Startsida / Inlägg

Julen är kulen med Karlsson och Hederos

av Per Magnusson
644x429(ByWidth_CutTopBottom_Transparent_True_False_Undefined)
Sofia Karlsson och Martin Hederos har gjort en lågmäld skiva om jul i stan.

stjarnenatter_sanger_om_julen-35339411-frntlRateSofia Karlsson & Martin Hederos
Stjärnenätter (sånger om julen)
Playground

JULMUSIK I söndags såg jag ”La Bohème” på Kungliga Operan. I den sjunde uppsättningen sedan urpremiären 1901 är Giacomo Puccinis bohemklassiker flyttad från Paris till Stockholm.
Det är juletider. I en visslande vindsvåning i Gamla Stan sitter August Strindberg, Edvard Munch och Søren Kierkegaard och dricker rötjut och fryser för konsten. Allt mynnar så klart ut i en av historiens sorgligaste och hostigaste slutscener, efter Henri Murgers roman ”Scènes de la vie de bohème” som låg till grund för operan.
Det är där – i den dragiga stämningen under takbjälkarna – som den folkkära artisten Sofia Karlsson och den forne The Soundtrack Of Our Lives-medlemmen Martin Hederos vill vara på sitt gemensamma julalbum ”Stjärnenätter (sånger om julen)”. För att förstärka det är skivan inspelad i ett enda rum, i just Gamla stan, med Martin Hederos spelande på ett nött piano från 20-talet och Sofia Karlsson ensligt trampande på en orgel.
Det är ett utmärkt val av lokal för att fånga känslan av en stadsjul snarare än en i en röd stuga på landet. Fångandet av den känslan är också albumets största förtjänst. När jag lyssnar på duons tolkning av ”Veni veni Emmanuel” ser jag Karl-Bertil Jonsson lomma hemåt i gatlyktornas sken.
Duon blandar nyskrivet material med klassiker som ”O helga natt”, och ”Have yourself a merry christmas”. Anslaget är rakt igenom sprött och P4-innerligt. För extra fridfullhet är alla instrument nedstämda från 440 till 435 hertz.
Martin Hederos pianospel är lysande. Det låter som att man sitter med örat mot strängarna och lyssnar. Upplevelsen av total närhet blir allra tydligast i instrumentalen ”Wexford carol”.
En invändning i marginalen är den lite skojiga stämning som smyger sig på i textrader som ”in the middle of snowhere”. Och det blir ett ”fallera, falleri” för mycket för min smak.
Men som helhet är ”Stjärnenätter (sånger om julen)” en smakfullt behärskad historia. Snarare än att gå – ska vi säga Charlotte Perrelli-vägen? – med knäck-kickad glitter och glamour enas duon i sin övertygelse om att julen faktiskt är ganska så kulen.

BÄSTA SPÅR: Braskänslan blir som mysigast i albumets två instrumentala spår ”Wexford carol” och ”Veni veni Emmanuel”.

VISSTE DU ATT… Karlsson och Hederos är ute på en julturné som når kyrkor och konsertlokaler i hela landet. I kväll spelar de i Annedalskyrkan i Göteborg och i morgon gör de två konserter i Allhelgonakyrkan i Stockholm.

LYSSNA OCKSÅ PÅ: Vince Guaraldis ”A Charlie Brown Christmas” och Frank Sinatras ”A jolly christmas from Frank Sinatra”, mina två favoritjulalbum.

LÄS FLER JULMUSIKRECENSIONER HÄR!
LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB