Startsida / Inlägg

Stoppa Kony?

av Daniel Swedin

Under senaste dagarna har sociala mediesajter som Twitter och Facebook exploderat med vädjanden om att ”stoppa Kony”. Det hela handlar om en kampanj – byggd kring en Youtube-film med titeln ”KONY 2012” – vars syfte är att få Joseph Kony arresterad.

Joseph Kony är ledare för den paramilitära gruppen Herrens motståndsarmé som bland annat varit inblande i blodiga konflikter i Uganda, Kongo och Sudan. Kony har åtalats vid Internationella brottmålsdomstolen i Haag för brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser som mord, slaveri, tvångsrekrytering av barn till sin rebellarmé.

Den amerikanska aktivistgruppen Invisible Children står bakom kampanjen och de samlar genom sin kampanj underskrifter och ekonomiskt stöd för att få Kony arresterad, utelämnad till Haag och för att Herrens motståndsarmé ska avväpnas. Dessutom säger man sig att arbeta för att barnsoldaterna ska lämna gerillagruppen och återanpassas till samhället.

En hedervärd kampanj som vid en första anblick är svår att inte sympatisera med, alltså. Men innan man skänker några pengar till Kony-kampanjen är det några saker man bör veta. På bloggen ”Visible Children” presenterar studenten Grant Oyston fakta om kampanjen som är ganska svårsmälta.

Organisationen som ligger bakom Kony-kampanjen har av den inflytelserika tidskriften Foreign Affairs anklagats för att manipulera fakta. Statsvetaren Chris Blattman har riktat skarp kritik mot kampanjens koloniala tilltal – västerlänningar ska kallas in som någon sorts räddare av ”Afrika”.

Men allra värst är att organisationen bakom Kony-kampanjen, enligt bloggen, finansierar Ugandas regeringsarmé och andra militära grupper i landet som strider mot Joseph Konys paramilitär. Ugandas armé anklagas bland annat för att ha gjort sig skyldiga till massvåldtäkter och plundring i Centralafrikanska republiken när man jagat Kony och hans grupp.

Som Oyston skriver:

Military intervention may or may not be the right idea, but people supporting KONY 2012 probably don’t realize they’re supporting the Ugandan military who are themselves raping and looting away.

Vill man stödja utvecklingsarbete i Uganda utan att för den delen stödja Ugandas armé har till exempel Plan Sverige, Action Aid, SOS Barnbyar, Läkare utan gränser och Unicef verksamhet i landet.

Daniel Swedin 

Läs/hör också:
Justice in Conflict: Taking ‘Kony 2012’ Down A Notch
Chris Blattman: What you should be reading if you want to understand the US and the LRA
Luna Magazine: Kony 2012 – A Critical Perspective
Hanna Fridén: Sluta sprid Konyfilmen 
Amat Levin/Nöjesguiden: Om #stopkony och retweetandet
SR:s Alltid Nyheter om kampanjen
Invisible Children svarar på kritiken
Jesper Nilsson: Politik som en viral kampanj
Någon har gjort en serie om hur Kony 2012 kan ha uppkommit

Kommentarer

 • Tjänstgörande redaktör: Julia Wågenberg
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB