Därför ska vi inte ha lönekonkurrens

I dag befinner sig EU:s inre marknad i blickpunkten. Det påstår i alla fall Kommerskollegium i små envisa mail som bombarderar min dator.

I klartext verkar det handla om att EU-minister Birgitta Olsson tänker hålla torgmöte på en galleria i närheten av departementskvarteren, och att handelsminister Ewa Björling ska prata på ett seminarium som just Kommerskollegium arrangerar.

Tjugoårsjubileum eller inte, det låter mest som det är på Kommerskollegium som EU:s inre marknad befinner sig i blickpunkten, och det gäller säkert inte bara i dag.

Ändå kan jag inte låta bli att notera en liten fråga som Kommerskollegium lovar att handelsministern ska besvara under samkvämet. Den handlar om lönekonkurrens.

Ewa Björling tänker tydligen prata om ”varför lönekonkurrensen är accepterat för varor men inte för tjänster”?

Jag vet ju inte vad handelsministern har tänkt svara, men jag känner igen frågan från hundratals läsarmail jag fått under åren. Oftast har de handlat om byggföretags rätt att betala sina lettiska eller polska hantverkare mycket lägre löner än de som stadgas i svenska kollektivavtal, men i bland har breven också handlat om rätten att hämta billig arbetskraft till krogkök eller bärskogar i Asien.

Jag tänker inte redovisa alla svar jag lämnat på frågan under året.

I dag tror jag det räcker med att rekommendera lite läsning, till exempel Svenska Dagbladets utmärkta reportage om den italienska tomatindustrin i dagens tidning. (Dessvärre kan jag inte hitta det på webben, men för Björling borde det inte vara något problem. Som moderat statsråd förutsätter jag att hon håller Svenska Dagbladet)

Reportaget skildrar slavlöner, vidriga levnadsförhållanden och rättslöshet.

Det skulle antagligen gå att hitta ännu mer upprörande beskrivningar av arbetsvillkor om vi sökt i Asiens, Afrikas eller Latinamerikas feodala eller halvfeodala delar.

Men Svenska Dagbladets reportage handlar inte om någon avlägsen del av Bangladesh, eller om anarkins Somalia. Det handlar om fredspristagaren EU, och om Kommerskollegiums inre marknad.

Borde inte det göra en viss skillnad?

Ingvar Persson

Senaste inläggen