Desillusionerande politik i Botkyrka

Boende i allmännyttan på Albyberget i Botkyrka kommun har under våren samlat in namnunderskrifter för att få till en folkomröstning om en planerad utförsäljning av bostäderna där.

Kampanjen har tidigare uppmärksammats i Aftonbladet, bland annat genom ett upprop på kultursidan och en debattartikel. I korthet handlar det hela om boendes oro för hyreshöjningar och kvalitetsförsämringar – och en känsla av att de blivit överkörda av politikerna.

Förra fredagen lämnade så nätverket Alby är inte till salu in 6 500 namnunderskrifter till Botkyrka kommun där man kräver en folkomröstning kring bostadsaffären. Just 6 500 namnunderskrifter är vad som krävs för att fullmäktige i Botkyrka ska ta upp frågan om folkomröstning.

– Är det rätt antal namn kommer vi att ta frågan om en folkomröstning i fullmäktige den 26 juni, då vi ska ta upp frågan om försäljningen, sa det socialdemokratiska kommunalrådet Katarina Berggren när hon tog emot namnunderskrifterna.

Men samtidigt som kommunens valnämnd alltså sitter och räknar namnunderskrifter meddelade samma kommun i fredags att man har hittat en köpare av bostäderna på Albyberget. Snacka om desillusionerande.Mikael Ahlström, partner i riskkapitalbolaget Procuritas, går in som ny huvudägare genom bolaget Mitt Alby.

Köpesumman är på 705 miljoner kronor och Mitt Alby har ett direktavkastningskrav på 6,8 procent på investeringen – att jämföra med kommunala Botkyrkabyggens direktavkastning på 3,5 procent.

Mitt Alby beskrivs dessutom av Katarina Berggren som ”en långsiktig och seriös köpare”, trots att bolaget inte tycks ha någon tidigare erfarenhet av fastighetsförvaltning.

Berggren har dessutom redan klargjort att det sannolikt inte blir någon folkomröstning, eftersom det bara är Vänsterpartiet som är för en sådan.

Affären kring Albyberget tycks av allt att döma bli en huvudvärk för de styrande i Botkyrka.

I podcasten Vreden berättar Emma Dominguez och Nabila Adbul Fattah från Alby är inte till salu om hur kommunen förbjöd kampanjen att samla in namn på fritidsgårdar, hur kommunen förbjöd nätverket från att delta i kommunala evenemang och hur kommunen försökte hindra ett protestmöte på Alby bibliotek med hänvisningen till att nätverket var för uppviglande. Det är häpnadsväckande.

Och att Botkyrkabyggen ljög för SVT:s lokalnyheter när man ville bevaka ett protestmöte är bara för pinsamt.

Det finns dessutom en hel del frågor som de styrande i Botkyrka pedagogiskt bör svara på.

Hur förklarar man att man för ett halvår sedan i kommunfullmäktige sa ja till att hålla folkomröstning om att dela Botkyrka i två kommuner, efter att folk i välbeställda Tullinge samlat ihop namnunderskrifter?

Är en kommundelningen en mindre komplicerad sak än att behålla 1 300 lägenheter i kommunal ägo?

Daniel Swedin

Senaste inläggen