Kampen för aborträtten – Norges sak är vår

I helgen var det stora protester mot den norska regeringens planer på att inskränka aborträtten. 8 000 demonstrerade utanför Stortinget i Oslo för rätten till abort. Högerregeringen dinglar aborträtten som ett lockbete, i ett försök att bevara stödet från Kristelig Folkeparti. Statsminister Erna Solberg lockar med ett förslag som skulle innebära att abort förbjuds efter vecka 12 – även om fostret har en svår sjukdom.
I Sverige har Sverigedemokraternas framfart inneburit att kvinnor plötsligt måste kämpa för rättigheter som länge varit självklara. Även här handlar det om att försöka tvinga tillbaka aborträtten från vecka 18 till vecka 12. En gränsförflyttning som försvaras av SD som en ”modernisering” av lagstiftningen. Då kan det vara värt att exempelvis påminna om irländska tandläkaren Savita Halappanavar, som blev 31 år. Hon avled av blodförgiftning när hon nekades abort i 18:e graviditetsveckan.
Frågan om aborträtten handlar om kvinnors frihet och hälsa. Och där konservativa och högerpopulistiska rörelser drar fram, där är kvinnors rättigheter i farozonen.

Oslo 20181117. L¯rdag ble det demonstrert for  beholde dagens abortlov i 33 norske byer. Her fra demonstrasjonen foran Stortinget i Oslo. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix / TT / kod 20520
Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix / TT
Senaste inläggen