Startsida / Inlägg

Darth V. Lundin begår debattartikel

av Daniel Swedin

I förra veckan publicerade New York Times ett öppet avskedsbrev från Greg Smith, fram till nyligen toppchef på investmentbanken Goldman Sachs. Smith anklagar företaget för att vara principlösa och helt ointresserade av sina uppdragsgivare. På företaget odlas en destruktiv kultur där girigheten helt tagit över.

Smith skriver:

”Kundens intressen sätts åt sidan för att firman ska tjäna pengar. Firman har svängt så mycket från den arbetsplats jag kom till efter högskolan att jag inte längre med gott samvete kan säga att jag identifierar mig med vad den står för.”

Brevet har fått stor spridning på nätet och har även fått andra att öppet ta avsked från organisationer där de inte känner sig hemma längre. På The Daily Mash publicerar man ett öppet brev från den onde sithlorden Darth Vader där han förklarar varför han nu lämnar Rymdimperiet.

Vader skriver:

”Rymdimperiet i dag handlar för mycket om att ta genvägar och för lite om fjärrstyrda strypningar. Det känns helt inte rätt för mig längre.”

Det hela är förstås ett skämt, en begåvad drift med investmentbanken som anklagas för att, bland annat, ha skuld i  den europeiska skuldkrisen.

Jag kommer att tänka på det här när jag läser bröderna Lundins debattext i Dagens Nyheter. Bröderna är mycket missnöjda med att de i Aftonbladet utmålats som ”opportunistiska, diktaturkramande affärsmän” (vilket är precis vad de är).

Texten, först och främst ett brandtal för en helt oreformerad imperalism, innehåller mycket knepigt. Till exempel en deklaration om att de aldrig tänker be om ursäkt för att de arbetat i diktaturer,  ”tvärtom”. Till exempel att det finns ”mängder av praktiska exempel” på att de gjort livet lättare för människor i Etiopien, Sudan och Kongo men att ”i stället för att redovisa dem i detalj tror vi att det är mer meningsfullt att ta en närmare titt på den anmärkningsvärde man som skapade företagsgruppen som bär vår familjs namn”.

Det går nästan inte att göra sig lustig över det här, men visste vore det läge för Darth Vader att skriva en debattartikel där han försvarar sitt Rymdimperium, en långsiktig och ansvarsfull aktör, mot det elaka Aftonbladet?

Daniel Swedin

Kommentarer

 • Tjänstgörande redaktör: Matilda Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB