Lotta Mossberg borde bli avstängd, inte Soran Ismail

Chefredaktören för Arbetarbladet i Gävle heter Daniel Nordström. Han har varit återkommande gäst i en nyhetspanel i Sveriges Radios P4. I panelen har man enligt SvD diskuterat veckans snackisar och viktiga händelser: OS, Zlatans reklamfilm, Fadimedagen.

Nu har han fått sparken från panelen.

Motiveringen?

Daniel Nordström är chef och ansvarig utgivare för en tidning med en socialdemokratisk ledarsida.

Nordström själv har inget med ledarsidan att göra. Han är publicist, tidningsmakare.

”Det handlar om att han förknippas väldigt intimt med Arbetarbladet”, säger Leif Eriksson, kanalchef på P4 Gävleborg till Svenska Dagbladet.

Det är ju faktiskt inte riktigt klokt.

Det finns en ängslighet hos Public Service-bolagen inför den här valrörelsen som börjar bli obehaglig, och skadlig.

I veckan fick programledaren i P3:s Morgonpasset Soran Ismail välja: antingen fortsätta som ståupp-artist. Eller sluta programleda under valrörelsen.

Lotta Mossberg, kanalchef för Radio Stockholm och P3 Stockholm motiverade det med att Ismail ville ”döda” Sverigedemokrater. Detta var lögn. Men när hon väl tog hon tillbaka sitt påhitt var skadan redan skedd.

På nätet har rasisterna redan gjort den lögnen till en sanning.

Lotta Mossberg borde ha blivit avstängd för det uttalandet i stället för Soran Ismail.

Soran Ismail är inte partipolitisk. I en artikel i DN nyligen uttryckte han sin beundran för politiker från höger till vänster: från Fredrik Malm till Gudrun Schyman.

Däremot menar Ismail att kritik av SD:s åsikter är en naturlig konsekvens av hans antirasistiska engagemang.

Kan man inte tycka det privat och vara programledare i P3?

Till saken hör att Granskningsnämnden för radio och tv har sagt att det inte strider mot kraven på saklighet och opartiskhet att beskriva Sverigedemokraterna som ett främlingsfientligt parti.

Daniel Nordström har heller aldrig definierat sig partipolitiskt. Hans brott är att det kan finnas lyssnare som felaktigt förknippar honom med åsikterna på Arbetarbladets ledarsida.

I Sveriges Radios sändningstillstånd står det att ”programverksamheten som helhet ska bedrivas utifrån ett jämställdhets- och mångfaldsperspektiv samt utmärkas av hög kvalitet”.

Hur kan det vara ett brott mot detta att som Soran Ismail ta ställning mot rasism och för människovärde?

Dessutom står det att ”Sändningsrätten ska utövas opartiskt och sakligt med beaktande av att en vidsträckt yttrandefrihet och informationsfrihet ska råda i ljudradion”.

Det finns inget i dessa formuleringar som direkt motiverar den policy Sveriges Radio nu tillämpar. Det finns heller inget som säger att varje medverkande ska vara fri från misstanken att ha egna uppfattningar eller värderingar – värderingar som dessutom är i linje med Public Service demokratiska uppdrag.

Risken med policyn är dessutom att man stänger ute de mest intressanta och engagerande rösterna. Resultatet blir sämre radio. Om personer som Soran Ismail inte får jobba inom Public Service – hur ska man då kunna nå de unga målgrupper som redan i dag är svåra att nå för Sveriges Radio och SVT?

Public Service-bolagen har ett stort och svårt uppdrag. Jag har respekt för det.

Men, snälla, trampa inte i klaveret fler gånger nu. Riktigt så svårt är det faktiskt inte.

Senaste inläggen