Stolthet och glädje över #ledarskriv

Jag är så enormt stolt över utbildningen för ledarskribenter som avslutades förra veckan.

Det hela startade som en idé inspirerad av de initiativ som finns på högerkanten: Stureakademin, Liberala Nyhetsbyråns och Svenska Nyhetsbyråns utbildningar för ledarskribenter.

Tanken var att Aftonbladets ledarredaktion, som den största i landet med S-profil, skulle kunna arrangera ett utbildningsprogram. Vi ville hjälpa till att stötta och utbilda en ny generation fria opinionsbildare med hjärtat till vänster.

Aftonbladets ledarredaktion har stått för innehållet: valt ut vilka moment som skulle ingå, bjudit in föreläsare, coachat, hållit kurspass och hjälpt till. Det praktiska har skötts av utbildningsföretaget Campus Bommersvik, finansieringen har LO stått för.

Men det viktigaste har varit möjligheten att få jobba med text på riktiga redaktioner. Vi  knöt ihop oss med nio socialdemokratiska och progressiva ledarsidor i allt från Norrländska socialdemokraten till Arbetet och Dagens Arena. Där ordnades praktikplatser med riktigt bra handledning.

Elva fantastiska personer valdes ut av 79 sökande – de flesta mycket kvalificerade. Utbildningen bestod av två utbildningshelger, hemuppgifter där deltagarna tilldelades varsin textcoach och två praktikplatser à två veckor vardera samt en avslutningsdag. Nio personer avslutade utbildningen förra veckan.

Och de har gjort ett sådant enormt bra jobb. Under den sista utbildningsdagen förra veckan gick vi igenom en text per deltagare som de själva valt ut. Det är bara ett litet axplock av en enorm produktion – över 100 texter har skrivits och publicerats under utbildningens gång.

Läs gärna detta axplock, som ger en bra bild av vad utbildningen bidragit med i det offentliga samtalet. Det är texter om antirasism, om arbetsvillkor, om kvinnors rättigheter och jämlikhet.

Agneta Berge åkte till Jönköping när nazisterns marscherade och skrev den här texten för Aftonbladets ledarsida.

Torun Carrfors använde sin egen yrkeserfarenhet och skrev en annorlunda text om debatten om vinster i välfärden för Politism.

Lisa Gemmel skrev en tung genomgång på Dagens Arena av varför kampen för rätten till abort är viktig att föra på EU-nivå.

Anna Herdy förklarade i Kommunalarbetaren varför unga kvinnor i Sverige oroar sig för pensionen.

Tanvir Mansur skrev personligt om textilarbetarna i Bangladesh för Dagens Arbete.

Linnea Swedenmark satt i aulan i Uppsala när Reinfeldt försvarade förslaget om sänkta studiemedel och skrev om det på Aftonbladets ledarsida.

Måns Wadensjö tillbringade en månad i Luleå och skrev sin första dag på Norrländska Socialdemokraten denna underbara text om att upptäcka en ny del av Sverige.

Anna Westberg mötte meningsmotståndaren Lars Beckman och skrev en ljuvlig intervju i Arbetarbladet.

Nils Westlings tog sig an bristen på jämställdhet i partiledardebatten på Östrans ledarsida

Som sagt, läs gärna och förstå varför det är lätt att känna sig stolt.

Och varför det känns så enormt roligt att utbildningen i höst kommer att få möjlighet att fortsätta med en ny kull opinionsskribenter med hjärtat till vänster.

 

Senaste inläggen