Startsida / Inlägg

Försiktigt steg i rätt riktning

av Per Magnusson
image001
”Skivan är skriven efter ett uppbrott mellan mig och mitt ex och handlar om tiden strax efter uppbrottet”, säger Adam Tensta.

image003RateAdam Tensta
The empty
RMH Sound

HIPHOP Förutsättningarna för Adam Momodou Taal Erikssons tredje album är vidöppna. När han slog igenom med sin discorap 2007 såg den svenska hiphopscenen radikalt annorlunda ut. Faktum är att du fick kisa för att se den över huvudtaget. Men Adam Tensta var neonljuset i mörkret med sin debut ”It’s a Tensta thing”. Tio miljoner såg genombrottssingeln ”My cool” på Youtube och låten spelades i tv-serien ”Entourage”.
På uppföljaren ”Scared of the dark” från 2011 fastnade Adam Tensta dock i en punkig, redan daterad hiphop som påminde lite för mycket om vad Teddybears hade gjort tidigare.
Nu har det åter igen gått fyra år sedan sist.
Den nio låtar koncisa ”The empty” är producerat av Nils Svennem Lundberg och beskrivs som en uppbrottsskiva av Adam Tensta själv. Där föregångaren var hetsig, på gränsen till irriterande, andas uppföljaren massor av luft. Den nedtonade och sparsmakade produktionen med stråkar och blås är albumets största utropstecken. Musiken låter faktiskt inte riktigt som någonting annat just nu. Bara själva utgångspunkten är smått unik; det är sällsynt med svenska artister som rappar på engelska i dag. Adam Tensta sållar sig snarare till en skara sårbara internationella rappare – Drake et al – än sina svenskspråkiga kolleger.
Det är uppenbart att ”The empty” handlar om en kärlek som tagit slut. Tensta vrider gång på gång om kniven i såret efter en dödsdömd relation men blottar också den känslostorm som följer.
Refrängen i den Sibille Attar-gästade ”Let me” är gospel-lik och trösterik. ”Hurts” – låten med Marlene (haj på episka r’n’b-refränger) – är mer uppgivet dekadent och ”This is war” – singeln med Duvchi (lika mycket haj på episka r’n’b-refränger) – är mörkt majestätisk.
”The empty” må handla om en separation men lika mycket om att hitta en väg framåt. Både i livet och i konsten, om en vill göra skillnad på de två. Och Adam Tensta är definitivt någonting på spåren här.
De nio låtarna bäddas in i svepande stråkar som både får inleda och avsluta albumet. Och de lämnar åter igen Adam Tenstas framtid öppen.

BÄSTA SPÅR: ”This is war” med sina nerpitchade röster, sitt smakfulla beat och sin snygga Duvchi-refräng.

VISSTE DU ATT… Adam Tensta är en av artisterna i projektet ”Fatta man” som vill engagera män i kampen för en manlighet fri från destruktiva normer.

LYSSNA OCKSÅ PÅ: Drakes senaste mixtape ”If you’re reading this it’s too late” för mer ledsen rap.

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB