Moderaternas barn och andras ungar

Moderat flygblad
Moderaternas vårkampanj om barn

 

Moderaterna brukar ha något de kallar ”vårkampanj”. I praktiken når denna typ av aktiviteter ganska få men de mobiliserar den egna organisationen och får alla att prata om ungefär samma saker.

Årets kampanj handlar om barn och presenterades strax efter den ekonomiska vårpropositionen. Dessa två händelser illustrerar perfekt vad det är frågan om. Hade Moderaterna menat allvar skulle naturligtvis propositionen varit fylld av förslag med förbättringar för barn. Men det är den inte.

I mitten av mars presenterade Rädda barnen sin stora undersökning om barnfattigdom. De skrev på SvD Brännpunkt att ”Allt fler barn lever i fattigdom”:

I dag när vi presenterar vår årliga barnfattigdomsrapport kan vi visa att många barn har fog för oron. 13 procent av alla barn i Sverige, eller 248000 barn, lever i fattigdom. Det är 28000 fler barn än i förra årets rapport där andelen fattiga barn låg på 11,5 procent.

Detta är barn Moderaterna väljer att inte se, inte lyssna på, inte ta på allvar.

När a-kassan och sjukförsäkringen skars ner och när människor kastades ut i Fas 3 och hopplöshet ökade barnfattigdomen för första gången på 10 år. Varför? Därför att dessa människor har barn. Svårare än så är inte sambandet.

Moderaterna visste att dessa barn skulle fara illa. Men de genomförde politiken ändå. Därför blir en kampanj om ”barn” från Moderaterna just nu så falsk. 

Som Rädda barnen konstaterade i sin debattartikel:

I Rädda Barnens arbete möter vi både unga och föräldrar som tappat tron på och tilliten till samhället.

Den tilliten blir nog inte särskilt mycket bättre av Moderaternas vårkampanj.

Anders Lindberg

Senaste inläggen