Saker man kan diskutera

Etniska svenskar mitt i livet och invandrare som drar ner arbetslöshetsstatistiken. Invandrare som inte flyttar dit jobben finns. Och så en näringslivsfinansesierad rapport – förtjänstfullt slaktad av Expressen – om att invandrare inte diskrimineras på arbetsmarknaden. Det är mycket löst borgerligt tyckande nu. Fakta, någon?

I går berättade SR International om en levnadsundersökning bland utrikes födda – den första någonsin – som Stockholms universitets Linnécenter för integrationsstudier har utfört. I december kommer rapporten i bokform. Omkring 3 500 slumpmässigt utvalda utrikesfödda har djupintervjuats i hemmen för att kartlägga utbildning, arbete, löner och ekonomi samt religion.

Några slutsatser ur rapporten, citerat från Yasmine El Rafies blogg:

  • Typinvandraren tillhör vid ankomst en urban välutbildad medelklass.
  • Samtliga invandrargrupper (grupperat på region) har en högre utbildning i snitt än svenskfödda. Särskilt andelen högskoleutbildade sticker ut.
  • De lägst utbildade invandrarna kommer från EU och de rika länderna.
  • Trots detta får högskoleutbildade utlandsfödda män kvinnolöner.
  • De flesta invandrarna från Mellanöstern och Nordafrika är inte muslimer.
  • Det pågår ingen islamisering av Sverige. Åtminstone så sticker just muslimerna ut som den enda stora grupp som blir mindre religiös efter ankomst till Sverige, till skillnad från kristna och buddhister.
  • Det är invandrarmän som har svårast att komma in på arbetsmarknaden, inte -kvinnor.

Jag har skrivit om det här tididgare, bland annat med utgångspunkt ur LO:s rapport om full sysselsättning och professor Jan Ekbergs regeringsrapport.

Här finns en del som hade kunnat vara utgångspunkter i en diskussion om invandrares position på svensk arbetsmarknad. Som omväxling till Ullenhags fria fantasier, alltså.

Daniel Swedin

Senaste inläggen