Svenska Dagbladets sociala ingenjörer

PJ Anders Linder på Svenska Dagbladet vet inte om han ska skratta eller gråta. Själv måste jag i alla fall kväva en fnissning när jag läser Svenska Dagbladets ledarsida i dag.

Linder har nämligen fyllts av helig vrede över statens klåfingrighet. Det handlar om föräldraförsäkringen och den rapport som Inspektionen för socialförsäkringen presenterade i går.

Där konstateras kort att pappamånaden varit mer effektiv än den komplicerade jämställdhetsbonusen när det gäller att jämna ut föräldraledigheten.

Social ingenjörskonst, utbrister Linder.

”Människor travar snällt i väg i den riktning staten pekar ut; det hela låter förfärligt deprimerande”, skriver han.

Det är nästan som ett eko från tiden när Fredrik Reinfeldt och Anders Borg ännu var engagerade ungmoderater, i ständig strid med det socialdemokratiska förmyndarsamhällets alla lömska anslag.

Det kanske är ofint, men jag kan inte låta bli att påminna om att Svenska Dagbladet brukar hylla ganska omfattande försök att få människor trava i väg i ”den riktning staten pekar ut”. Sjuka uppmanas att ta sin säng och gå – till Arbetsförmedlingen. Arbetslösa ska trava i väg till sin coach – eller till Fas 3. Och den som känner hunger ska veta att vägen till den momssänkta krogen alltid ligger öppen.

Ingripande åtgärder i människor liv. Mer tvång än frihet, för att travestera Linder. En social ingenjörskonst som är själva kärnan i regeringens politik. Och som till vardags brukar hyllas av Svenska Dagbladet.

Men något måste väl bli kvar av ungdomens frihetslängtan. Det är bara lite synd att det ska gå ut över jämställdheten – i alla fall på Svenska Dagbladets ledarsida.

Ingvar Persson

Senaste inläggen