Fredrik och Filippa vill att vi motionerar mer

Fredrik och Filippa Reinfeldt är i varje fall sampratade.

Fredrik Reinfeldt sa det i sitt tal på Sverigemötet. Filippa skrev det i Expressen. Svenskarna mår för dåligt. Om de ska arbeta tills de fyller sjuttio måste de bli friskare. Moderaterna gör nu upp en plan som ska gå ”långt bortom sjukvården”. 

Eftersom Filippa Reinfeldt just nu minskar antalet sjuksängar i Stockholm har vi förstått att sjukvården inte är aktuell. I stället undrar hon och Fredrik hur vi har det i skolan och arbetslivet.

Och ja hur mår vi egentligen när timanställningen tagit slut? När a-kassan eller sjukpenningen inte kommer? Finns det någon som mår dåligt i Fas 3? 

Fredrik och Filippa vill i varje fall att vi motionerar mer.

”Hälsoarbetet behöver genomsyra hela vår omgivning. Det handlar om hur vi utvecklar våra bostadsområden och vägar. Är de anpassade för att ta en motionstur… Kan barnen gå till skolan eller är detför mycket trafik?” undrar Filippa i sin artikel.

Hon kommer från Stockholm och kanske hänvisar hon till det nya motorvägsprojekt Moderaterna planerar att dra rakt genom Stockholms förorter? Eller så syftar hon på projektet att ta bort de planskilda korsningarna i Husby så att barnen kommer i höjd med bilarna? Kanske menar hon att det är den åttafiliga vägen över Slussen som hotar vår hälsa. 

Nej, vi tror inte att Moderaterna kommer att omvärdera sin politik. Motorvägar och FAS 3 kommer säkert att fortsätta slita på folks hälsa. 

Men Filippa Reinfeldt skriver att hon gärna tar emot förslag på hur människor kan må bättre så vi bidrar ändå med några enkla idéer. Skolsköterskor och skolpsykologer kan underlätta livet för många barn. Sjukersättning och a-kassa kan förhindra många sammanbrott hos vuxna. En bra miljö kan underlätta livet för alla.

Men det är sannolikt inte de förslag Fredrik och Filippa Reinfeldt hade hoppats på. 

Eva Franchell

Senaste inläggen