Dagens Nyheter rår inte på Eskil

Visst, jag tycker att den lilla urskog som fortfarande finns kvar i Sverige måste skyddas. Jag tycker inte att det är rimligt att hugga ner skogar på gränsen till fjällen, eller andra skogar som är viktiga för den biologiska mångfalden.

Jag tror dessutom att det behövs mer statliga pengar till skyddet av känsliga miljöer, och att reglerna för certifiering av skogsbruket måste vara svårare att gå runt.

Men med det sagt, jag kan inte annat än jubla när jag läser dagens intervju med Eskil Erlandsson i Dagens Nyheter.

Dagens Nyheter har skickat ut sin speciella folkstormsgenerator – Maciej Zaremba – för att avslöja att svenska träd huggs ner. Zaremba får precis som vanligt obegränsat med plats och obegränsat med tid för att bygga upp sitt fall. Och resultatet blir det vanliga. En mästerlig halvsanning som väcker känslor hos Dagens Nyheters kärnläsare – en lagom utbildad stockholmare med höga tankar om sig själv.

Eskil Erlandsson vägrar att ställa upp på premisserna.

– Skogen betyder väldigt mycket för hundratusentals människor och deras arbete, konstaterar ministern torrt.

Dessutom blir han glad över bilderna på kalhyggen.

– Det beror på vilken biotop det är. För vissa typer passar kontinuitetsskogsbruk och på andra marker är det bäst att ha trakthyggesbruk, säger Eskil Erlandsson till DN:s omtumlade reporter.

Det doftar dieselolja, skitiga stövlar och motorsåg om hela intervjun.

Jag växte upp i skogen. Jag planterade skog under sommarloven, den borde vara halvvuxen vid det här laget. Och jag rör mig i skogen och umgås med folk som äger och brukar skog.

Jag vet kort sagt att det vi i dag kallar skog till största delen är trädplanteringar, att kalhyggen i dag oftast är mindre än för 30 år sedan och att fröträden är fler. Jag vet också att de flesta av privata och lokala skogsägarna är mycket rädda om sin skog, inte alltid med biologiska argument men väl med ekonomiska

– Ett kapital, men man kan bara använda det en gång, som en skogsägare i Lima sa till mig häromveckan.

Det är en bit från sommarprenumerationen på Dagens Nyheter till torpet, eller ”landet” som det brukar heta på stockholmska. Och det är ganska långt ifrån tidningens yrvakna intresse för skogsbruket.

Kanske är det därför det blir så roligt när den morgontidningens självsäkra kampanjjournalistik möter ett motstånd det helt enkelt inte rår på.

Go, Eskil.

Eskil Erlandsson Foto: Erik Bratthall/Regeringskansliet
Eskil Erlandsson Foto: Erik Bratthall/Regeringskansliet

 

Ingvar Persson

Senaste inläggen