Inte så vaket, Svenskan

I torsdags berättade en rad svenska medier om ett röda hund-utbrott i Järna utanför Södertälje. Området kring Järna har en lägre vaccinationstäckning bland barn än övriga Sverige. I området finns många människor med en antroposofisk inställning som delvis motsätter sig vaccinationer. I Svenska Dagbladet säger statsepidemiolog Annika Linde att ”utbrottet i Järna är sorgligt onödigt”.

Samma tidning gjorde i går ett reportage om ”den utbredda rädslan att vaccinera sig” mot livmoderhalscancer. Läkemedelsverket och Smittskyddsinstitutet talar om vikten av att vaccinera sig, SvD intervjuar oroliga föräldrar och barn om biverkningar. Man pratar med en mamma som inte tänker låta sin dotter vaccineras eftersom hon ”ser igenom syftet”. Vad ”syftet” är berättar inte SvD. Däremot tar man in en kritisk röst till, en Andre Lindgren från rörelsen Vaken:

Rörelsen Vaken har tagit fram ett informationsblad mot vaccineringen som delats ut på gator och i brevlådor. Andre Lindgren, skribent på Vaken, tycker att de dödsfall som rapporterats i USA, även om man inte kunnat knyta dem till vaccinet, borde vara nog för att stoppa vaccinationen.

–Att sambandet inte är bevisat betyder inte att sambandet inte finns. Det enda rätta vore att återkalla vaccinet tills alla samband är utredda, säger han.

Sedan går SvD vidare. Vad Vaken är för rörelse berättar man inte. En trovärdig informationskälla med lika mycket tyngd som myndigheterna? Nja. 

Vaken är en rörelse som bland annat torgför att rymdödlor styr det hemliga sällskapet Illuminati, som i sin tur styr världen. På rörelsens sajt diskuterar man om Förintelsen har hänt eller inte. Man luftar olika teorier om vem som egentligen mördade Olof Palme. Rörelsens grundare är av åsikten att attackerna mot USA den 11:e september 2001 var ”ett insiderjobb”, ett samarbete mellan flera olika säkerhetstjänster. Organisationen hyllas av nazister och Malmömördaren Peter Mangs var aktiv i rörelsen.

Det där lät Svenska Dagbladet bli att berätta.

Daniel Swedin

Senaste inläggen