti. När Reinfeldt ska svara på fråga om var han får inspiration går han tillbaka till 2002, var det senast han fick inspiration? skulle förklara en del…

Reinfeldt hävdar att han fortfarande reser. Och hånar Juholt för att han gör det. Reinfeldt tar i så han kräks.
”Var träffar du sjuksköterskorna som sa att lönen var för hög” #brafrågaigen. BEGÅR debattartiklar? Tycker att Reinfeldt i så fall borde BEGÅ mer självkritik, och färre debattartiklar i så fall…
Reinfeldt träffade min mamma på en av sina resor! Sådär sa hon INTE! LÖGNHALS!

Är det Peter Eriksson han pratar om? Fridolin lyfter fram Peter i klass 5B. På det ämnet är Reinfeldt chanslös.
Bra att mp tar tag i barnfattigdomen. Nu får Juholt haka på! Fridolin frågar om barnfattigdom, Reinfeldt hävdar att jobbskatteavdragen redan har hjälpt. #världsfrånvänd.

”Jag försvarar varje del” i arbetslinjen, inte smart. Har man vunnit två val och vill vinna igen måste man lära sig gå i opposition med sig själv.

Fridolin låter som en socialdemokrat, inklusive den mästrande tonen. Bra av Fridolin: det behövs jobb, men arbetslinjen klen tröst för utförsäkrade föräldrar.

Rätt av Reinfeldt: flerbarnstillägg och ökad barndel i bostadsbidraget är bra grejer. Men behövs mer. Reinfeldt har stora problem med barnfattigdomen. Han regerar, men har inget svar. Vad osynliggör människor mest effektivt, ”stora bidragssystem” eller utförsäkringar och fas 3? Åkesson tog avstånd från femte jobbskatteavdraget, regeringskris i höst?

Reinfeldt upprepar igen att problemen i svenska skolan kommer ta 20 år att åtgärda, stämmer inte. Många skolsystem som vänt fallande utveckling på fem till sex år.
Reinfeldt verkar nöjd men inte stolt. Stolt och ganska mätt? Stolt och ganska rödbränd på flinten?

Reinfeldt försvarar sin låglöneideologi. Ohly springer också på barnfattigdomen. En fråga som är i politikens centrum för att stanna. Barnfattigdomen framstår som den helt överordnade frågan nu. Reinfeldt pratar ramverk.

Ohly: ”Man kan inte lova allt till alla”. Sent ska syndaren vakna. Ohly lovar att ”avskaffa barnfattigdom” precis som Tony Blair! Fredrik Reinfeldt målar nu in sig i ett hörn. Sanningen är att barnfattigdomen även i absoluta tal ökade 2008. Och kommer öka 2009 och 2010.

Ja, barnfattigdomen har gått ner sedan nittiotalet. halverades från 97 till 2007 alltså under s-regering. Sedan började den växa. Reinfeldt kan INTE ta kredd för vad Persson regeringarna gjorde. Skärpning!

Det Reinfeldt missar är att raserad a-kassa och sjukförsäkring = viktiga förklaring till ökad barnfattigdom. Reinfeldt underkänner nu det relativa fattigdomsbegreppet. Lite djärvt, ändå. Att statsministern talar om att barnen i Afrika trotsallt fattigare än svenska barn, gör nog ingen upprörd svensk lugn. NU erkänner Reinfeldt att socialdemokraternas förtjänst att barnfattigdomen minskat sedan 90-talet #äntligen.

Reinfeldt är trött på oppositionens ”tomma retorik” och har nu sagt ”arbetslinjen” 938373764 gånger. Asså, det där att Juholt inleder varje anförande med hur länge han har varit partiledare börjar bli tjatigt….. allt handlar inte om honom. men jag är väldigt positivt inställt till Juholts slips. rätt bredd… Och röd!

Att Juholt pekar på att ”känslan av att Sverige är unikt håller på att gå förlorad” är bra och nog så många känner. även om regeringen gjort bra saker också, men behövs högre ambitioner och nya idéer. Slaget om verklighetsbeskrivningen avgör valet 2014.

Reinfeldt: ekonomin stark och jobben blir fler. Juholt: något går sönder, vi måste ha högre ambitioner. Vem som vinner? The jury’s still out. Juholt tittar ovanligt mycket i manus, antagligen bra… Bra att Juholt håller i sina tre mål: kunskapsbaserad ekonomi, värdeburen tillväxt och sociala investeringar. Ger en riktning och kontrast. Men innehållet – som inte finns än – avgör.

”Det räntebetalande folket” bra! Gillar ”det räntebetalande folket”. Nytt! Det räntebetalande folket! Bra att Juholt beskriver samhällsproblem och börjar där – inte i att hacka på regeringen. som att allt de gör är ”för lite och försent” vilket vi hörde mycket från tidigare s-ledning.

Finns ett brett anslag i vilka Juholt talar för, både låg- och medelinkomsttagare ska med. Juholt pratar om ”räntebetalande folket”, arbetsplatsolyckor, fas 3-jobbare och fattiga barn. Juholt, inte Fridolin, är den som tar upp miljö- och klimatfrågor först i debatten. Juholt gillar buzzwords. Gillar också att Juholt pratar om högre ambitioner. Bra kontrast mot Reinfeldts systemförsvarande.

Tror faktiskt inte att Reinfeldt kan vinna en gång till på att vara dålig kopia av Göran Persson. Saker ska inte kosta pengar i Reinfeldts Sverige. Vad är det för slapp flumattityd? Allt till alla, gratis?
Om man läser protokollen från riksbanksdirektionens möten finns det ganska gott stöd för att hävda att regeringens politik bidrar till högre räntor. Dåligt fungerande matchning på arbetsmarknaden, och bostadspolitik som driver upp priserna.

Juholt tar upp Reinfeldts gamla bok ”det sovande folket”, onödigt, känns som rätt längesedan… Carina Moberg fnissar förläget i bakgrunden. Snygg comeback av Reinfeldt där! Fridolin och Romson applåderar inte Juholt.

Ouch, bra snabbreplik av Reinfeldt. Känga åt Juholts kritik av Bodström.
Juholt lutar sig på kritiken från ekonomer & Finanspolitiska rådet mot jobbskatteavdraget. Men visst är det kul med Reinfeldt mot Juholt! energi i partiledardebatten. Regeringen behöver verkligen en bra opposition…

Obegripligt och lätt avvärjt angrepp från Björklund. Konstaterar att gubbchocken i svensk politik blir ett uppenbart faktum i debatten. Ännu ej någon kvinna i talarstolen. Jättebra av Juholt.
Hmm, Björklund har blivit gråhårig. När hände det?
Men Björklund: att Danmark sätter upp gränskontroller i strid med Schengen INTE samma sak som att företag som utför arbete i Sverige ska ha en lokal representant på plats.

Nej Maud, faktiskt INGEN vänstersväng i Juholts anförande. Maud försöker ta rollen av att referera debatten, i stället för att delta. Inte så lyckat. Känner man inte att både Maud Olofsson och Jan Björklund är på väg bort? Nej?

Det roligaste med debatten är de höj- och sänkbara talarstolarna.
till Reinfeldt säger sjuksköterskorna att de vill ha lägre lön och till Maud Olofsson att de är rädda för socialdemokratisk vänstersväng. de verkar onekligen träffa intressanta sjuksköterskor. Men ändå underbart att det är sjuksköterskor som alla politiker vill krama i Sverige, på annat håll oftast olika varianter av ”joe the plumber”. Heja Sverige!

Juholt parerar snyggt. Juholt har väldigt bra ton både mot Maud Olofsson och Björklund. tar de liksom inte helt på allvar, men välvilligt #brajuholt.
Asså det där att måla ut Juholt som vänsterspöke, biter verkligen inte. nog bättre om regeringen utvecklar sin egen politik.
Hade inte fattat att privatiseringen av apoteket var en JÄMSTÄLLDHETSREFORM. Knappast så den såldes in.

Att Sverige är ett industriland utan industripolitik är en mycket bra poäng av Juholt. Maud Olofsson bara inriktad på småföretag. samtidigt boom exempelvis i gruvsektorn och sverige kommer fortsätta exportera järnmalam till Kina och Indien i många år framöver. Det är väl jättebra med många nya apotek, men dyrare medicin och omöjligt att veta var man ska hämta ut sina läkemedel kan väl inte ens Olofsson vara nöjd med.
Bra att Juholt tydligt tar avstånd från Sd.

Ja, rätt till heltid borde s driva. där har Ohly rätt. däremot gör han Juholt enorm otjänst genom att krama honom på det sättet och hylla hans kongresstal. Äntligen lite jämställdhetsperspektiv i debatten. Juholt markerar avstånd till Ohly. bra! Märkligt att Ohly skojar om att han skrivit delar av Juholts kongresstal. V har ju mer att vinna på att framställa S som ett mittenparti.

Juholt friar till folkpartiet. Juholts bild av familjen: mamma, pappa, barn.
Nu får Juholt äta upp sitt uttalande ”med mig som partiordförande kommer det inte finnas en enda obesvarad fråga”. rättvist.

Nu känns det inte som att det håller för Juholt så mycket längre att hänvisa till att han är en gröngöling. Relevant fråga av Juholt: vad vill ni GÖRA med regeringsmakten? Ah, klassiska angreppslinjen från Hägglund nu. ”Allt som är fel i samhället i dag är, på ett eller annat sätt, såssarnas fel”.

Asså Fridolin har svåra Obama-komplex. låter som översatta amerikanska politikslogans. och samma stil att ta upp sig själv hela tiden och folk han träffat. ”the small people”. Fridolin försöker stå över partikäbblet. Det funkar inte. Det blir nämligen bara tråkigt. Fridolin säger ”egenkligen”.
Inbillar mig att Reinfeldt kommer svara något i stil med att det Fridolin föreslår kommer kosta så mycket pengar.

Fridolin försöker gå på FÖRTROENDE. Men mp:s styrka är engagemang & vision. Och det försvinner i Fridolins inlägg och repliker.

Nu har Reinfeldt lagt armarna bakom ryggen på ett sådant där hemtrevligt och göranperssonskt vis! Pamp!

Kommentarer

 • Tjänstgörande redaktör: Julia Wågenberg
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB