S och V har rätt – Agenda har fel

I kväll är det partiledardebatt i SVT Agenda. Håkan Juholt och Lars Ohly har lämnat återbud efter att Agenda krävt att de skulle stå tillsammans med Sverigedemokraterna.

Har Juholt och Ohly blivit galna?

Nej, beslutet är både begripligt och ett viktigt besked till väljarna.

Det är begripligt eftersom frågan om vilket block Sverigedemokraterna ska räknas till är en av de stora stridsfrågorna i svensk politik sedan valet. 

Socialdemokraterna tycker att eftersom Sverigedemokraterna är ett högerextremt parti är det naturligt att de räknas till högerblocket. Att de hittills röstat 8 av 10 gånger med regeringen gör dem dessutom i praktiken till en del av regeringsunderlaget. Enligt Socialdemokraternas resonemang borde Sverigedemokraterna stå med Alliansen.

Alliansen tycker att eftersom Sverigedemokraterna inte sitter i regeringen och inte har något organiserat samarbete med regeringen bör de räknas till oppositionen. Att de fällt regeringen i viktiga frågor och i praktiken blockerat det femte jobbskatteavdraget talar enligt alliansen också för att  Sverigedemokraterna borde stå med oppositionen.

Detta är två politiska åsikter om hur den politiska kartan ska tolkas i Sverige. Vilken av dem som får genomslag har stor betydelse för en lång rad politiska frågor, inte minst regeringsfrågan, de närmaste åren.

SVT Agenda vill placera deltagarna enligt Alliansens politiska karta. Om S och V accepterar det nu, kommer de i framtiden inte att kunna komma med några invändningar.

Att acceptera idag är också att acceptera en slutdebatt 2014 där bildsättningen i studion indikerar att valet står mellan två regeringsalternativ där Sverigedemokraterna står tillsammans med de rödgröna. Bättre för S och V att ta den diskussionen nu.

Beslutet att hellre avstå än att låta sig buntas ihop med SD är också ett viktigt besked om hur S och V ser på SD.

Det är ett mycket tydligt avståndstagande från SD:s människosyn och värderingar och det är välkommet.

Det tråkiga är att det nu blir mer som en vanlig nyhetssändning. Det vill säga Fredrik Reinfeldt får kommentera svensk och internationell politik utan några kritiska motfrågor. Det enda som saknas är väl att Anders Borg får kommentera ekonomi som oberoende expert.

Men det kanske SVT kan fixa i något av sina andra program.

Anders Lindberg

Senaste inläggen