”Det är inte populism, det är ansvarstagande”

Egentligen skulle man kunna skriva ett blogginlägg om vart och ett av ämnena i Ekots lördagsintervju med Anders Borg. Det han sade om arbetslösheten återkommer jag till på annan plats. Och eftersom det är lördagkväll får det räcka med några ord Borg & bankerna. 

Som Alliansfritt Sverige har listat har Anders Borg 20 gånger gjort utspel där han vevat mot bankerna om allt från bonusar till avkastningskrav. Om bankerna bryr sig? Not so much. Inte så konstigt, det blir väl som med allt entonigt tjat utan konsekvenser. Till slut slutar man lyssna.

Anders Borg har dock en egen teori kring varför bankerna inte gör som han säger, vilket framgick idag. I korta drag enligt följande:

  1. Det är dålig konkurrens på bankmarknaden, vilket drabbar hushållen och gör att riksbankens räntepolitik inte får avsedd effekt (helt korrekt).
  2. Borg anser inte att han har några politiska verktyg att göra något åt saken trots att han är  finansminister, och därmed äger både regelverk och aktörer (helägare i SBAB och efter att ha sjabbat bort sig nu bara näst största ägare i Nordea – där regeringen inte ens velat ha en styrelseplats).
  3. I stället säger han till bankerna att de är dumma och borde skärpa sig.
  4. När bankerna inte gör som Borg säger trots att han har sagt det 20 gånger, menar Borg att det beror på att bankerna inte tror på Borg, vilket de borde göra eftersom han är finansminister. Och de som bär skulden till att bankerna inte tror på Borg är bankerna själva, som utmålar honom som populist (fräckheten!).

Slutsatsen av Borgs resonemang är att det vi kan vänta oss framöver är banker som fortsätter maximera sina vinster (suprise!) och därmed struntar blankt i Anders Borgs charader, samt en Anders Borg som fortsätter göra meningslösa utspel. Det enda man kan hoppas på att rubrikstorlekarna efter varje utspel successivt avtar.

I ett alternativt universum kan det dock bli så som Anders Borg önskar. Nämligen att alla bara gör SOM HAN SÄGER. Och inser sanningen, som han själv uttryckte den i lördagsintervjun: ”Det är inte populism. Det är ansvarstagande.”

Karin Pettersson

Senaste inläggen