Startsida / Inlägg

Hyrbilsmaffia på flygplatsen

av Pär Olsson
IMG_1087

Bara tanken på att hyra bil på Mallorca får mig på dåligt humör! I mitt jobb som resefotograf är jag ständigt on the move och det är alltid jag som ansvarar för hyrbilen och körandet under reportageresorna. Hyrbilsbolagen varierar i sitt bemötande runt om i världen, men för det mesta är det smidigt att hämta ut sin bokade bil. Tyvärr är bolagen på flygplatsen i Palma av den värsta sorten. Det tar en evighet att få nycklarna till friheten – bilen.

Köerna är långa och arbetet bakom disken går långsamt. Det blir inte bättre eller trevligare med de otåliga och hungriga barnen som tjurigt tvingas köa med sina svettiga föräldrar. Kanske är det en taktik – att göra folk desperata så att man går med på allt när man väl kommer fram till disken.

Till saken. Det är dags att upplysa lite om hur det fungerar. Många bokar bilen via en servicesida som samlar in alla bolag och erbjuder bra priser för att sedan tjäna pengar på de tillkommande kostnaderna som försäkring, gps, barnstolar etc. När man sedan kommer till bilutlämningen på flygplatsen har man köpt dessa extra tillägg av ett annat bolag än det som tillhandahåller bilen. Man har alltså snuvat de som tillhandahåller bilen på de extra inkomsterna…

IMG_8428

Nu startar problemen. Detta är ett vanligt senario som jag ofta ser på Palmas flygplats och även mig varje gång. Personalen bakom disken upplyser att det inte finns någon försäkring. Jag svarar att det har jag visst! Jag har köpt en heltäckande försäkring. Personalen svara nej du har ingen försäkring över huvudtaget. Jag säger att det har jag visst. Det kommer fram att han inte kan se att jag har försäkring eftersom jag inte har köpt det via biluthyraren som i det här fallet är Record Go. Personalen ger sig inte utan plockar fram penna och papper och börjar rita uträkningar. Han upplyser åter att jag inte har någon försäkring och i uträkningen han gör ska jag betala 900 euros, som han uttrycker det. Eller så kan jag välja att betala försäkringspremien för dagarna som jag har bilen. Vilket är betydligt mindre än de 900 euros och innebär att jag betalar försäkring för bilen en gång till. Resultatet är mindre pengar i reskassan!

Detta är alltså inte korrekt. Den försäkringen som man har köpt via annat företag gäller, men uthyraren på plats blockerar självrisken på ditt kreditkort, i detta fall 900 euro. Den summan varierar beroende på bil. Den återbetalas om ingen skada har skett på bilen. Annars tas en summa ut för skadan som skett. Man får sedan tillbaka hela beloppet från företaget som har tillhandahållit försäkringen. Det blir lite extra pappersarbete men det är inga konstigheter.

Det här tjafset har man med alla lågprisuthyrare. Och oftast går det betydligt smidigare att hyra av större bolag som till exempel Hertz, Avis eller Sixt. Europcar däremot använder en annan taktik. Jag hade bokat en hyrbil av dem i påskas för att göra en reseguide, som publiceras snart på aftonbladet.se. Kvinnan bakom disken upplyste om olika extra försäkringar som jag avböjde. Jag skrev på kontraktet och hämtade bilen i parkeringshuset. Jag tänkte samtidigt, vad skönt att hyra från ett seriöst bolag. En månad senare kom kreditkortsräkningen och det visade sig att hon hade tagit 50 euros för en extraförsäkring som jag hade tackat nej till!!

Jag kan inte svara på varför just Mallorca har detta problemet. Men läs noga igenom vad du skriver på innan du lämnar flygplatsen. Se till att ha marginal på kreditkortet för deposition på självrisken. Och tänk framför allt på alla de underbara dagarna som du har framför dig på Mallorca!

Så här blir din biluthämtning smidigare

  • Betala de extra kronorna för fast track.
  • Skaffa en egen självriksreducerande försäkring. Kolla med ditt försäkringsbolag. Jag har själv iCarhireinsurance.
  • Det kan vara värt att betala lite extra för att hyra din bil med ett seriösare bolag.
  • Boka bilen direkt på biluthyrarens hemsida och köp deras försäkringar.
  • Informera dig väl om dina försäkringar och köp innan bilen hämtas ut.
  • Boka en transfer till hotellet och hyr bilen följande dag i lugn och ro nära hotellet.

Ladda ner Aftonbladets Mallorca reseguide och Palma guiden för fler tips.

  • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB