Dagens Nyheter och Rut har fel om finsk ungdomsarbetslöshet

”Om Sverige hade räknat som Finland, skulle vår ungdomsarbetslöshet vara nästan hälften så stor”, skrev Dagens Nyheter i går.

Tidningen refererar en granskning som Riksdagens utredningstjänst, Rut, har gjort på uppdrag av Moderata riksdagsledamoten Elisabeth Svantesson.

”Granskningen visar att vissa länder, exempelvis Sverige, räknar med heltidsstudenter som söker jobb. Andra länder, exempelvis Finland, Nederländerna och Bulgarien, har valt att räkna bort dem helt”, skriver tidningen.

Men det stämmer inte. Finland har sedan 1999 mätt arbetslösheten enligt en internationell standard som utarbetats av FN-organet International Labour Organisation, ILO. I oktober 2007 övergick svenska SCB till att mäta arbetslösheten enligt samma metod. En metod som också rekommenderas av EU:s statistikcentral, Eurostat:

De två viktigaste skillnaderna i mätmetoden och redovisningen är:
att åldersgruppen ändrades från 16-64 år till 15-74 år
att arbetslösa studenter räknas som arbetslösa

När Statistikcentralen, Finlands motsvarighet till SCB, mäter arbetslösheten i landet gör de alltså ingen skillnad på om en person är student eller ej. Så här definierar man arbetslöshet:

Arbetslösa är personer som under undersökningsveckan är utan arbete (var inte i lönearbete eller arbetade inte som företagare) och under de senaste fyra veckorna aktivt har sökt arbete som löntagare eller företagare, och som skulle kunna börja arbeta inom två veckor. Också personer som är utan arbete och väntar på att börja ett avtalat arbete inom tre månader räknas som arbetslösa, om de skulle kunna börja arbetet inom två veckor. Som arbetslösa räknas även personer som är permitterade tills vidare och som uppfyller ovanstående kriterier.

Finland och Sverige mäter nu arbetslösheten på samma sätt. Det gjorde man inte innan riksdagsvalet 2006, något den Socialdemokratiska regeringen fick kritik för. Nu verkar Moderaterna tycka att mätmetoden man kritiserade Göran Persson för att inte använda är problematisk.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) säger i DN att hon, efter Ruts undersökning, ska ta upp frågan om ”möjligheten till en internationell jämförelse” i regeringen.

Men den internationella jämförelsen finns ju redan, Engström. Och enligt den senaste rapporten från Eurostat är den finska ungdomsarbetslösheten något lägre än den svenska. Så har det sett ut i två år.

Dags för Moderaterna att göra något åt problemen i stället för att gå i opposition mot SCB, kanske.

UPPDATERAT 15:14

Statistiska centralbyrån har under dagen skickat ett pressmeddelande där man tar avstånd från Rut-rapporten.

Andreas Hagström är utredare på Riksdagens utredningstjänst och kommenterar kritiken mot granskningen så här: 
– Det är olyckligt att felaktigheter blir uppblåsta i Dagens Nyheter. 

Vad är det som har hänt?
– Vi har fått felaktiga underrättelser från våra kollegor i Finland. Vi har under dagen varit i kontakt med Finansdepartementet, SCB och finska Statistikbyrån och andra som påpekat felaktigheten för att reda ut det här. Det finns annat i rapporten som är rätt, men vi kommer att granska övriga svar som vi fått och hoppas kunna komma med en revideras version av rapporten i nästa vecka.

Hur känns det här för er?
– Det är självklart inte kul, så mycket kan jag säga.

Daniel Swedin

Senaste inläggen