Startsida / Inlägg

TV-krönikan som försvann

av Marcus Leifby

Varje lördag skriver jag en tv-krönika i blaskan, den här helgen ”råkade” den bli Mediasveriges sämst prioriterade alster. DN hade ute Cronemans drapa ute redan vid 10.00 men det är skillnad på folk och folk, och tidning och tidning. Croneman är tung, och DN:s nätredaktörer prioriterar väl annat än den servett till sporttidning som DN knuffar ut på lördagar. Tidningens NHL-resultat från i tisdags behöver inte tryckas ut på nätet (också).

Jag tror inte heller jag underminerar dagens tidningsförsäljning när jag nu trycker ut krönikan här.

Ja, förresten, vem fan köper tidningen nuförtiden?

Håller ni med mig när jag säger…

VISBY.
Viasats hockeysändningar från allsvenskan och kvalserien stinker.
Niklas Jihde, hans kollegor och hela produktionen luktar svett, snus och sumpigt kaffe.
Det kan inte bli bättre.

///

Efter Salming, Abrahamsson, Gradin, Sundström, Jönsson, Elvenäs, Sedin och Lundqvist har hockey-Sverige fått en ny dominant brödrakonstellation – i Peter och Niklas Jihde.

I varsin hockeyproduktion slåss de om vem som kan ställa den mest öppna frågan och båda gör det förbannat bra. I TV4 är Peter ett helproffs, han vet precis vad som blir bra i teve och i veckan gav han Oscar Möller en uppsträckning när han tittade förbi studion och körde några ”vi ska se oss i spegeln, spotta i nävarna och ta oss i kragen”-svar.

Peter Jihde nöjer sig inte med sånt.

Till och med Niklas Wikegård tyckte lite synd om Möller och menade att Jihde var lite för hård. Wikegård funkar bra i sin studioroll, han är mer tyckare än expert och nästan alltid underhållande att beskåda.

Han säger alltid vad han tycker och tänker och det är uppfriskande.

Viasats
hockeysändningar är snäppet vassare och det hänger förstås ihop med att de sänder hockey som är snäppet sämre. Ju längre ner i seriesystemet vi kommer desto lättare är det att få tillgång till spelare, ledare, domare och omklädningsrum.Hade någon kanal sänt division 1-hockey är jag övertygad om att sändande bolag hade fått ha en reporter i utvisningsbåset.

De gånger jag ser NHL-hockey slås jag av hur otroligt snygg produktionen är. Det är rent och vitt och fräscht, allt låter perfekt och man kan höra varenda skär och puckstuds. Det känns nästan lite på låtsas.

Det gör det inte i hockeyallsvenskan.

Sargen ser för jävlig ut, det är fullt med svarta puckmärken och det hörs tydligt när domaren tar en tveksam tvåa för hakning.För det står en dåre på läktaren och skriver ”neeeeej, din idiiiiiiooot”.

Jag kan inte komma på någon sportproduktion som låter oss komma så nära som i Viasats hockeysändningar.
Man kan känna svettlukten när Niklas Jihde bökar runt i Rögles omklädningsrum, bland hockeytrunkar och målvaktsbenskydd. Plötsligt kan han få en tejpboll kastad i ansiktet.

Folk skriker, snusar och visar röven.

När tränarna har sin taktikgenomgång för tittarna sitter Challe Berglund intryckt mot ett gammalt elelement och bordet som taktiktavlan vilar mot är fullt med kaksmulor.

Det är härligt.

Niklas Jihde
är så intresserad att det spritter om honom – och det smittar av sig. Han och brorsan har aldrig ställt en stängd fråga, de ser alltid till att ingen kan svara kort med ett ”ja” eller ”nej”.

Tänk er att gå på middag hemma hos familjen Jihde.

Kan du beskriva hur du tycker att potatisgratängen smakade?

Det börjar bli dags att ta tag i disken, hur känner du inför det?
Du ska gå hem alltså, hur tänkte du där?
Varför får jag inte låna din ”Live Is Life”-skiva?

Marcus Leifby

JA! Han tog av sig sin kavaj, sparkade av sig båda skorna och trots att SM-semin mellan AIK och AIK höll på i nästan fem timmar tappade Lasse Granqvist aldrig tempo eller pricksäkerhet i sitt referat. Det krävs ett vasst munläder och en skärpt skalle för att hålla så länge. Det har Lasse och det gör honom till Sveriges bäste kommentator. Vågat också att, efter fem timmars intensiv slutspelshockey, posera i ljusblå skjorta.

NEJ! När Lasse Lagerbäck fick snacka upp supermötet mellan MilanBarcelona tog han i från tårna och klämde ur sig ett ”det är Zlatan kontra Messi och 4-4-2 kontra 4-3-3”. Där satt den. Jag tycker att Lagerbäck borde lägga självklarheterna, ”sån är fotbollen” och ”Zlatan är unik”-klyschorna åt sidan. Är Lagerbäck där som expert eller som ”Lars Lagerbäck”? I rådande stund vet jag inte vad jag skulle föredra.

TILL SIST… Tingsryd-Djurgården. Precis som på 60- och 70-talet. Synd att inte Des Moroney spelar fortfarande.

/Leifby

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB