Antirasism kan aldrig vara selektiv

Malmö har i flera år haft problem med antisemitism vilket vi uppmärksammat bland annat här och här. Hot och hat har begränsat judars liv i Malmö och många har vittnat om en rädsla att röra sig ute, bära kippa eller judiska symboler öppet.

Ingen ska behöva leva så i Sverige.

I helgen hölls en demonstration för Palestina där bland andra riksdagsledamöterna Hillevi Larsson (S) och Daniel Sestrajcic (V) talade.

Flera medier rapporterar att det vid mötet ropades antijudiska slagord på arabiska av en grupp deltagare. Även om själva slagorden återges lite olika är inriktningen tydlig, det var hyllningar till vågen av knivattacker mot israeler på senare tid. Dessa har till stor del riktats direkt mot civila, även mot barn.

Det är fortfarande en öppen fråga vad som kommer att hända. Hittills har 43 palestinier och 8 israeler dödats och många fler skadats. Vi skriver om bakgrunden här.

Yahia Abuwatfa, ordförande i Palestinska kulturföreningen i Malmö, tar i Sydsvenskan avstånd från slagorden.

– Vi försökte stoppa dem, men det gick inte.

Hillevi Larsson säger att hon inte talar arabiska men att hon ”tar avstånd från allt våld och uppmaningar till våld, särskilt mot civila, liksom antisemitism och antisemitiska uttalanden”.

Man kan tycka att arrangörerna borde ha varit beredda på att något liknande kunde hända. Det är inte alltid så enkelt, men man måste ha ordning på demonstrationer och möten man ordnar. De stämningar som kan dras igång är inte att leka med, det vet vi av historien.

Det är viktigt att tillämpa en stenhård nolltolerans mot alla former av antisemitism, islamofobi eller annan rasism.

Antirasism kan aldrig vara selektiv. All rasism är oacceptabel oavsett vem den riktar sig mot.

Det är faktiskt i grunden väldigt enkelt.

Anders Lindberg

Senaste inläggen