Aftonbladets ledarskribentutbildning är en succé – dags för sjätte säsongen

Kanske är du en av dem som redan skriver, tycker och engagerar. Är det inte dags att du får verktygen och nätverket för opinionsbildning? Aftonbladets ledarredaktion är landets största med S-profil och 2013 föddes idén om ett utbildningsprogram. Tanken var att hjälpa till att stötta och utbilda en ny generation fria opinionsbildare med hjärtat till vänster. Samma år presenterades det första utbildningstillfället och det blev en succé.

Av 79 sökande valdes elva strålande deltagare ut. Skribenter från #ledarskriv har sedan 2013 tagit plats på ledar- och kulturredaktioner, som fria opinionsbildare, i organisationer och på andra ställen. De har blivit förebilder för andra engagerade. I fjolårets årskull gick en deltagare direkt från praktik till tjänsten som politisk chefredaktör. Det är ett facit att vara stolta över. Nu upprepar vi succén.
Om #ledarskriv
Utbildningen syftar till att ge fler personer verktyg och nätverk för progressiv opinionsbildning. Den ger också nyttiga kunskaper och erfarenheter för den som i framtiden vill arbeta som exempelvis ledarskribent.
Utbildningen omfattar två helginternat på Bommersvik den 30 november–2 december och 15–17 februari med teoripass och praktiska skrivövningar. Under våren följer två praktikperioder om två veckor vardera på s-märkta eller rödgröna redaktioner. Där får man prova att skriva texter under handledning.
Vem kan söka och får man betalt?
Du som söker ska vara mellan 21 och 30 år, och ha relevant utbildning och/eller erfarenhet. Det kan handla om journalisterfarenheter, aktivt bloggande eller annan skrivvana.
Utbildningen är avgiftsfri för dem som deltar, och ersättning enligt SJF:s praktikavtal utgår under praktikperioderna.
Vem finansierar #ledarskriv?
De större redaktioner som deltar står för praktikersättning för sina praktikanter. I övrigt finansiering satsningen av LO.
Rekryteringen sker genom en öppen ansökningsprocess, där alla är välkomna att söka.
Hur ansöker jag?
Ansökningsformuläret hittar du här.
Sista ansökningsdatum är 24 oktober.
Om du har praktiska frågor om utbildningen kan du höra dig till carina.persson@bommersvik.se

STOCKHOLM 20150707 En kvinna skriver på en bärbar Mac Foto: Izabelle Nordfjell / TT / kod 11460
Foto: Izabelle Nordfjell / TT /
Senaste inläggen