A-kassan handlar om riktiga människor

Till vardags är Tomas Tobé ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott. På lediga stunder är han ledamot i den stora parlamentariska socialförsäkringsutredningen.

En sak är Tobé dock alltid. En av de nya moderater som lojalt backat upp Fredrik Reinfeldt och Anders Borgs politiska projekt.

När Tobé i dag föreslår att arbetsvillkoret i a-kassan ska bytas ut mot ett inkomstvillkor är det ett utspel som varit i säck innan det kom i påse. Moderaterna vill diskutera de villkor som gjort att en allt mindre del av de arbetslösa faktiskt är försäkrade.

Det är ingen liten sak. I skuggan av den urholkade sjukförsäkringen och de orättvisa avgifterna till a-kassan har regeringens skärpning av arbetsvillkoren i arbetslöshetsförsäkringen knappast debatterats. Ändå har den haft enorm effekt i verkligheten.

Två av tre arbetslösa får i dag ingen ersättning från a-kassan. Det är dubbelt så stor andel som 2006. En av de viktigaste orsakerna är skärpningen av arbetsvillkoret.

Fram till i dag har Moderaterna inte varit intresserad av att prata saken. Men nu vill alltså en av partiets ledande företrädare ändra på hela systemet.

Det skulle kunna vara en grund för riktiga samtal.

Men då måste Moderaterna också erkänna att de grundläggande problemen inte är tekniska. De handlar i stället om politik.

Moderaterna skärpte villkoren för att göra tillvaron för arbetslösa svårare. Att fler blev utan ersättning var inget misstag, det var själva syftet med förändringarna.

Så länge det målet finns kvar finns det ingen anledning för vare sig opposition eller fackföreningsrörelse att prata om nya regler.

I grunden handlar det om ifall vi ska ha en arbetsförsäkring värd namnet. Det handlar om verkliga människors villkor och trygghet.

Nu återstår se om det är något Moderaterna vill diskutera.

Ingvar Persson

Senaste inläggen