Dagens lista: Fem MP-språkrör som du inte minns

I dag är det Miljöpartiets dag i Almedalen och dags för språkrören Gustaf Fridolin och Åsa Romson att visa upp sig i talarstolar, i debattsoffor och i seminariepaneler. När Miljöpartiet ligger på rekordnivåer i opinionsundersökningarna är det lätt att glömma att språkrörsuppdraget inte alltid har varit en dans på rosor.
Vissa språkrör minns vi helt enkelt inte alls.

1. Ragnhild Pohanka
Sexbarnsmamma som fick vara språkrör samtidigt som Gahrton. Det var på den tiden då alla trodde att det kvinnliga språkröret bara var för syns skull och att det egenligen var Gahrton som ”var den riktiga partiledaren”. Det trodde han kanske själv också. 2002 lämnade hon Mp för Vänsterpartiet eftersom det inte längre var det ”rättviseparti som hon hade varit med och grundat”.

2. Eva Goës
Sexbarnsmamma (var man tvungen att skaffa sex barn för att bevisa att man var en riktig Miljöpartikvinna?) som slog ut Åsa Domeij (vid den tiden barnlös, hmmm?) i en språkrörsomröstning. Goës hade det tveksamma nöjet att vara språkrör tillsammans med Birger Schlaug. Det betydde att hon precis som den kända pilsnerfilmsdrottningen Julia Ceasar fick konstatera att ”sminka mig i nacken – jag ska spela mot Edvard Persson”. Men här handlade det om Schlaug i stället.

3. Jan Axelsson
Satte till sin egen förtvivlan inte några egentliga avtryck under sin tid som språkrör. Media var mer intresserade av vad de miljöpartistiska riksdagsledamöterna hade att säga. Jan Axelsson som inte satt i riksdagen brydde sig ingen om. Han lyckades dock en gång tigga sig till att få vara med i en partiledardebatt. Sen ville Birger Schlaug åter blir språkrör och det var slut på hans tid i rampljuset.

4. Marianne Samuelsson
Ingen minns när och varför Marianne Samuelsson fick sluta som språkrör. Desto fler minns när hon fick sluta som landshövding på Gotland. Det mest märkliga med denna avgång var att hon på ett internt möte, inte bara blev inspelad av en miljöivrande tjänsteman. Hon argumenterade dessutom för att länsstyrelsen måste ge dispenser från strandskyddet för stora företagare. Partiboken verkade hon glömt kvar på fastlandet.

5. Matz Hammarström
Han försökte kombinera livet i Lund med språkrörsuppdraget. Det gick inte bra. Eftersom han var renlärig tillbringade han större delen av tiden på tåget. Efter hans tid som språkrör drev partiledningen ett avskaffande av språkrörsposterna. Det fungerade inte hävdades bestämt. Partimedlemmarna tyckte annorlunda och alla är nog nöjda med det. Hammarström däremot, fick bli generaldirektör på den nya djurskyddsmyndigheten som alliansregeringen sen lade ned. En myndighet som var placerad närmare Lund.

 

 

Senaste inläggen