Startsida / Inlägg

TV4 Sport Xtra – inget extra alls

av Marcus Leifby

UPPDATERAD VERSION.

I går meddelade TV4-gruppen en vinstförlust på 300 miljoner kronor och i dag kom beskedet om att kanalen nu kalvar fram ytterligare en plattform – TV4 Sport Xtra Allt – som ett brev på posten.

Man kan förstås tycka att 30-50 spänn i månaden inte är några pengar, att det handlar om prioriteringar, och samtidigt ha lite förståelse för att TV4 måste få affären att gå ihop när de föser in stålar i dyra rättighetsköp, värvar de bästa experterna och snor ihop påkostade produktioner.

Så länge det ger oss tittare någonting.

TV4 Sport Xtra kommer inte ge oss ett jävla dugg extra – om man nu inte har en stark böjelse för att brittiska trafikpoliser i tjänst, fler brittiska trafikpoliser i tjänst, ännu fler brittiska trafikpoliser i tjänst, eller fotbollsmatcher i 3D. Vad jag förstått så har TV4 problem att få ihop sin tablå.

Det krockar helt enkelt för mycket.

TV4 sitter med ett avtal med ATG som gör att pållarna ska ha sin plats, det spelas innebandy, bandy, italienska seriematcher, spanska cupmatcher och Europa League-spel på samma dagar och det finns helt enkelt inte rum för allt i en kanal under de mest intensiva sportkvällarna. Därför erbjuder man nu sina kunder att betala extra för att se det mest attraktiva.

Fem matcher från fotbolls-EM, ett 30-tal matcher från hockey-VM, Europa League-finalen och tre säsonger med Serie A-fotboll flyttas nu över till TV4 Sport Xtra. Det innebär alltså att vi kommer att kunna se precis samma saker som förut plus lite annat. Det som på tevespråk kallas för ”bredd” men i själva verket betyder ”det som ingen tittar på”.

Och i stället för EN blaskig sportkanal (TV4 Sport) kommer vi få TVÅ blaskiga sportkanaler. Eftersom TV4 Sport Xtra INTE (vilket är positivt) kommer att vara reklamfinansierad (…än) så behöver inte TV4 fylla ut med brittiska realityserier.

Jippie.

Jag kommer förmodligen att skaffa TV4 Sport Xtra Allt eftersom jag vill se alla matcher i ett fotbolls-EM, jag vill titta förbi San Siro och se hur elljuset fungerar, jag vill följa Zlatans sista säsonger på internationell toppnivå och… ja, jag tror överlever utan Danmark-Italien i hockey-VM. Men jag hade hellre betalat 50 spänn för allt det där och samtidigt fått EN matig och seriös sportkanal, en kanal utan långtradarchaufförer som kör över en frusen sjö, en kanal som, förutom direktsända matcher, magasin och ”Sportcentralen”, varvar med dokumentärer, serier, reportage och nyhetssändningar.

Det blir samtidigt väldigt uppenbart att det för TV4:s del inte handlar om att erbjuda oss tittare någonting extra – utan att det här enbart handlar om att tjäna ännu mer pengar.

Jag hade föredragit en kombination, för det här känns inget vidare alls.

/Leifby

Kommentarer

 • Tjänstgörande redaktör: Julia Wågenberg
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB