PM Nilsson trampar fel

Dagens Industris politiske redaktör PM Nilsson skrev i måndags en linjetext om att det är viktigt att näringslivet nu aktivt börjar närma sig SD.

För att komma från en ledande liberal ledarsida är det ett häpnadsväckande resonemang, och jag svarade i går här:

Idag tar PM Nilsson till ett klassiskt debattknep – han skriver en ny text där han låtsas som att debatten handlar om något annat än det han blev kritiserad för. I går presenterade han en strategi för hur näringslivet ska bidra till att normalisera SD och göra dem till en del av ett borgerligt regeringsunderlag.

I dag försöker han ducka kritik genom att slå tillbaka.

PM Nilsson skriver i sin text att ”Aftonbladet inte särbehandlar SD”.  Vilket på något sätt skulle ge carte blance till hans egen normaliseringsstrategi.

Problemet är att PM Nilsson inte kunde ha mer fel.

Aftonbladet bjuder självklart in SD till partiledardebatter och publicerar deras debattartiklar. SD är ett riksdagsparti och måste granskas och rapporteras om som alla andra. Det ingår i det journalistiska uppdraget.

Men Aftonbladet har mycket tydligt markerat mot SD på redaktionell plats genom den fleråriga kampanjen ”Vi gillar olika”. Dessutom har Aftonbladet av principiella skäl sagt nej till annonser från SD. Aftonbladets journalistik finansieras inte med SD-pengar.

Det är en oerhört stark markering.

SD är här, antagligen för att stanna. De är ett stort parti. Men vi väljer nu om de också ska få inflytande över politiken.

Därför är det så allvarligt att PM Nilsson i denna fråga trampar helt fel.

 

Senaste inläggen